Καθαρή Δευτέρα με δίκη του Αγά στα χωριά της μαστίχας

18:07 11/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Το έθιμο του Αγά, παρωδία του τούρκου δικαστή, που έχει τις ρίζες του στα 1830 περίπου αναβίωσε σήμερα Καθαρή Δευτέρα στα μασστιχοχώρια.
Ο Αγάς, στα Μεστά της Χίου, κάνει θριαμβευτική είσοδο με την ακολουθία του στο χωριό, παιρνόντας γαιδουρο-καβαλαρία με τη συνοδεία του από την σιδερένια πύλη (που προστάτευε το χωριό από τους πειρατές αλλά και κρατούσε ελεγχόμενους τους κατοίκους και κυρίως την παραγωγή του μαστιχιού).

Φτάνει στην κεντρική πλατεία, «το λιβάδι», όπως την λένε στα Μαστιχοχώρια και εκεί δικάζει με γέλιο και σατυρικά στοιχεία «αθώους

και ένοχους», ντόπιους και περαστικούς, πολιτικά πρόσωπα και απλούς πολίτες· με τα «πρόστιμα» να πηγαίνουν στο ταμείο του πολιτιστικού συλλόγου.
Πρώτος δικάζεται ο πρόεδρος της κοινότητας, Ηλίας Αυγουστίδης και αμέσως μετά ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης με την ποινή να είναι… ακάβαλος (τον σηκώνουν ψηλά οι ζαπτιέδες της φρουράς του Αγά και ο εισαγγελέας τον χτυπά με αποκριάτικο ρόπαλο)!


Πριν τις δίκες προηγούνται τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού που διοργανώνει τις εκδηλώσεις, και το άνοιγμα το κάνει ο ίδιος ο Αγάς που είναι ο πρωτοχορευτής στο χορό «δετό».

Τον Αγά τον συναντάμε και σε άλλα μαστιχοχώρια, όπως στους Ολύμπους όπου ο Αγάς συνοδεύεται από τη Χανούμα, στο Λιθί και στην Ελάτα.

The post Καθαρή Δευτέρα με δίκη του Αγά στα χωριά της μαστίχας appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα