Καταφύγίο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

15:29 12/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έπειτα από τρία χρόνια προετοιμασίας και μεγάλης προσπάθειας, το εγχείρημα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», σε συνεργασία με μία διεθνή ομάδα ειδικών επιστημόνων, για την δημιουργία του καταφυγίου θαλάσσιας ζωής Αιγαίου, βρίσκεται προ των πυλών. Στο νησί των Λειψών στα βόρεια Δωδεκάνησα, σε έναν απάνεμο, βαθύ φυσικό κόλπο, πλούσιας βιοποικιλότητας, μακριά από την ανθρώπινη παρουσία και σε στενή συνεργασία με τον δήμο του νησιού
«Αποτελεί το μοναδικό στο είδος του καταφύγιο παγκοσμίως, που θα λειτουργήσει κυρίως σαν κτηνιατρική κλινική και θα προσφέρει περίθαλψη σε τραυματισμένα

θαλάσσια ζώα (χελώνες, δελφίνια, φώκιες) σε ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό τους», δηλώνει η κ. Αναστασία Μήλιου στην Ε.Ρα. Β. Αιγαίου τονίζοντας ότι «δεκάδες θαλάσσια ζώα πεθαίνουν καθημερινά χωρίς να μπορεί να τους παρασχεθεί βοήθεια». Το Καταφύγιο προβλέπεται να λειτουργήσει και ως το πρώτο στον κόσμο καταφύγιο για τη φιλοξενία δελφινιών που θα απελευθερώνονται από την αιχμαλωσία, έτσι ώστε να μπορεί να ενθαρρύνει τις φυσικές τους συμπεριφορές και ένστικτα που δεν μπορούσαν να εκφράσουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας και εξαναγκασμένων παραστάσεων.
Η κ. Μήλιου τέλος επισημαίνει ότι «μόνο με την προσπάθεια των ανθρώπων του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η δημιουργία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου και ζητάμε τη στήριξη όλων σας, έτσι ώστε να μπορέσει αυτό το σημαντικό έργο να γίνει πραγματικότητα μέσα στο 2017.
Μπορείτε να συνδράμετε με διάφορους τρόπους, όπως με οικονομική ενίσχυση (βλ. σελίδα crowdfunding ή εδώ, με δωρεά σε είδος (κτηνιατρικός εξοπλισμός, εξοπλισμός γραφείου, οχήματα ή πλωτά μέσα κ.α), αλλά και με άλλους τρόπους (περισσότερα στοιχεία στο aegean[email protected]).

Ρεπορτάζ: Γιώργος Βιτσαράς

Keywords
Τυχαία Θέματα