Καταλονία: Κρίσιμες εκλογές την Κυριακή, με πρωταγωνιστή την πανδημία

11:33 11/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Μαδρίτη, Δώρα Μακρή

Στην τελική ευθεία για τις τοπικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 14 Φεβρουαρίου, βρίσκεται η Καταλονία.

Σε συνθήκες ιδιαίτερα ιδιότυπες εξαιτίας της πανδημίας τουλάχιστον 5,6 εκατομμύρια Καταλανοί καλούνται να εκλέξουν την νέα τοπική Βουλή, η οποία αποτελείται από 100-150 βουλευτές. Το παρόν νομοθετικό σώμα αποτελείται από 135 βουλευτές.

Η

επίσημη προεκλογική εκστρατεία που κλείνει το βράδυ της Παρασκευής, διήρκεσε μόνο δύο εβδομάδες και σε ιδιαίτερες συνθήκες. Απαγορεύτηκαν οι μαζικές προεκλογικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και επιτράπηκαν μόνο υπαίθριες συγκεντρώσεις περιορισμένου κοινού.

Στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ένα ποσοστό αναποφάσιστων που αγγίζει το 37,7% ενώ κυριαρχούν δύο μεγάλα ρεύματα των « αποσχιστών» αφενός και των « συνταγματικών» αφετέρου.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι σε αυτές τις εκλογές η συμμετοχή θα είναι μικρότερη από το ιστορικό 79% στις εκλογές του 2017.

Μετά από μία δεκαετία έντονων διενέξεων μεταξύ αποσχιστών και κεντρικής κυβέρνησης , η έναρξη διαλόγου φαίνεται πως είναι το ζητούμενο αυτών των εκλογών.

Στις εκλογές του 2017, πρώτο κόμμα είχε αναδειχθεί το κόμμα των Θιουδαδάνος ( συνταγματικοί) δεν κατάφερε όμως να κυβερνήσει καθώς τα αποσχιστικά κόμματα συμμάχησαν και σχημάτισαν την δική τους κυβέρνηση. Όπως όλα δείχνουν τις τελευταίες ώρες και ημέρες, γίνεται μεγάλη μετακίνηση ψηφοφόρων και κυρίως προς το PSC ( Σοσιαλιστικό κόμμα Καταλονίας) και τον νέο επικεφαλής του, Σαλβαδόρ Ίγια, πρώην υπουργό Υγείας της κυβέρνησης Σάντσεθ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα καταφέρει αυτοδυναμία παρότι οι δημοσκοπήσεις για πρώτη φορά εντοπίζουν μεγάλη δυναμική στους ψηφοφόρους του κόμματος ή ακόμα και μετακίνηση πολλών ψηφοφόρων των Θιουδαδάνος προς τους Σοσιαλιστές. Οι 36 έδρες που εξασφάλισαν οι Θιουδαδάνος το 2017 τώρα σκορπίζονται στα δεξιά και αριστερά του και εκτός από το PSC και το PPC θα επωφεληθεί.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο σε αυτή την αναμέτρηση είναι η συμμετοχή για πρώτη φορά σε καταλανικές εκλογές του ακροδεξιού κόμματος Vox που στόχο έχει να ξεπεράσει σε ψήφους το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Καταλονίας PPC.

Τα βασικά κόμματα είναι 9 και οι εκπρόσωποί του θα λάβουν μέρος απόψε στο τελευταίο ντιμπέιτ της περιόδου, στο ιδιωτικό κανάλι εθνικής εμβέλειας La Sexta.

Στους κόλπους των αποσχιστικών κομμάτων επίσης υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για την ηγεσία καθώς πρόκειται για δεξιά και αριστερά αποσχιστικά κόμματα. Πρόκειται για τα κόμματα ERC, Junts, CUP και PDeCAT που δίνουν όλες τις δυνάμεις τους για την πρώτη θέση. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στα κόμματα αυτά έναν μέσο όρο 42,8% αρκετά μακριά από το 46-50% των τελευταίων ετών.

Από το συνταγματικό τόξο, θεωρείται φαβορί το PSC έναντι του Λαϊκού Κόμματος Καταλονίας ( PPC) των Θιουδαδάνος ( C’s ), Vox και En Comú Podem. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν σε αυτές τις εκλογές οι «Ποπουλάρες»( PPC) καθώς ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα στις εκλογές αυτές μπορεί να αποτελέσουν τον προθάλαμο για τον Πάμπλο Κασάδο για να φθάσει ως το Μέγαρο της Μονκλόα ( την πρωθυπουργία). Ο κίνδυνος όμως της νεοεισαχθείσας Vox στο πολιτικό καταλανικό παιχνίδι αποτελεί πονοκέφαλο για το PPC.

Το τελευταίο διάστημα και εξαιτίας της πανδημίας, η ταχυδρομική ψήφος αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 180% ενώ η Εκλογική Επιτροπή της Καταλονίας επιτρέπει στις εκλογές αυτές και στους πολίτες που έχουν μολυνθεί από Covid-19 να πάρουν μέρος στις εκλογές. Επίσης ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων αυξήθηκε και οι εκλογές θα γίνουν υπό αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο.

Το καλοκαίρι του 2020 στις τοπικές εκλογές της Χώρας των Βάσκων αλλά και της Γαλικίας κάτι τέτοιο είχε απαγορευτεί και επιπλέον οι συνθήκες σε αριθμό κρουσμάτων ήταν αρκετά καλύτερες σε σχέση με την Καταλονία. Παρότι πολλά κόμματα ζήτησαν την αναβολή των εκλογών για τις 30 Μαΐου εντούτοις το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας αποφάσισε ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στις 14 Φεβρουαρίου. Άλλωστε οι εκλογές προκηρύχθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 με κριτήριο ότι η Καταλονία έπρεπε να ξεπεράσει την περίοδο ακυβερνησίας στην οποία βρίσκεται μετά και την παραίτηση του τοπικού προέδρου της κυβέρνησης Κίν Τόρρα.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα