Καρδίτσα: 1η Ετήσια Ημερίδα για την Ποιότητα του Ελληνικού Βαμβακιού

13:40 23/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πρώτη ετήσια ημερίδα για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Καρδίτσα, την οποία διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών – Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος του ΕΛΓΟ Δήμητρα και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος. Ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης και ο τ. Αναπληρωτής υπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης που συμμετείχαν στην ημερίδα, σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι η ναυαρχίδα των καλλιεργειών, ο λευκός χρυσός, το βαμβάκι, χρειάζεται στήριξη.

Εξήραν την δουλειά που κάνει το Εθνικό Κέντρο, ενώ μίλησαν για την αναγκαιότητα της μείωσης του κόστους παραγωγής. Ο νομός Καρδίτσας και ο νομός Λάρισας, είπε ο κ. Κόκκαλης, έχουν μεγάλη παραγωγή βαμβακιού, το υψηλό κόστος όμως έχει ρίξει την ποσότητα και τις καλλιέργειες. Στόχος το βαμβάκι να αποκτήσει ποιότητα και ταυτότητα. Ο κ. Μπόλαρης τόνισε ότι τις προηγούμενες δεκαετίες μέσα από μια διαδικασία που έδινε προτεραιότητα στην ποσότητα και στις επιδοτήσεις, χάσαμε την ποιότητα, αλλάξαμε τις αγορές και χάσαμε τις εμπορικές τιμές. Αναφέρθηκε στην ανάγκη εστίασης στον πρωτογενή τομέα και στην ποιότητα των προϊόντων και στάθηκε στις υπουργικές αποφάσεις που ελήφθησαν πέρυσι οι οποίες έχουν ακριβώς αυτόν τον στόχο, να αλλάξει η κατεύθυνση με εστίαση στην ποιότητα του βαμβακιού σε όλα τα στάδια, από τη σπορά μέχρι την εμπορία και τις εξαγωγές

Ο Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος Δρ Μωχάμεντ Νταράουσε είπε για τη συνεργασία που απαιτείται με τη διεπαγγελματική οργάνωση, αλλά και για τη συνεργασία όλων των μελών της αλυσίδας βάμβακος. Δυο σοβαρά προβλήματα έχει το βαμβάκι, όπως είπε, το υψηλό κόστος παραγωγής και η αδυναμία τυποποίησης του προϊόντος λόγω πανσπερμίας ποικιλιών. Δεν υπάρχουν καλές και κακές ποικιλίες, ανέφερε, πρέπει να γνωρίζουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας για να είναι σωστή η κατανομή της ανά περιφέρεια και να αξιοποιηθούν για μία συγκεκριμένη χρήση. Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος κ. Βασίλης Μάρκου, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ήταν καιρός να «αποκτήσουμε και τα δυο, τόσο τη Διεπαγγελματική Οργάνωση αλλά κυρίως την ετήσια εκδήλωση για την ποιότητα του ελληνικού βάμβακος». Αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και στους στόχους της οργάνωσης, ενώ έθεσε και αιτήματα προς το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, όπως την επανασύσταση της ομάδας εργασίας βάμβακος, την υποστήριξη σε υφιστάμενα προγράμματα στοχευμένης εκπαίδευσης των βαμβακοπαραγωγών σε νέες πρακτικές κ τεχνολογίες, την υποστήριξη στην προώθηση των προϊόντων εντός και εκτός Ελλάδας, τη διευκόλυνση πιστοποίησης της ποιότητας του παραγόμενου βάμβακος ως ανωτέρας ποιότητας, μη μεταλλαγμένου, ελληνικής/ευρωπαϊκής προέλευσης βάμβακος.

Keywords
Τυχαία Θέματα