Κέρκυρα: Αρνητική η απάντηση της Αθήνας στη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κερκύρας

19:04 28/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Αρνητική ήταν η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών στη μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας εκτός νησιού. Να λύσουν το πρόβλημα οι τοπικές αρχές σε χώρους που υπάρχουν στην Κέρκυρα ήταν η χαρακτηριστική απάντηση τους στο αίτημα υποδεικνύοντας το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και τον υπό αδειοδότηση ΧΥΤΥ Λευκίμμης.
Στην Κερκυραϊκή αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Δήμαρχος

Κώστας Νικολούζος, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Σπύρος Ασπιώτης και ο διευθυντής των υπηρεσιών κος Κορωνάκης. Ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου ήταν ο Νίκος Χειρδάρης και από την παράταξη «Κερκυραίων Δήμος» ο Σάββας Κουλούρης. Από την Επιτροπή κατοίκων κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης συμμετείχαν ο Σπύρος Κουρής και η κα Πανδή. Στην είσοδο του Υπουργείου, σύμφωνα με τον κο Χειρδάρη, ανακοινώθηκε στην Κερκυραϊκή αντιπροσωπεία ότι θα μπουν όλοι εκτός από τους βουλευτές.
Τους υποδέχθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος και ο Γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων Ευάγγελος Καπετάνιος.
Ο αντιπρόσωπος του Επιμελητηρίου και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Χειρδάρης μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία δεν άφησε κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης. Είπε ότι η άρνηση τους ήταν κατηγορηματική: «Ούτε ένα κιλό σκουπίδια δεν θα φύγουν εκτός Κερκύρας» και μάλιστα είπαν χαρακτηριστικά στην Κερκυραϊκή αντιπροσωπεία, «Χώρο έχετε και στο Τεμπλόνι και η άδεια στο ΧΥΤΥ Λευκίμμης μπορεί να εκδοθεί σε 2 μήνες, έχετε εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ που δεν μπορεί να παρακαμφθεί». Οι Υπουργοί εξήγησαν ότι η ευθύνη ανήκει στις τοπικές αρχές και από την πλευρά της η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει με όσα χρήματα απαιτηθούν τις απαιτούμενες μελέτες για το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης και την ανεύρεση νέου ΧΥΤΥ εκτός Τεμπλονίου.
Όπως είπε ο κος Χειρδάρης η πολιτική ηγεσία επέμεινε επίσης στην αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης και απείλησε με νέο πρόστιμο που θα επιβάλλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα έρθει να κάνει ελέγχους, και θα διαπιστώσει αν καλύπτεται το ποσοστό ανακύκλωσης που είναι υποχρεωτικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ΕΡΤ Κέρκυρας μίλησε και το μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Λευκίμμης Σπύρος Κουρής ο οποίος δήλωσε «δυστυχώς χάσαμε, δώσαμε τη μάχη αλλά χάσαμε. Το αποτέλεσμα ήταν θλιβερό». Ο κος Κουρής εξήγησε ότι το αίτημα που κατέθεσε η Κερκυραϊκή αντιπροσωπεία ήταν η περιορισμένης χρονικής διάρκειας μεταφορά των σκουπιδιών σε πλησιέστερο αποδέκτη ούτως ώστε να δώσουμε την απαραίτητη χρονική ανάσα στις τοπικές υπηρεσίες να ξεκινήσουν την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ. Τους απάντησαν ότι απαγορεύεται η μεταφορά των σκουπιδιών και ότι ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης είναι αδειοδοτήσιμος.
Στην παρατήρηση του κου Κουρή «περί απρόβλεπτων εξελίξεων» απέφυγαν να απαντήσουν. Ο κος Κουρής τόνισε ότι το συμπέρασμα του είναι πως «θα θυσιάσουν τη Λευκίμμη για να αντιμετωπίσουν την κρίση». Σε ότι αφορά το Τεμπλόνι αυτό που αντελήφθη ο κος Κουρής είναι πως ο προγραμματισμός προβλέπει ενοποίηση των 3 κυττάρων για την αύξηση του χώρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα