Καβάλα: Η Λυδία Κονιόρδου στους Φιλίππους για την UNΕSCO

17:38 9/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η επιγραφή στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων ενημερώνει τον επισκέπτη ότι ο αρχαιολογικός χώρος τελεί υπό την προστασία της UNESCO, ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής επιγραφής έγιναν το πρωί της Κυριακής από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.


Εκπρόσωποι τοπικών φορέων και κάτοικοι της περιοχής παραβρέθηκαν στην εορταστική εκδήλωση, κατά την οποία επισημάνθηκε η σημασία την ένταξης. Για αυτή τη μεγάλη εθνική επιτυχία συνεργάστηκαν μεθοδικά

το Υπουργείο Πολιτισμού και η τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων με τον δήμο Φιλίππων αρχικά και αργότερα με τον διευρυμένο δήμο Καβάλας.
Σημαντική στιγμή στην εορταστική εκδήλωση ήταν και η παρουσία του ΚΘΒΕ με ένα απόσπασμα από τον Οιδίποδα Τύραννο, της πρώτης παράστασης που παρουσιάστηκε το 1961 στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων σε σκηνοθεσία τότε του Σωκράτη Καραντινού.
Ιδιαίτερο χρώμα έδωσε η παρουσία μαθητών του δημοτικού σχολείου Κρηνίδων που μετέφεραν τη δική τους άποψη ζώντας δίπλα σε έναν αρχαιολογικό χώρο.
Προηγήθηκε το Σάββατο εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας όπου παρουσιάστηκε ο φάκελος υποψηφιότητας και η πορεία που οδήγησε στην ένταξη.

Για τις δικές τους προσπάθειες μίλησαν οι πρώην δήμαρχοι Φιλίππων, Λευθέρης Κωταϊδης και Λάζαρος Τσαταλμπασίδης, ο τέως δήμαρχος Καβάλας (και Φιλίππων) Κωστής Σιμιτσής και η νυν δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα.
Στη δυνατότητα αξιοποίησης αυτής της διεθνούς επιτυχίας από την τοπική κοινωνία, με οφέλη οικονομικά, πολιτιστικά αλλά και κοινωνία αναφέρθηκε η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, η οποία επεσήμανε και την τεράστια ευθύνη της πολιτείας και των τοπικών φορέων στην διαχείριση, παρακολούθηση και συντήρηση του χώρου.
Το διαχειριστικό σχέδιο με τα προγραμματιζόμενα έργα παρουσίασε η προϊσταμένη της Εφοορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη.

Τις εκδηλώσεις πλαισίωσαν μουσικά η χορωδία «ΣΥΝΩΔΗΠΟΡΟΙ» με τον μαέστρο Γιάννη Κανάκη και οι Φιλαρμονικές του δήμου Καβάλας και της δημοτικής ενότητας Φιλίππων.
Οι διαδικασίες για την ένταξη του χώρου ξεκίνησαν το 2006 και ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2016, με την τελική απόφαση της επιτροπής της UNESCO για την Παγκόσμια Κληρονομιά στην Κωνσταντινούπολη.

Keywords
Τυχαία Θέματα