Brexit: Καταψηφίστηκε η συμφωνία-Την Τετάρτη συζητείται η πρόταση μομφής των Εργατικών (video)

21:49 15/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Καταψηφίστηκε με μεγάλη διαφορά η συμφωνία για το Brexit. Το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει, δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι λίγο μετά την απόρριψη, με συντριπτική πλειοψηφία, της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες για το Brexit. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 202, κατά 432.

Οι αντιδράσεις από την ΕΕ

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σχολίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για το αποτέλεσμα. «Παροτρύνω

τη Βρετανία να αποσαφηνίσει το συντομότερο τις προθέσεις της. Ο χρόνος τελειώνει», τόνισε.

I take note with regret of the outcome of the vote in the @HouseofCommons this evening. I urge the #UK to clarify its intentions as soon as possible. Time is almost up #Brexit

— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) January 15, 2019

Επιπλέον, σε ανακοίνωσή του ο Γιούνκερ επισημαίνει ότι «ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας έχει αυξηθεί» με την απόρριψη της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επίσης ότι δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit επισημαίνοντας: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για να βοηθήσει στο να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη».

Ανάλογη και η αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος δια του εκπροσώπου του ανέφερε ότι «η ΕΕ των ’27’ θα παραμείνει ενωμένη και υπεύθυνη, όπως ήταν σε όλη τη διαδικασία και θα επιδιώξουμε να μειώσουμε τις ζημιές που προκαλεί το Brexit», ενώ παράλληλα θα συνεχίσει την προετοιμασία της για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης της μη συμφωνίας.

«Θα συνεχίσουμε τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας της ΕΕ με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συμφωνία αυτή είναι και παραμένει ο καλύτερος και μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», καταλήγει ο εκπρόσωπος του Ντ. Τουσκ.

O ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναρωτιέται σε ανάρτησή του στο Twitter: «Εάν μια συμφωνία είναι αδύνατη και κανένας δεν θέλει τη μη συμφωνία, τότε ποιος τελικά θα έχει το θάρρος να πει ποια είναι η μόνη θετική λύση;».

If a deal is impossible, and no one wants no deal, then who will finally have the courage to say what the only positive solution is?

— Donald Tusk (@eucopresident) January 15, 2019

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε απόψε ότι η Βρετανία θα είναι η «μεγαλύτερη χαμένη» αν προχωρήσει σε ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

Το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε πως εντείνει τις προετοιμασίες του για να αντιμετωπίσει μια «χαοτική» έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι εσωτερικές προετοιμασίες μας για να περιορίσουμε τη ζημιά στην περίπτωση μιας μη συμφωνίας θα προχωρήσουν ολοταχώς» ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ξαβιέ Μπετέλ.

Η Ιρλανδία, από την πλευρά της, σκοπεύει να προωθήσει προς ψήφιση ένα «μέγα» νομοσχέδιο τον επόμενο μήνα, εφόσον υπάρχει ακόμη στον ορίζοντα ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Πηγη ΕΡΤ, Reuters – Ανταπόκριση-Λονδίνο Ευδοξία Λυμπέρη

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα