Καλύτερες παραγωγές με ενδιάμεση καλλιέργεια το μπιζέλι

13:37 23/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η αύξηση του κόστους παραγωγής, η πτώση των τιμών και της δυσκολίας στην εύρεση νερού, όπου τα κοστολόγια είναι αυξημένα είναι τα αίτια εγκατάλειψης πάνω από 100.000 στρεμμάτων στο νομό Λάρισας. Αυτό δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας ο καθηγητής Γεωργίας και πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νίκος Δαναλάτος.

Σύμφωνα με τον κ. Δαναλάτο, το μεγαλύτερο ποσοστό της εγκατάλειψης καταγράφεται στις αροτραίες καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, το βαμβάκι, το κριθάρι και το καλαμπόκι.

Με

δεδομένα τα προβλήματα της γεωργίας, προέτρεψε τους αγρότες να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να εφαρμόζουν μεθόδους που μειώνουν το κόστος παραγωγής, αποδίδουν καλύτερες παραγωγές και ενισχύουν το εισόδημα τους.

«Εμείς εντοπίσαμε μέσα από την έρευνα μας, πως μπορεί ο αγρότης να συνεχίζει να καλλιεργεί, μειώνοντας το κόστος παραγωγής, αυξάνοντας την στρεμματική απόδοση, παράγοντας ποιοτικά προϊόντα με λιγότερο νερό και λιγότερα λιπάσματα. Αναφέρω ως παράδειγμα την καλλιέργεια βαμβακιού που όλοι γνωρίζουμε ότι έχει μεγάλο κόστος, πολύ νερό, λιπάσματα κι άλλα. Με ενδιάμεση καλλιέργεια τα ψυχανθή ο παραγωγός μπορεί να πετύχει μεγάλη στρεμματική απόδοση, λιγότερο νερό και λιγότερα λιπάσματα. Η ενδιάμεση καλλιέργεια Μπιζελιού, κάνει πιο γόνιμο το έδαφος που χρειάζεται λιγότερη λίπανση και φυσικά μειώνει το κόστος παραγωγής. Είμαστε στη διάθεση των αγροτών που επιθυμούν να πάρουν τις όποιες πληροφορίες χρειάζονται για να κάνουν τις καλλιέργειες τους πιο αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον. Αμέσως μετά τη συγκομιδή του Βαμβακιού η του καλαμποκιού, θα σπείρουν μπιζέλι, το κόστος είναι μικρό 15 ευρώ το στρέμμα. Όταν θα φτάσει η ώρα της σποράς της καλλιέργειας που επιθυμούν, ας πάρουμε το βαμβάκι όπου σε λίγες ημέρες ξεκινάει η σπορά, θα καταστρέψουν το μπιζέλι, το οποίο βοηθάει σημαντικά το υπέδαφος να έχει μεγάλες αποδόσεις».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα