Κέρκυρα: Ο Α. Γουλής για απορρίμματα, μεγάλα έργα, σχολείο Κοντοκαλίου

14:32 1/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε νέες περιπέτειες φαίνεται ότι έχει μπει η διαδικασία ανέγερσης νέου σχολικού κέντρου στο Κοντόκαλι. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ανδρέας Γουλής, ανέφερε ότι ενώ υπάρχει ικανό οικόπεδο για την ανέγερση του σχολείου, ώστε να δοθεί τέλος στη σημερινή εικόνα, θα πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα πρόσβασης σε αυτό. Το σύνολο των ιδιοκτητών που θα πρέπει να ανταλλάξουν τα οικόπεδά τους – για τη δημιουργία της απαραίτητης οδικής πρόσβασης – έχουν συμφωνήσει εκτός από δύο. Το πρόβλημα έγκειται

στο γεγονός ότι τις επόμενες εβδομάδες λήγει η προθεσμία ένταξης του έργου σε πρωτόκολλο χρηματοδότησης μέσω ΣΔΙΤ και ενώ είναι ώριμο μελετητικά κινδυνεύει να μείνει χωρίς πόρους.

Απορρίμματα

Ο κ. Γουλής αναφέρθηκε και στο ζήτημα των απορριμμάτων επισημαίνοντας ότι η επιλογή της μεταφοράς εκτός Κέρκυρας μπορεί να δίνει μια «ανάσα» στην κοινωνική πίεση αλλά αποτελεί ένα πολιτικό και οικονομικό ρίσκο. Η χρηματοδότηση της διαχείρισης των απορριμμάτων αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνά τα 25 ευρώ τον τόνο ενώ η μεταφορά στην Κοζάνη θα πολλαπλασιάσει το κόστος αυτό, μεταφέροντας αυτό το βάρος στους δημότες. Να θυμίσουμε ότι ο Δήμαρχος έκανε λόγο για ένα κόστος που θα προσεγγίσει τα 150 ευρώ τον τόνο μόνο για τη μεταφορά και πάνω από 35 ευρώ για την εναπόθεση στην Κοζάνη. Ο κ. Γουλής επισήμανε επίσης ότι είναι δύσκολο εντός δύο ετών να λειτουργήσει το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης και ταυτόχρονα να έχει επιλεγεί, να έχει διαμορφωθεί και να είναι λειτουργήσιμος ο νέος χώρος εναπόθεσης των υπολειμμάτων. Ο χώρος αυτός, ανέφερε, αν ακολουθηθεί ο σημερινός σχεδιασμός θα πρέπει να είναι κοντά στο εργοστάσιο, δηλαδή στο Τεμπλόνι αλλά έξω από το σημερινό χώρο ο οποίος είναι κάτι παραπάνω από κορεσμένος και θα πρέπει να αποκατασταθεί.

Έργα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και στις παρεμβάσεις που έχει προγραμματίσει ο Δήμος. Πέραν των έργων συντήρησης οδοποιίας, στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί το πεζοδρόμιο σύνδεσης της πόλης με το σταθμό των Υπεραστικών ΚΤΕΛ. Παρά την αρχική συγκατάθεση, υπάρχουν ιδιοκτήτες που περιμένουν τις εργασίες να φτάσουν στην ιδιοκτησία τους προκειμένου να δουν ακριβώς ποιο μέρος του οικοπέδου τους θα πρέπει να παραχωρήσουν προς χρήση.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία της ανακατασκευής του θεάτρου Φοίνικας. Έχει κατατεθεί ο φάκελος προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ ενώ οι πρώτες παρεμβάσεις θα γίνουν από την αρχαιολογία ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή όπως στο παρελθόν. Αντίστοιχη πρόταση χρηματοδότησης έχει γίνει και για το Κτήριο Γιαλλινά. Αναμένεται η δημοπράτηση για τα τρία κτήρια του Μον Ρεπό ενώ εντολή δημοπράτησης αναμένεται από το Υπ. Πολιτισμού για την Ιόνια Βουλή. Η αναστήλωση της Αγίας Αικατερίνης, θα γίνουν επίβλεψη από κοινού με το Υπ. Πολιτισμού.
Ο κ. Γουλής εξέφρασε τέλος την άποψη ότι θα πρέπει να προχωρήσουν όλα τα έργα που διαθέτουν μελετητική επάρκεια και είναι επιλέξιμα προς χρηματοδότηση. Ως τέτοιο ανέφερε το υπόγειο πάρκινγκ στο Σαρόκο ενώ η συζήτηση, όπως είπε θα πρέπει να ανοίξει και για τους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα