«Κάντε κάτι τώρα για τη Λέσβο»: Κραυγή αγωνίας «Συνύπαρξης» για προσφυγικό

11:29 7/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Έκκληση προς τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν άμεσες λύσεις γύρω από σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με το προσφυγικό στη Λέσβο, και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αναλογική και υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων σε όλη την επικράτεια, για να αποσυμφορηθούν τα νησιά, απευθύνουν τα μέλη της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο». Σε επιστολή της, προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας και συντονιστή του κυβερνητικού οργάνου για το προσφυγικό, Δημήτρη Βίτσα, η «Συνύπαρξη», ζητά

από τους υπουργούς να μην επιτρέψουν «να εξαντληθούν τα αποθέματα αλληλεγγύης, ανοχής και υπομονής της κοινωνίας, που με μεγάλο κόπο εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε», ενώ χαρακτηρίζει την κατάσταση οριακή καθώς όπως τονίζει τα κέντρα της Μόριας και του Καρά Τεπέ είναι υπερπλήρη.

«Ακόμη και οι διάδρομοι στην Μόρια έχουν καταληφθεί από σκηνές! Το κατεστραμμένο εδώ και μήνες τμήμα του κέντρου, δυστυχώς δεν έχει επισκευαστεί. Καθημερινό πια φαινόμενο οι εντάσεις. Η παραμικρή αύξηση των αφίξεων είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε καταστάσεις εκτός ελέγχου. Οι παρεμβάσεις των ΜΑΤ στο παρελθόν δεν έλυναν, απλά επέτειναν το πρόβλημα» τονίζει η «Συνύπαρξη».

Ακόμα, σ’ ότι αφορά στις διαδικασίες ασύλου, η «Συνύπραξη τονίζει ότι αυτές βραδυπορούν, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι πρόσφυγες που μεταβαίνουν στην Αθήνα για δευτεροβάθμια εξέταση, επιστρέφουν οικειοθελώς στην Λέσβο, διαπιστώνοντας ότι για την αναμονή του αιτήματος τους είναι προτιμότερο να βρίσκονται στο νησί , παρά στο χάος της Αθήνας.

Στη συνέχεια αναφέρεται στο κλίμα που επικρατεί, τόσο μεταξύ των προσφύγων όσο και μεταξύ της τοπικής κοινωνίας, τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα, ο συνωστισμός και η ένδεια γεννούν τις προϋποθέσεις παραβατικότητας και έντασης τόσο μεταξύ των προσφύγων , όσο και με τις τοπικές κοινωνίες, «Στην Λέσβο της Αλληλεγγύης» εμφανίζονται φαινόμενα άρνησης αποδοχής δομών ακόμη και για τα ανήλικα – ασυνόδευτα παιδιά, χαρακτηριστικά τονίζει.

Για το θέμα της παραμονής των ασυνόδευτων ανηλίκων, αναφέρει ότι στο Κέντρο (ΚΕΠΥ) της Μόριας εξακολουθούν σήμερα να «φυλάσσονται» απομονωμένα σε ειδικούς χώρους περίπου 140 ασυνόδευτα παιδιά. «Δυστυχώς καμιά προετοιμασία δεν έχει προχωρήσει για την δομή φιλοξενίας 40 εξ αυτών στην Αγιάσο , όπως είχε ανακοινωθεί πριν μήνες. Οι πραγματικότητες αυτές είναι γνωστές στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα. Ωστόσο κανένα βήμα δεν βλέπουμε να γίνεται για την ορθολογική αντιμετώπισή τους» τονίζει η «Συνύπαρξη».

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων η «Συνύπαρξη» ζητά άμεσα τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων στο κέντρο της Μόριας, και προτείνει την άμεση ενίσχυση του προσωπικού του ΚΕΠΥ, το οποίο, «θα πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά ως χώρος υποδοχής και όχι ως καταυλισμός μακρόχρονης διαμονής. Δηλαδή μετά την πάροδο 25 ημερών απ την αίτηση παροχής ασύλου και ανεξάρτητα απ την έγκριση ή απόρριψη της σε πρώτο βαθμό, οι αιτούντες πρέπει να μεταφέρονται για τις περαιτέρω διαδικασίες στην ηπειρωτική χώρα. Το ίδιο ασφαλώς πρέπει να τηρείται και για τα άλλα νησιά του Αν. Αιγαίου. Τα ΚΕΠΥ των παραμεθόριων νησιών θα πρέπει να είναι ικανά ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, τόσο ως προς το προσωπικό, όσο και στις διαθέσιμες υποδομές».

Σύμφωνα με την «Συνύπαρξη» η υλοποίηση όλων των παραπάνω προτάσεων κρίνεται επιτακτική καθώς «οι κατά καιρούς καθησυχαστικές δηλώσεις είναι χωρίς αντίκρισμα. Όταν μάλιστα δεν συνοδεύονται από πρόοδο, προκαλούν δικαιολογημένη οργή, καθώς τα προβλήματα συνεχίζονται και εντείνονται. Η «Συνύπαρξη» έως σήμερα άσκησε εποικοδομητική κριτική, καταθέτοντας υλοποιήσιμες προτάσεις προς όλες τις Κυβερνήσεις που κατά καιρούς διαχειρίστηκαν το μεταναστευτικό. Έχει χαιρετίσει κάθε θετική απόφαση και αντιστέκεται σθεναρά στις όποιες ξενοφοβικές ή ρατσιστικές συμπεριφορές εμφανίζονται στον τόπο μας. Όμως η προσπάθειά μας αποδυναμώνεται απ την χαλαρότητα, την αναβλητικότητα, την ασυνέπεια και τις ανεπάρκειες των αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων».

Τέλος, στην έκκληση που απευθύνουν τονίζουν: «Κάντε κάτι τώρα για την Λέσβο και τα άλλα πληττόμενα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Προχωρήστε επιτέλους σε αναλογική και υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων σε όλη την επικράτεια, με τρόπο αξιοπρεπή για τους πρόσφυγες και φιλική προς τις τοπικές κοινωνίες. Καμία πλέον χρονοτριβή δεν χωρεί. Άλλωστε η κοινή λογική και η αίσθηση του δίκαιου με τίποτε δεν σας επιτρέπει να εφησυχάζετε, γνωρίζοντας ότι σε τρία μόνο νησιά ( Λέσβος, Χίος, Σάμος) φιλοξενείται σήμερα περισσότερο απ το 20% των ευρισκόμενων στη χώρα εγκλωβισμένων μεταναστών – προσφύγων».

Keywords
Τυχαία Θέματα