Κέρκυρα: Σε οριακό επίπεδο η δημόσια υγεία και η τοπική οικονομία

10:54 30/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται πλέον η Κέρκυρα, μετά από 19 ημέρες κατάληψης της εισόδου του ΧΥΤΑ του νομού, με τα σκουπίδια τόσο στην πόλη όσο και στις τουριστικές περιοχές του νησιού να έχουν σχηματίσει βουνά…

Η κατάσταση επιδεινώθηκε χθες ακόμα περισσότερο, λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε αργά μετά το μεσημέρι σε χώρο δίπλα από το σταθμό βιολογικού καθαρισμού της πόλης, τον οποίο η δημοτική αρχή χρησιμοποιεί από την Τρίτη ως προσωρινό

σταθμό εναπόθεσης.
Η φωτιά σβήστηκε μετά από λίγες ώρες από ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, αφού πρώτα γέμισε με καπνό και αφόρητη μυρωδιά τη γύρω περιοχή. Φωτιές ξέσπασαν και σε άλλους χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης σκουπιδιών σε όλο το νομό με το δήμαρχο Κέρκυρας να κάνει λόγο για εμπρηστικές ενέργειες.

Διάσταση απόψεων

Η προσωρινή «λύση» που εφαρμόζει εδώ και δύο ημέρες ο Δήμος Κέρκυρας έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από περιβαλλοντικούς συλλόγους όσο και από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος προειδοποίησε όσους πετούν ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια ότι υπάρχουν ποινικές και διοικητικές ευθύνες.
«Αναγκαστήκαμε σήμερα σαν Περιφέρεια να εκδώσουμε ένα δελτίο Τύπου που επισημαίνουμε τις ευθύνες όλων όσοι επιχειρούν να μετατρέψουν περιοχές της Κέρκυρας σε πρόχειρες χωματερές. Αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Πέραν από το ότι στέλνονται στον εδαφικό αποδέκτη απευθείας και ανεπεξέργαστα τα όποια στραγγίδια ή υπολείμματα υπάρχουν από τα απορρίμματα, αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, για τον εδαφικό αποδέκτη, για το νερό αλλά και για τις πυρκαγιές».

Ο Δήμαρχος

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κέρκυρας δήλωσε ότι αποφασίστηκε η χρήση συγκεκριμένων χώρων ώστε να απομακρυνθούν μεγάλοι όγκοι σκουπιδιών από πυκνοκατοικημένα σημεία. Τόνισε ότι αυτό γίνεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα κινδυνεύουν από ενδεχόμενες αναφλέξεις στο κέντρο του αστικού ιστού, ενώ στους δρόμους της πόλης είναι επικίνδυνος ο ψεκασμός με ειδικά φάρμακα στα απορρίμματα για λόγους υγιεινής.

Keywords
Τυχαία Θέματα