Καλαμάτα: Ξανά ο Σπίρτζης για τα «εγκαίνια» του Περιμετρικού

09:54 19/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Δεν θα εγκαινιαστεί-σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν τα Χριστούγεννα, το σύνολο της Περιμετρικής Οδού της Καλαμάτας καθώς όπως όλα δείχνουν αυτό θα γίνει μεν την Πέμπτη 22 του μήνα αλλά από τον υπουργό Υποδομών Χρηστο Σπίρτζη.
Οι ίδιες πληροφορίες ωστόσο, κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο μιας αμιγούς πολιτικής επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μεσσηνία στα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου.

Την

ίδια στιγμή η εφημερίδα «Καθημερινή» στην εκδοσή του Σαββάτου και σε ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου, επισημαίνει πως ο συγκεκριμένος άξονας κόστισε 50% περισσότερα χρήματα από όσα έλεγε ο αρχικός προϋπολογισμός και ολοκληρώθηκε σε οχτώ χρόνια αντί για 4,5 ενώ εκκρεμεί ακόμα άγνωστος αριθμός οικονομικών αιτημάτων της κοινοπραξίας του «Μορέα» (που έχει ωστόσο μέχρι στιγμής λάβει αποζημιώσεις από το ελληνικό δημόσιο ύψους 175,1 εκατ. ευρώ).

«Τα 3,5 χιλιόμετρα της περιμετρικής Καλαμάτας που πρόκειται να δοθούν στην κυκλοφορία της επόμενες ημέρες δεν θ’ αλλάξουν τον κυκλοφοριακό χάρτη της χώρας. Εχουν όμως μια συμβολική σημασία: με την παράδοσή τους ολοκληρώνεται ο πρώτος από τους πέντε αυτοκινητόδρομους που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες το 2008. Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, είναι πόσο κόστισε στο Δημόσιο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση το έργο. Πλην της χρηματοδοτικής συμβολής (349 εκατ. ευρώ, έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος), ο Μορέας και ο κατασκευαστής έχουν μέχρι στιγμής λάβει συνολικά αποζημιώσεις ύψους . Επομένως, για το καθαυτό κατασκευαστικό κομμάτι Δημόσιο και Ε.Ε. διέθεσαν 524,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 50,1% περισσότερο. Να σημειωθεί ότι ακόμα εκκρεμεί άγνωστος αριθμός οικονομικών αιτημάτων του Μορέα σε διαιτησία.
Ο Μορέας έχει επίσης λάβει 89,7 εκατ. ευρώ σε επιδότηση λειτουργίας και έχει εισπράξει από διόδια (μέχρι και το πρώτο οκτάμηνο του 2016) 204,1 εκατ. ευρώ.
Τέλος, το Δημόσιο διέθεσε στον Μορέα 18,3 εκατ. ευρώ για διάφορες συμπληρωματικές εργασίες (αρχαιολογικά ευρήματα, αποκατάσταση βλαβών από κατολισθήσεις στην παλαιά εθνική οδό, τοπικά οδικά έργα). Επομένως, παραχωρησιούχος και κατασκευαστής του έργου έχουν λάβει από το Δημόσιο και την Ε.Ε. μέχρι σήμερα 836,3 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία του άξονα», σημειώνει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα