Κατά του διαχωρισμού της νοσηλευτικής κοινότητας και το Βοστάνειο-Δήλωση Γ.Μπουρνού

21:05 21/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ κατά του διαχωρισμού της νοσηλευτικής κοινότητας συμμετείχε σήμερα ο σύλλογος εργαζομένων του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Όπως τόνισε στην ΕΡΤ Αιγαίου το μέλος του συλλόγου από την αγωνιστική συσπέιρωση Γιάννα Χωριαννοπούλου “το 70% των νοσηλευτών στο ήδη υποστελεχωμένο Βοστάνειο είναι ΔΕ. Αν διαχωριστούν από τη νοσηλευτική κοινότητα οι εργαζόμενοι

αυτοί που παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες αλλά δεν έχουν τα ίδια προνόμια με του ΠΕ και ΤΕ συναδέλφους τους, καταλαβαίνετε ότι το νοσοκομείο θα απωλέσει το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής του σε νοσηλευτικό προσωπικό. Ήδη οι άνθρωποι αυτοί που έχουν υποστεί μεγάλες μιώσεις στο μισθό τους, έχουν βάλει πλάτη για τις ανάγκες του νοσοκομείου ενώ την ίδια ώρα τους οφείλονται ατέλειωτα ρεπό”.

Τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει –μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου – δύο χωριστούς κλάδους για το νοσηλευτικό προσωπικό, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς.

Όπως τονίζει “η θέση της κυβέρνησης για σύσταση ξεχωριστών κλάδων με ΠΝΠ οδηγεί στην όξυνση των αντιθέσεων και διχάζει τους νοσηλευτές, που εργάζονται στα νοσοκομεία, σε μια στιγμή μάλιστα που έχουν ριχτεί ολόψυχα στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον κορονοϊό.  Τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 8,4 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους, ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 2,9 νοσηλευτές και ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Κικίλια αρκούνται σε κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, αντί να ενισχύσουν αποφασιστικά έναν κλάδο που διαδραματίζει τόσο νευραλγικό ρόλο.  Ως ΣΥΡΙΖΑ, παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της ενοποίησης του νοσηλευτικού κλάδου, μια μεταρρύθμιση που προετοιμάσαμε νομοθετικά ως κυβέρνηση, αλλά δεν προλάβαμε να εφαρμόσουμε λόγω των πρόωρων εκλογών.  Μια ενοποίηση με ρυθμίσεις συνταξιοδοτικές (μείωση χρόνου εργασίας), μισθολογικές (αυξήσεις μισθών), που θα συμπεριλαμβάνει τις σημερινές διακριτές κατηγορίες Νοσηλευτών / Μαιών/τών (ΠΕ-ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Β. Νοσηλευτών (ΔΕ).  Με την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα & ανθυγιεινά επαγγέλματα, την κάλυψη των οργανικών κενών μέσω προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού, την επικαιροποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων και των νοσηλευτικών ειδικοτήτων. Αλλά και με ένα νέο πλαίσιο θεσμικής αναβάθμισης του κλάδου, μέσω της σύστασης Νοσηλευτικών Επιτροπών (ΝΟΕ) σε κάθε ίδρυμα, της επαναλειτουργίας του θεσμικού οργάνου της ΕΣΑΝ, ως συνομιλητή της πολιτείας.  Γιατί, καλά τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια, αλλά μόνο με τέτοια μέτρα αποφασιστικής στήριξης του νοσηλευτικού κλάδου θα αποδείξουμε στην πράξη το σεβασμό μας στο λειτούργημα που επιτελούν οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριές μας.”

 

The post Κατά του διαχωρισμού της νοσηλευτικής κοινότητας και το Βοστάνειο-Δήλωση Γ.Μπουρνού appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα