Κ.Αγοραστός στη Bουλή: H αυτοδιοίκηση τάσσεται ενάντια στον «Κλεισθένη»

19:22 9/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η Αυτοδιοίκηση είναι απέναντι σε ποσοστό 90%, να μην πω 100%, εξαιρουμένου του εκλογικού συστήματατος, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, υποστήριξε σήμερα μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ-περιφερειάρχης θεσσαλίας Κ. Αγοραστός.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο η κατάσταση στην καθημερινότητα των πολιτών και των

ΟΤΑ όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί αλλά θα επιδεινωθεί καθώς δεν αντιμετωπίζονται οι «δράκοι» που ταλανίζουν την Αυτοδιοίκηση»
Διακηρύσσετε ότι έχετε ιδεολογία απλής αναλογικής. Προχωρήστε σε απλή αναλογική πρώτης Κυριακής κι αν δεν τη θέλετε, ορίστε κατώφλι εισόδου και εκλογής, δηλαδή 3% για την είσοδο στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια και 40% (ενδεικτικοί οι αριθμοί) για την ανάδειξη Περιφερειάρχη και Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή
Να διατηρηθούν οι άμεσα εκλεγόμενοι Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες
Μην επικαλείστε τη Συνταγματική Αναθεώρηση για όλα. Υπάρχουν θέματα τα οποία μπορούν να λυθούν και σήμερα
Καθεμία και καθένας Βουλευτής έχει ιστορική ευθύνη για την ψήφο του στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, φέρει μεγάλο βάρος να αποφασίσει σωστά καθώς οι επιπτώσεις του Νομοσχεδίου στη ζωή των πολιτών και την Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να είναι στιγμιαίες αλλά μεσομακροχρόνιες.
Με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο η κατάσταση στην καθημερινότητα των πολιτών και των ΟΤΑ όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί αλλά θα επιδεινωθεί καθώς δεν αντιμετωπίζονται οι «δράκοι» που ταλανίζουν την Αυτοδιοίκηση»
Kαι εξήγησε:
-«Πρώτος «δράκος» είναι η γραφειοκρατία.
-Δεύτερος «δράκος» είναι η υποστελέχωση. Μάλιστα, η Κυβέρνηση διακηρύττει ότι από το 2019 θα ισχύει η αναλογία προσλήψεων – αποχωρήσεων 1-1 στο Δημόσιο Τομέα, ωστόσο στο καινούργιο Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η Βουλή, η αναλογία αυτή είναι 1-3 στην Αυτοδιοίκηση.
-Τρίτος δράκος είναι η έλλειψη πόρων στην Αυτοδιοίκηση, καθώς μόνο από τις Περιφέρειες έχουν παρακρατηθεί 2 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια.
-Τέταρτος «δράκος» είναι ότι ο έλεγχος γίνεται, ακόμη, χειρότερος και, πολλές φορές, μεροληπτικός. Πολλές φορές, και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και άλλα όργανα, αντί να κάνουν έλεγχο νομιμότητας, κάνουν έλεγχο σκοπιμότητας. Και δεν ξέρω με ποια σκοπιμότητα κάνουν τον έλεγχο της σκοπιμότητας.
-Πέμπτον, δεν τίθενται οι βάσεις για να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Το πλαίσιο γίνεται πιο γραφειοκρατικό και απαιτούνται διαδικασίες μεγαλύτερης διάρκειας. Για να κάνεις έργο, χρειάζεται να περάσει ένας χρόνος, από τη στιγμή που θα το εντάξεις, μέχρι να μπει η πρώτη μπουλντόζα. Είναι αυτή πρόοδος; Είναι αυτή μεταρρύθμιση;», ρώτησε απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και συνέχισε:
«Η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να εξαντλείται στον τρόπο εκλογής. Ποσώς ενδιαφέρει τους πολίτες το πώς θα εκλέγεται ο Περιφερειάρχης, ή ο Δήμαρχος, ή ο Περιφερειακός και Δημοτικός Σύμβουλος.
Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να έχουν δουλειές, καλύτερο μισθό, να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς, να έχουν ασφάλεια, υγεία, παιδεία, σύγχρονες υποδομές, επενδύσεις, αποτελεσματικότερο δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Υπάρχουν πρόνοιες για όλα αυτά από το Νομοσχέδιο; Όχι φυσικά», ξεκαθάρισε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Αγοραστός εξήγησε ότι εξαιρουμένου του εκλογικού συστήματος, για το οποίο όντως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, «στο Νομοσχέδιο η Αυτοδιοίκηση είναι απέναντι σε ποσοστό 90%, να μην πω 100%. Κι αυτό κάτι λέει», κατέληξε.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα