Κέρκυρα: «Ρίχνουν το γάντι» στα λεωφορεία περιήγησης

10:47 19/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των επαγγελματικών φορέων που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο τα τουριστικά λεωφορεία περιήγησης, έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΕΒΕΚ, η οποία είχε και την πρωτοβουλία ανακίνησης του θέματος, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο θέσεων δράσεων και ενεργειών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ενός ζητήματος σημαντικού όπως τονίζεται για την οικονομία των μικρών επιχειρήσεων της Κέρκυρας.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «μετά από την ενημέρωση από την Αντιπερειφερειαρχη

Κερκυρας και την συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων των εκπρόσωπων , αποφασίστηκε η σύνταξη παρκάρω κειμένου θέσεων και η προώθηση αυτού στους αρμοδίους φορείς σε δυο άξονες , των Υπουργείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως εξής :
Α. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΧΩΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ (CITY SIGHT SEEING) H ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΡΟΧΟΦΟΡΩΝ.
Η χωρίς μέτρο, έλεγχο και προϋποθέσεις αδειοδότηση της δρομολόγησης ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ η και ΑΛΛΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΡΟΧΟΦΟΡΩΝ , με σκοπό την περιήγηση των επισκεπτών έναντι υψηλού τιμήματος , προσβάλει και δημιουργεί τεράστιο οικονομικό πρόβλημα σε ολόκληρη την πόλη της Κέρκυρας, σε χιλιάδες εργαζομένους και στις επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών, που αυτοί απασχολούνται.
Ειδικά σε πόλεις μεγέθους της Κέρκυρας, με σημαντικό της κομμάτι την Παλαιά Πόλη με τα δυο φρούρια, που ανήκει πλέον στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, ως ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό μνημείο με εκατοντάδες αξιοθέατα, σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και πανέμορφους πεζόδρομους, η χορήγηση χωρίς μέτρο τέτοιων αδειών και μάλιστα η δρομολόγηση αυτών σε διαδρομές χωρίς καμία απολύτως ενδιάμεση στάση και διευκόλυνση της πρόσβασης των επιβαινόντων σε αυτά στο ιστορικό κέντρο, στα αξιοθέατα και στα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, (τα εν λόγω λεωφορεία έχουν σημείο αφιξοαναχώρησης τον χώρο του λιμανιού) προκαλεί τεράστια συρρίκνωση της οικονομίας ολόκληρης της πόλης της Κέρκυρας, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλείται, αφετέρου είναι δυσφήμιση λόγω της εξαπάτησης των επισκεπτών μας, οι όποιοι μεταφέρονται περιμετρικά του μνημείου, μένουν με την εντύπωση ότι έχουν γνωρίσει την πόλη, επιστρέφουν στον τόπο διαμονής τους απογοητευμένοι και δυσφημίζουν την Κέρκυρα, μιας και ποτέ δεν είδαν τις πραγματικές ομορφιές της!
Οι μόνοι που ωφελούνται είναι εκείνοι που τα δρομολογούν και μάλιστα ανταγωνίζονται ΑΘΕΜΙΤΑ με τη βοήθεια του κράτους !!! , τους χιλιάδες επιχειρηματίες , επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δραστηριοποιούνται χρόνια τώρα εντός της παλιάς πόλης ( ΜΝΗΜΕΙΟ ), αλλά και στον υπόλοιπο πολεοδομικό ιστό ( ΖΩΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ) της Κέρκυρας .
Κύριε Υπουργέ, χωρίς να γνωρίζουμε τους λόγους που το υπουργείο σας δεν έχει λάβει υπόψη του τα παραπάνω ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πόλεων όπως της Κέρκυρας, και έτσι δυστυχώς ο επισκέπτης διευκολύνεται με τις ευλογίες του κράτους να ΜΗΝ επισκέπτεται το ιστορικό κέντρο, σας επισημαίνουμε ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την λογική και τις προσπάθειες του υπουργείου τουρισμού και άλλων φορέων για την τουριστική προβολή της Κέρκυρας και της χώρας.
Κύριε υπουργέ ζητάμε να λάβετε υπόψη σας τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της οικονομικής λειτουργίας πόλης του μεγέθους της Κέρκυρας, το περιεχόμενο και την τεκμηρίωση της παρούσης διαμαρτυρίας και σας καλούμε να ΠΑΡΕΜΒΕΤΕ άμεσα και πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Ζητούμε επανεξετάσετε το υφιστάμενο καθεστώς χορήγησης των εν λόγω αδειών, να διαμορφώσετε ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα στηρίζει, θα διαμορφώνει και θα δημιουργεί συνθήκες ασφαλείας και διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της πόλης, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτήν.
Καλούμε τους Βουλευτές και τον Περιφερειάρχη Κέρκυρας να λάβουν υπόψη τις θέσεις των φορέων της Κέρκυρας και ενεργήσουν άμεσα για την προώθηση τους προς τα αρμόδια υπουργεία Υποδομών και Τουρισμού , προκειμένου να επανεξεταστεί /βελτιωθεί το ισχύον νομικό πλαίσιο χορήγησης τέτοιων αδειών
Β. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Από τον Μάρτιο του 2016 γνωστοποιήσαμε στο Δήμο Κέρκυρας το πρόβλημα που δημιουργείτε από την ανεξέλεγκτη και χωρίς μέτρο κυκλοφορία και στάθμευση οχημάτων στην πόλη ειδικά τους θερινούς – τουριστικούς μήνες. Παρ όλες τις διαβεβαιώσεις ότι εντός του 2016 θα έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις. Πλην όμως παρ’ όλες τις οχλήσεις προς τους αρμόδιους Α/Δημάρχους Τεχνικών Υπηρεσιών και Εμπορίου, έως και σήμερα το θέμα παραμένει ανοικτό.
Γνωρίζουμε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν λάβει όλες τις προβλεπόμενες εισηγήσεις για τα θέματα κυκλοφορίας οχημάτων ειδικότερα την εισήγηση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, του Τμήματος Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, την εισήγηση του Τμήματος Συγκοινωνιών, της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, ακόμα και αποφάσεις σχετικές του Τοπικού Συμβουλίου της πόλης της Κέρκυρας.
Δεν κατανοούμε λοιπόν τους λόγους για τους οποίους εξακολουθεί ο Δήμος Κέρκυρας να μην ορίζει το πλαίσιο κανονιστικής κυκλοφορίας και ανησυχούμε ότι δεν θα το πράξει και ούτε αυτό θα εφαρμοστεί για την περίοδο 2017, ιδιαίτερα μας κάνει εντύπωση ότι ενώ γνωρίζετε τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις το 2016 από την κυκλοφορία οχημάτων περιήγησης πόλης και άλλων τροχοφόρων οχημάτων.
Καλούμε τον κο Δήμαρχο Κέρκυρας έστω και την ύστατη στιγμή να παρέμβει άμεσα προς τις υπηρεσίες σας αλλά και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής προκειμένου να εφαρμοστεί για την φετινή περίοδο 2017 ένα κανονιστικό πλαίσιο κυκλοφορίας το οποίο θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη και δίκαιη διακίνηση των επισκεπτών, την διευκόλυνση της πρόσβασης των επισκεπτών στο ιστορικό κέντρο, την διευκόλυνση της διακίνησης των πολιτών σε όλη την πόλη και θα διαφυλάττει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές».
Παρόντες στην συνεδρίαση ήταν:
Αντεπεριφερειαρχης Κέρκυρας
Επιμελητήριο Κέρκυρας
Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Έμπορων Κέρκυρας
Ομοσπονδιακός Οργανισμός Κερκυραϊκού Εμπορίου
Εμπορικός Σύλλογος
Σωματείο Εστιατόρων – Συναφών Επαγγελμάτων Κέρκυρας
Ένωση καταστηματαρχών παλιάς Πόλης
Ενιαίος Επαγγελματικός – Τουριστικός Φορέας
Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας
Σύνδεσμος Ιδιοκτήτων Τουριστικών Λεωφορείων Κέρκυρας
Ένωση Ιδιοκτήτων Ταξί Κέρκυρας
Ένωση Ιδιοκτήτων Αμαξηλατών Κέρκυρας
Αστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας

Keywords
Τυχαία Θέματα