Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

10:44 14/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αύριο εισάγεται με την διαδικασία του επείγοντος στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, προκειμένου να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Πέμπτη, το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης, ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου αναμένεται να υπάρξει και πολιτική δέσμευση για εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων αποφάσεων για το χρέος.

Το πολυνομοσχέδιο αποκαλύπτει μέτρα και αντίμετρα, ενσωματώνει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο για την περίοδο 2018-’21

με προβλέψεις για αρκετά υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από τον στόχο του 3,5%, ενώ υπόσχεται νέο πακέτο φοροεαλαφρύνσεων εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Ειδικότερα, ο λογαριασμός των νέων μέτρων για τη διετία 2019-’20 ξεπερνάει τα 4,6 δισ., εκ των οποίων ξεχωρίζουν οι περικοπές έως 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Επίσης, το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί το πολύ στα 6.250 ευρώ, σε συνδιασμό με τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, ο ΕΝΦΙΑ θα περικοπεί κατά 200 εκατ., και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα επιβάλλεται πλέον σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Ακόμη, από του χρόνου καταργούνται οι εναπομείνασες φοροαπαλλαγές, όπως και η φορολογική έκπτωση των βουλευτικών αποζημιώσεων, ενώ επανεξετάζονται τα επιδόματα, τα οποία καλύπτει πλέον το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.

Την προστασία των δημόσιων υπάλληλων αλλά και των υπάλληλων των τραπεζών που θα προχωρούν τις αναδιαρθρώσεις χρεών επιχειρήσεων και ενδέχεται να περιλαμβάνουν ακόμα και διαγραφές χρεών, προβλέπει διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο κατατέθηκε χθες.

Η διάταξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία ώστε να προχωρήσει και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων. Δεν προβλέπει ασυλία για τους υπάλληλους του δημοσίου και των τραπεζών, ωστόσο προσφέρει προστασία από ποινικές και αστικές ευθύνες.

Η διάταξη αυτή, δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» της Κυριακής τονίζει ότι «μια σημαντική πτυχή της συμφωνίας αφορά τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από φυσικά πρόσωπα ή ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ, ή από όσους έχουν σωρευμένα χρέη κατά 85% σε έναν πιστωτή».
«Οι ρυθμίσεις θα είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό» εξήγησε η υπουργός Εργασίας.

Η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι οι υπουργικές αποφάσεις θα εκδοθούν έως το τέλος Ιουνίου και οι οφειλέτες θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις, με «κούρεμα» των προσαυξήσεων.

«Η εφάπαξ καταβολή της οφειλής, ισοδυναμεί με ολική διαγραφή των προσαυξήσεων. Η επιλογή των 60 δόσεων θα οδηγεί σε μείωση προσαυξήσεων 75%, ενώ οι 120 δόσεις σε μείωση 35%. Θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2016, ενώ δεν αποκλείονται και όσοι έχουν ενεργές ρυθμίσεις» είπε στη συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά έκανε λόγο για «κάτι παραπάνω από μια δίκαιη ισοπαλία, διότι», όπως είπε «η απαίτηση από την πλευρά τού ΔΝΤ ήταν για διπλασιασμό του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων» και διαβεβαίωσε ότι «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».
Μίλησε επίσης και για απαίτηση θεσμοθέτησης της ανταπεργίας, διαβεβαιώνοντας, ομοίως, ότι «ούτε κάτι τέτοιο πρόκειται να γίνει».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Σχετική είδηση:Κατατέθηκε προς συζήτηση το πολυνομοσχέδιο (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα