Καβγάς για την πανδημία αλλά συμφωνούν για την οικονομία

12:23 8/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μπορεί να ανταλλάσσουν σφοδρά φραστικά πυρά για την πανδημία του κορονοϊού, όμως  για την οικονομία οι κυβερνήσεις της Κίνας και των ΗΠΑ αντάλλαξαν την υπόσχεση ότι θα εφαρμόσουν την προκαταρκτική συμφωνία τους για το εμπόριο, τη λεγόμενη «φάση 1», στην οποία κατέληξαν με πολλή δυσκολία μετά από πολλούς μήνες στις αρχές της χρονιάς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που διεκδικεί και επανεκλογή τον Νοέμβριο, διατύπωσε ανησυχίες την περασμένη εβδομάδα ότι επίκειται επανέναρξη και κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου στον οποίο ενεπλάκησαν οι δύο γίγαντες

στα μέσα του 2018.

Αλλά σήμερα “ ἐγένετο φῶς”  καθώς οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών δεσμεύθηκαν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης, ότι θα εφαρμόσουν την προκαταρκτική συμφωνία για το εμπόριο.

Έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια εμπορικού πολέμου, με ανταλλαγές ομοβροντιών τιμωρητικών τελωνειακών δασμών, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου υπέγραψαν τη «φάση 1» τον Ιανουάριο, λίγο καιρό προτού τεθεί σε καραντίνα η κινεζική πόλη Γουχάν.

Κατόπιν αυτής της συμφωνίας, η κυβέρνηση του Τραμπ υποσχέθηκε να αναβάλλει οποιαδήποτε νέα αύξηση των τελωνειακών δασμών.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Κίνας υποσχέθηκε να αυξήσει κατά 200 δισεκ. δολάρια σε δύο χρόνια τις αγορές αμερικανικών προϊόντων, σε σύγκριση με το επίπεδο του 2017.

Αλλά έκτοτε η πανδημία, η οποία έχει παραλύσει την παγκόσμια οικονομία, θέτει εν αμφιβόλω το κατά πόσον η Κίνα να τηρήσει την υπόσχεση αυτή.

Σε βαθμό που ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες» αν το Πεκίνο δεν κάνει αυτό που του αναλογεί.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν τελικά ότι «παρά την εξελισσόμενη παγκόσμια υγειονομική κρίση, οι δύο χώρες θα εφαρμόσουν πλήρως και εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας», ανέφεραν σε ανακοίνωση. Εκτιμούν ότι «έχει γίνει πρόοδος ενόψει της δημιουργίας των δημόσιων υποδομών που είναι απαραίτητες για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας».

Και οι δύο συμβαλλόμενοι δηλώνουν έτοιμοι να «κάνουν το παν για να δημιουργηθεί ευνοϊκή ατμόσφαιρα για την εφαρμογή της προκαταρκτικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας τους για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων», υπερθεμάτισε από τη δική του πλευρά το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι θετικές δηλώσεις έρχονται σε αντίστιξη με τις οξύτατες αντεγκλήσεις των κυβερνήσεων δύο χωρών για το ζήτημα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσωπικά απείλησε την περασμένη εβδομάδα να εφαρμόσει νέες εμπορικές κυρώσεις στην Κίνα, κατηγορώντας της ότι ήταν εσκεμμένα υπεύθυνη για την επιδημία και τις οικονομικές συνέπειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα