Κανονικά θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Βρετανία

13:20 4/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές στην Βρετανία, η τρομοκρατία ξαναχτύπησε την χώρα αυτή τη φορά στο κέντρο του Λονδίνου. Άμεσα ο πολιτικός κόσμος αντέδρασε εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ενώ πολλοί πολίτες ζήτησαν την αναβολή και τον ορισμό νέας ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των εκλογών, αίτημα που ωστόσο απορρίφθηκε.

Οι βρετανικές βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Ιουνίου,

όπως είναι προγραμματισμένο, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ενώ το ίδιο είχε δηλώσει νωρίτερα και ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις.

«Δεν είμαι σίγουρος πως (η αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών) είναι κάτι που μπορεί νομικά να γίνει. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στον νόμο νομίζω και ποιός θα τις κάνει; Το κοινοβούλιο δεν υφίσταται πλέον», δήλωσε ο Ντέιβις στο BBC, αναφερόμενος στο γεγονός ότι το κοινοβούλιο έχει διαλυθεί ενόψει των εκλογών.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει αν η επίθεση είχε στόχο να διαταράξει την εκλογική διαδικασία, όμως όπως είπε ακόμα και αν ισχύει αυτό, είναι ένας ακόμη λόγος για να μην αναβληθούν οι εκλογές.

Ο Ντέιβις επικαλέσθηκε τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη ως παράδειγμα, λέγοντας πως άλλες ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν σε διεξαγωγή εκλογών λίγο χρόνο έπειτα από μια τρομοκρατική επίθεση.

Αναστέλλεται προσωρινά ο προεκλογικός αγώνας. Όχι στην αναστολή από το UKIP

Πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων οι Συντηρητικοί της Μέι και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό Κόμμα, ανέστειλαν για την Κυριακή την προεκλογική εκστρατεία τους, αλλά η Μέι δήλωσε πως η προεκλογική εκστρατεία θα επαναληφθεί αύριο Δευτέρα.

«Σε ένδειξη σεβασμού, τα δύο πολιτικά κόμματα αναστείλαμε για σήμερα την προεκλογική εκστρατεία μας, όμως δεν μπορεί να επιτραπεί στη βία να διαταράξει τη δημοκρατική διαδικασία, έτσι η προεκλογική εκστρατεία θα επαναληφθεί πλήρως αύριο και οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν όπως είναι προγραμματισμένο την Πέμπτη», τόνισε η Μέι σε δήλωση που έκανε μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αναστέλλει την προεκλογική του εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο για την Κυριακή.

«Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι και αποτροπιασμένοι από τις βίαιες επιθέσεις στο Λονδίνο. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες και τους φίλους όσων σκοτώθηκαν και με τους πολλούς τραυματίες. Σήμερα θα θρηνήσουμε όλη για την απώλειά τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Κόρμπιν.

«Το Εργατικό Κόμμα θα αναστείλει την προεκλογική του εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο για την Κυριακή, έπειτα από συνεννόηση με άλλα κόμματα, ως ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς και τους τραυματίες», εξήγησε.

«Όσοι επιθυμούν να βλάψουν τον λαό μας, να διχάσουν τις κοινότητές μας και να επιτεθούν στη δημοκρατία μας δεν θα πετύχουν», κατέληξε ο Κόρμπιν.

Το ευρωσκεπιτκιστικό κόμμα UKIP από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι δεν θα αναστείλει την προεκλογική του εκστρατεία μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, επισημαίνοντας ότι «οι εξτρεμιστές θέλουν να διαταράξουν τη δημοκρατία μας».

«Με περισσότερους ανθρώπους να δολοφονούνται στους δρόμους της πρωτεύουσάς μας χθες το βράδυ από ισλαμιστές τρομοκράτες, είναι πιο σημαντικό από ποτέ για εμάς να αντιμετωπίσουμε αυτό το κακό με τις δημοκρατικές αρχές που έχουν κάνει αυτή τη χώρα αυτό που είναι», ανέφερε ο επικεφαλής του κόμματος Πολ Νάταλ.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλει την προεκλογική του εκστρατεία για μία ημέρα.

«Η προεκλογική εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο έχει ανασταλεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Μετά τη φρικτή τρομοκρατικη επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου χθες το βράδυ συνεργαζόμαστε στενά με τη βρετανική κυβέρνηση και την αστυνομία στην Σκωτία για να παρακολουθήσουμε την κατάσταση (…) Οι σκέψεις μου είναι στις οικογένειες και τους φίλους όσων έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους», ανέφερε από την πλευρά της η επικεφαλής του SNP Νίκολα Στάρτζον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ1

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κανονικά, Βρετανία,kanonika, vretania