Κέρκυρα: Δήμαρχος, εφ’ όλης της ύλης

10:51 4/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος. Ο κ. Νικολούζος αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν το πρόστιμο στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, τις εργασίες για τον δεματοποιητή, την έλευση Σκουρλέτη και τη συζήτηση για τον διαχωρισμό των ενιαίων Δήμων, την έλευση της Φράπορτ, την απόδοση των παραλιών στους επιχειρηματίες, τους απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ, τις εργασίες στο Βίδο, τα κολωνάκια στη Γ. Θεοτόκη και τα περιφερειακά πάρκινγκ.

ΧΥΤΑ
Ο κ. Νικολούζος ανέφερε ότι συνεχίζονται από τον εργολάβο οι εργασίες για τον ενδιάμεσο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων που αφορά την επεξεργασία τους και τη δεματοποίηση των στερεών υπολοιμμάτων τους ενώ έχει ξεμπλοκάρει και η υπόθεση της προσφυγής που υπήρξε για την ανάθεση της εργολαβίας.
Ως προς την καταδίκη από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για τον τρόπο λειτουργίας του ΧΥΤΑ, είπε ότι είναι μια παλιά ιστορία με αναμενόμενη εξέλιξη και ότι ο Δήμος μέσω των παρεμβάσεων που ασκεί σήμερα, προσπαθεί να μειώσει τον προσδιορισμό του προστίμου. Οι παρεμβάσεις αφορούν τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, των στραγγισμάτων, της καύσης του βιοαερίου και της διευθέτησης του ανάγλυφου για την τελική αποκατάσταση.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
Ο υπ. Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης θα συζητήσει πολλά ζητήματα που αφορούν τον Καλλικράτη αλλά έχει δηλώσει ότι δεν θα ανοίξει ζήτημα διαίρεσης του ενιαίου Δήμου. Αυτό εκτίμησε ο Δήμαρχος επισημαίνοντας ότι δική του άποψη είναι ότι αν υπήρχαν περισσότεροι Δήμοι τα πράγματα θα ήταν μη διαχειρίσημα εξαιτίας των μνημονίων και της ακολουθούμενης δημοσιονομικής πολιτικής. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Καποδιστριακοί δήμοι λάμβαναν πάνω από 20 εκ ευρώ για τα τεχνικά τους προγράμματα ενώ σήμερα ολόκληρο το νησί λαμβάνει κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο το χρόνο ενώ από 1000 υπαλλήλους που είχαν οι Καποδιστριακοί , σήμερα το προσωπικό του ενιαίου Δήμου δεν ξεπερνά τα 550 άτομα.

ΦΡΑΠΟΡΤ
Η Φράπορτ μας κάλεσε στην παρουσίαση στο επιμελητήριο αλλά δεν ανταποκριθήκαμε, δήλωσε ο κ Νικολούζος, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπήρξε συνάντηση με τον επικεφαλής της εταιρείας στο Δημαρχείο. Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι της εταιρείας κατέγραψαν τις προθέσεις τους ζητώντας τη σύμπραξη των τοπικών φορέων ενώ ο Δήμαρχος ανέφερε ότι είναι ενάντιος στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, ιδιαίτερα όταν αυτή συνδέεται με αποικιακού τύπου συμβάσεις παραχώρησης.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Ως προς την παραχώρηση των παραλιών στους επιχειρηματίες, δήλωσε ότι δεν υπάρχει εξέλιξη, αυτή τη στιγμή υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα απόδοσης των παραλιών αλλά η Κέρκυρα έχει εξαιρεθεί και αναμένεται ΚΥΑ που θα καθορίζει την παραχώρηση και τον τρόπο δημοπράτησής τους. Εξαιτίας της μη παραχώρησης στην Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος δεν έχει το δικαίωμα παρέμβασης για τον καθαρισμό τους.

ΔΕΥΑΚ
Ερωτώμενος για την απόφαση της ΔΕΥΑΚ να επισπεύσει μετά τις 15 Μαϊου τη διαδικασία διακοπής της υδροδότησης σε καταναλωτές με οφειλές, ο κ. Νικολούζος είπε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος πίεσης υπόχρεων οι οποίοι στην ουσία αρνούνται να ρυθμίσουν τα χρέη τους ή να καταβάλουν έστω και μικροποσά. Η ύδρευση, επισήμανε, είναι μια ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσία η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει αν ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών προχωρήσει σε άρνηση πληρωμών.

ΛΙΜΑΝΙΑ
Ερωτώμενος για την προοπτική λειτουργίας των λιμανιών στις Μπενίτσες και την Αλύπα, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι στην πρώτη περίπτωση οι διαδικασίες βαίνουν χωρίς προσκόμματα και σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης. Το ίδιο δεν συμβαίνει και με την Αλύπα όπου η Δημοτική Αρχή εξετάζει ακόμη και την προοπτική ενοικίασης σε ιδιωτική εταιρεία, όπως είχε αποφασίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή.
Ως προς το λιμάνι της Κέρκυρας και τον κίνδυνο να συμπεριληφθεί σε λίστα ιδιωτικοποίησης ανέφερε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από μέλη της κυβέρνησης ότι το λιμάνι μας είναι κερδοφόρο και εξαιτίας αυτού δεν τίθεται θέμα παραχώρησής του.

ΒΙΔΟΣ
Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο κ. Νικολούζος στα όσα αναγράφονται τον τελευταίο καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή από ανθρώπους που όπως είπε χαρακτηριστικά προτιμούν να φορούν μουζέτο παρά να μιλούν με ονοματεπώνυμο και να επωμίζονται το βάρος των γραφομένων τους. Στην κριτική που αφορά το Βίδο, επανέλαβε ότι υπήρξε παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών και συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία προκειμένου να αφαιρεθούν οι πρόσθετες κατασκευές. Ο Δήμος, είπε, εξετάζει αν μετά τη λήξη της ισχύουσας σύμβασης στο τέλος του μήνα, μπορεί να υπάρξει ανανέωση της συνεργασίας με τον σημερινό μισθωτή του εστιατορίου ή θα πρέπει να γίνει νέος διαγωνισμός. Στόχος όπως είπε, είναι να μην μείνει το Βίδο χωρίς δυνατότητα εξυπηρέτησης των επισκεπτών.

ΣΑΡΟΚΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ
Αναφερόμενος στα κολωνάκια που τοποθετήθηκαν στη Γ. Θεοτόκη επανέλαβε ότι οι επιχειρηματίες της περιοχής είχαν αντικρουόμενες απόψεις ως προς την αποτελεσματικότητά τους γι’ αυτό και αφαιρέθηκαν. Στόχος όπως είπε είναι να απομακρυνθούν τα αυτοκίνητα από την παλιά πόλη με εξυπηρέτηση των καταστημάτων αλλά και των μόνιμων κατοίκων. Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται η απόδοση χώρων περιφερειακής στάθμευσης σε ιδιώτες με ταυτόχρονη εξασφάλιση της μεταφοράς του κόσμου προς το κέντρο, στο πλαίσιο μιας συνολικής μελέτης διευθέτησης του κυκλοφοριακού.

Keywords
Τυχαία Θέματα