Κατατέθηκε το ν/σ για την ταχύρρυθμη υλοποίηση αναπλάσεων στην Αθήνα

18:43 4/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανώνυμη Εταιρεία για την Ανάπλαση της Αθήνας -με έμφαση το εμπορικό τρίγωνο και τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας- συστήνεται με νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών που κατατέθηκε στη Βουλή, και υπογράφουν οι υπουργοί Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, Οικονομικών

Ευκλ. Τσακαλώτος, Υγείας Αν. Ξανθός, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Πολιτισμού & Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ. Σταθάκης, Υποδομών & Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με τη σύσταση της Εταιρείας επιδιώκεται η κατά προτεραιότητα συντονισμένη και ταχύρρυθμη υλοποίηση αναπλάσεων στην πόλη των Αθηνών, ιδίως στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, με έμφαση στις περιοχές του εμπορικού τριγώνου και των προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη των υπό ανάπλαση περιοχών.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η διάρκεια της εταιρείας είναι τριάντα έτη με δυνατότητα παράτασης. Είναι εταιρεία που λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από τις προτεινόμενες διατάξεις και τις ισχύουσες περί ΔΕΚΟ. Το μετοχικό της κεφάλαιο ορίζεται στις 50.000 ευρώ και αναλαμβάνεται εξολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο.

Σε ανακοίνωσή του, ο Αλέκος Φλαμπουράρης εξηγεί ότι η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» είναι ένα επιχειρησιακό κέντρο, μία «task force» ειδικής αποστολής, στο οποίο μετέχουν θεσμικά και ισότιμα η κυβέρνηση δια Υπουργών της Επιτροπής Μεγάλων Έργων, ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής.

Όπως σημειώνει, «ο νέος φορέας δεν διεκδικεί να υποκαταστήσει λειτουργίες και αρμοδιότητες ούτε των υπουργείων ούτε των ΟΤΑ. Διεκδικεί να τις συνθέσει, να τις συντονίσει και να τις θέσει σε άμεση κίνηση».

Σχετικά με επιμέρους ζητήματα, διευκρινίζονται στην ανακοίνωση τα εξής:

«Κατόπιν των διαγωνισμών ιδεών για τα επιμέρους αναγκαία έργα, που θα έχουν αποφασιστεί από το νέο φορέα, η υλοποίησή τους θα υλοποιείται μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους αρμοδίους (Ο.Τ.Α., Υπουργεία, κοινωνικοί ιδιωτικοί φορείς κλπ.)
»Το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό και διαχειριστικό καθεστώς των ακινήτων κάθε είδους δεν θίγεται.
»Οι υφιστάμενες αρμοδιότητες επιμέρους σχεδιασμών και αδειοδοτήσεων δεν θίγονται.
»Στη βάση του επιτελικού του ρόλου ο νέος φορέας δεν θα συγκροτήσει πολυπρόσωπες υπηρεσίες, ούτε θα προσλάβει προσωπικό (πολύ περισσότερο «ημετέρους»). Το αναγκαίο ελάχιστο προσωπικό θα προκύψει από την διαδικασία της κινητικότητας υπαλλήλων του Δημοσίου.
»Εξελισσόμενα επιμέρους έργα δεν ανακόπτονται, εκτός εάν αποφασιστεί η αναθεώρησή τους.
»Θα ήταν καλό, αλλά δεν έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 50 εκατομμυρίων όπως εσφαλμένα λέγεται, αλλά 50 χιλιάδων ευρώ.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα