Κ. Γαβρόγλου: Η λειτουργία των νέων τμημάτων στο Δ.Π.Θ. αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2020

12:27 18/5/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

«Είμαστε σε μια φάση που προετοιμαζόμαστε για τις πανελλήνιες εξετάσεις, τα παιδιά ελπίζω να ελέγξουν λίγο το άγχος τους και όλα θα είναι μια χαρά. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να ετοιμάσουμε το νέο μας πολυνομοσχέδιο, όπου θα συμπεριλαμβάνει και πράγματα αυτή τη φορά και για την Θράκη. Το νομοσχέδιο αυτό θα έρθει προς ψήφιση στην Bουλή προς τα τέλη του Ιουνίου, όπου θα υπάρχουν και τα νέα

τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Έχουμε ολοκληρώσει για όλη την Ελλάδα ένα εγχείρημα που αρχίσαμε πριν περίπου ενάμιση χρόνο που είχε σχέση με την νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστήμιων, όπου στην νέα αυτή δομή είναι η ίδρυση νέων τμημάτων, οι συνέργειες με τα ΤΕΙ, τα νέα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα και τα διετή προγράμματα σπουδών. Τώρα θα προχωρήσουμε στην ενίσχυση των νέων πανεπιστήμιων μας με έναν αριθμό νέων τμημάτων, με διετή προγράμματα σπουδών και με την ίδρυση πανεπιστημιακών Eρευνητικών Kέντρων. Σε αυτό θα συμπεριληφθεί και το ΔΠΘ, το οποίο έχει κάνει μια πολύ συγκροτημένη και πιστική πρόταση στο υπουργείο. Ένα τμήμα που προτείνει είναι η Κτηνιατρική Σχολή στην Αλεξανδρούπολη. Το τμήμα Κτηνιατρικής χρειάζεται πολύ σοβαρές επενδύσεις κι εμείς εντός ολίγων ημερών θα ανακοινώσουμε όπως έχουμε πει και στον πρύτανη τον κ. Πολυχρονίδη μια ομάδα εργασίας για να μελετήσει σε ποιο πανεπιστήμιο της Ελλάδας πρέπει να γίνει η επόμενη Κτηνιατρική Σχολή στη χώρα μας. Θα καταθέσει και το ΔΠΘ το δικό του φάκελο και θα μελετήσουμε όλες τις παραμέτρους για να αποφασίσουμε», σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στους δημοσιογράφους Βασιλική Μαχαίρα και Σαμή Καραμπουγιούκογλου .


«Εμείς ως κυβέρνηση καταρχήν είμαστε πολύ θετικοί ως προς την πρόταση του ΔΠΘ, θα πρέπει να υπάρχει και μια συζήτηση με άλλους υπουργούς και τον Πρωθυπουργό για να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις. Νομίζω ότι η απόφαση θα είναι στην θετική κατεύθυνση. Εκτός από την Κτηνιατρική Σχολή, που θα αναμένουμε και την γνωμοδότηση της ομάδας εργασίας. Για όλα τα νέα τμήματα των πανεπιστήμιων βάζουμε ελάχιστες προϋποθέσεις οι οποίες αν δεν ικανοποιηθούν δεν θα πρέπει να αρχίσει η λειτουργία αυτών των νέων τμημάτων. Η λειτουργία των νέων τμημάτων μπορεί να αρχίσει το Σεπτέμβριο του 2020 και η απόφαση για την άρτια λειτουργία των νέων τμημάτων είναι στην διακριτική ευχέρεια της Συγκλήτου.»

Για τα Ερευνητικά Κέντρα :
«Έχουμε κάνει μια εξαιρετικά αποτελεσματική δομή στα ερευνητικά μας κέντρα. Υπήρχαν τα παραδοσιακότερα ερευνητικά κέντρα, για πρώτη φορά έχει υπερβεί το 1% του ΑΕΠ τα χρήματα που δίνουμε για την Έρευνα, που ήταν ο μεγάλος στόχος μας, άρα καταρχήν έχουμε την ενίσχυση των Ερευνητικών Κέντρων και ως προς τις υποδομές τους και ως προς το προσωπικό τους. Ταυτόχρονα ιδρύουμε και Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα με διάφορα Ινστιτούτα, διότι η έρευνα πια γίνεται με έναν διεπιστημονικό τρόπο. Τα πανεπιστήμια λόγω της δομής που έχουν, είναι κατά επιστημονικές περιοχές, οπότε για να ενισχύσουμε διαφορετικές επιστήμες μέσα στα πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν να κάνουν την διαχρηματοδότηση ιδρύουμε και αυτά τα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα που προφανώς θα έχουν μια συνεργασία και με άλλα ερευνητικά κέντρα. Για αυτό εμείς πάντα μιλάμε για τον ενιαίο χώρο έρευνας και εκπαίδευσης και έχουμε επίσης προσομοιώσει το εργασιακό καθεστώς των ερευνητών με το εργασιακό καθεστώς των καθηγητών του πανεπιστήμιου. Δηλαδή σήμερα υπάρχουν πολλοί ερευνητές που κάνουν μάθημα σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών πανεπιστήμιων. Αυτό θέλει μια απλή έγκριση της γενικής συνέλευσης του τμήματος. Έχουμε επίσης πει ότι τα πανεπιστήμια θα μπορούν στα διάφορα σεμινάρια που γίνονται στα Ερευνητικά Κέντρα, να τα θεωρήσουν ως μεταπτυχιακού επίπεδου και να εντάξουν και αυτά στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Ήδη έχει προχωρήσει παρά πολύ η συνεργασία ανάμεσα στους δύο θεσμούς και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ενδυνάμωση και η αυτόνομη λειτουργία του μέχρι σήμερα Παραρτήματος του Κέντρου Ερευνών ΑΘΗΝΑ στην Ξάνθη

Για την ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα που προκαλεί και έντονες αντιδράσεις στην Θράκη:
«Πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι η Νομική στην Πάτρα δεν απειλεί την Νομική Σχολή της Κομοτηνής. Θέλω να το καταλάβουν όσοι αντιδρούν και κυρίως οι πολίτες που δεν είναι καλά ενημερωμένοι. Έχουμε επτά Ιατρικές Σχολές, έχουμε πολύ περισσότερες Πολυτεχνικές Σχολές και Πολυτεχνικά Τμήματα και έχουμε μόνο τρεις Νομικές σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι επιχείρημα ο αριθμός προφανώς από μόνο του, αλλά κάθε χρόνο που ανακοινώνουμε τον αριθμό των υποψήφιων, όλες οι Νομικές Σχολές λένε γιατί δεν βάζεις λιγότερα παιδιά, μιας και υπάρχει τεράστια ανεργία στον κλάδο. Άρα, το να κάνεις ένα ακόμα τμήμα σημαίνει ότι αντί να διαιρείς το συνολικό αριθμό εισακτέων δια τρία θα τον διαιρείς δια τέσσερα άρα θα πηγαίνουν λιγότερα παιδιά, μιας και αυτό θέλουν τόσα χρόνια οι Νομικές Σχολές. Το δεύτερο, στις Νομικές Σχολές που πάνε τα παιδιά, έχουν πολύ υψηλή βαθμολογία άρα δεν θα παίξει κανένα απολύτως ρόλο ως προς την ποιότητα των φοιτητών που θα πάνε. Διότι έτσι ή αλλιώς μένουν έξω από την Νομική με ελάχιστα μόρια άτομα που έχουν παρά πολύ υψηλή βαθμολογία. Τρίτον, αν θέλουν οι πολίτες μας να σπουδάσουν, δεν θα πρέπει η πολιτεία να τους λέει, εσύ δεν μπορείς να σπουδάσεις επειδή δεν θα βρεις μετά εργασία κάτι βεβαίως που δεν ισχύει διότι οι Νομικοί δεν κάνουν μόνο δικηγορία έχουν πολύ ευρύ φάσμα απασχολήσεων. Εδώ λοιπόν υπάρχει μια αριστοκρατία που λέει, αφού λοιπόν υπάρχει τόση μεγάλη ανεργία γιατί τα πανεπιστήμια πρέπει να παίρνουν τόσο κόσμο; Εμείς λέμε, να παίρνετε τόσο κόσμο και να πάρετε άλλο τόσο κόσμο, απλώς να δίνουμε τους καθηγητές, να δίνουμε τις υποδομές, την χρηματοδότηση αλλά όχι να αποτρέπουμε τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν να μην σπουδάσουν. Αυτό είναι κάτι πολύ εγωιστικό και ακατανόητο.
Το ισχύον σύστημα που κάνεις το μηχανογραφικό σου, έχει σχέση με το που είναι υψηλότεροι οι βαθμοί της βάσης που λέμε, άρα βάζει πρώτα την Νομική Αθηνών, μετά την Νομική Θεσσαλονίκης, ακριβώς επειδή η Νομική Αθηνών έχει υψηλότερη βάση. Άρα η βαθμολογία σου μπορεί να σε πάει ή στην Κομοτηνή ή στην Πάτρα. Το σημαντικότερο είναι ότι όλα τα παιδιά που μένουν έξω έχουν 18 μέσο όρο, πάνω από 18 είναι το άριστα, οι καλύτεροι μας φοιτητές άρα και αυτοί που θα έρθουν στην Κομοτηνή θα είναι υψηλού επίπεδου φοιτητές.»

Για τη διαρροή καθηγητών από τη Νομική Σχολή της Κομοτηνής προς τη Νομική της Πάτρας:
«Αν προκηρυχθεί καινούργια θέση στην Πάτρα, κάποιος μπορεί να βάλει υποψηφιότητα. Εκείνο που φοβούνται, είναι ουσιαστικά, μήπως γίνει η χρήση μιας διάταξης που έχουμε και που λέει αν έχεις μείνει τουλάχιστον 15 χρόνια, μπορείς να φύγεις. Το να μπορείς να φύγεις όμως, έχει δύο παρά πολύ σοβαρές προϋποθέσεις. Η μία είναι ότι πρέπει η Γενική Συνέλευση του Τμήματος να σου δώσει αυτήν την άδεια και δεύτερο η Σύγκλητος να σου πει, μπορείς να φύγεις .Ή να απορρίψουν την αίτηση φυγής η Γενική Συνέλευση του Τμήματος και η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιου, που σημαίνει ότι δεν μπορείς να φύγεις. Επιπλέον εμείς τώρα θα δούμε ποια άτομα εν δυνάμει θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν τη διάταξη αυτή και να έρθουμε σε μια συνεννόηση με το ΔΠΘ και να πούμε αν έχουν κάποια άτομα που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15 % να πάρουν τις καινούργιες θέσεις και να μπορούν να αναπληρώσουν τα άτομα που ενδεχομένως να φύγουν. Άρα δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες για την λειτουργία της Νομικής στην Κομοτηνή».


Στην ερώτηση για το που βρίσκεται η υπόθεση για την αυτεπάγγελτη κατηγορία από τον Εισαγγελέα Ροδόπης, για 10 Ακαδημαϊκούς του ΔΠΘ, για κατασκευή στοιχείων που ζημίωσε τα ερευνητικά προγράμματα και το κύρος του ΔΠΘ και αν τηρήθηκε κατά γράμμα όλη η νομική διάταξη που υπάρχει και για το ΔΠΘ αλλά και για το Υπουργείο, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σημείωσε:
«Είναι ένα θέμα με το όποιο ασχολούμαστε παρά πολύ συστηματικά. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρύτανη του ΔΠΘ τον κ. Πολυχρονίδη, ό,τι στοιχείο ζητήσαμε μας το δίνει την επόμενη μέρα και θέλουμε να είμαστε παρά πολύ προσεκτικοί. Πράγματι υπάρχει μια εισαγγελική έρευνα, εμείς περιμένουμε να δούμε την έκβαση αυτών των ερευνών αν τυχόν ορισμένα είναι και για ακροατήριο, να δούμε τι είδους αποφάσεις θα παρθούν, υπάρχουν πράγματι νόμοι οι οποίοι καθορίζουν την στάση του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης, υπάρχει μια ομόφωνη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του ΔΠΘ, που λέει να περιμένουμε την έκβαση των όποιων Δικών και διερευνήσεων, για να δούμε πως θα κινηθούμε μετά. Εκείνο όμως που θέλω να πω, στο ΔΠΘ υπάρχει ένα παρελθόν για το όποιο πάρα μα πάρα πολλοί διδάσκοντες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αισθάνονται εξαιρετικά αμήχανα. Και αυτό είναι μια βιομηχανία αγωγών κάποιων καθηγητών εναντίων άλλων καθηγητών. Εμείς θεωρούμε, ότι το πανεπιστήμιο μας, έχει πάρα πολλές δυνατότητες και θεσμούς για να μπορούν να λύνονται αυτά τα πράγματα εντός πανεπιστημίου. Ή θα έπρεπε να έχουν λυθεί εντός του πανεπιστήμιου. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα κακό παρελθόν, το οποίο έχει γίνει χιονοστιβάδα. Εγώ ως Υπουργός Παιδείας, κάνω έκκληση να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν πάμε στα δικαστήρια, όταν πάμε να καταθέσουμε αγωγές, γιατί αυτά έχουν την δική τους νομοτέλεια. Αυτό δεν είναι για να μη τιμωρηθούν ή για να καλυφτούν οι ένοχοι, αλλά να εξαντλούμε πρώτα τις δυνατότητες που μας δίνει ένας τόσο δημοκρατικός πανεπιστημιακός θεσμός. Αλλιώτικα αυτοδηλητηριάζει τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους. Έχω πολλούς καθηγητές συναδέλφους στο ΔΠΘ που είναι πολύ στενοχωρημένοι επί της ουσίας, γιατί αυτό έχει κυκλοφορήσει και στα αλλά ιδρύματα. Φέρνει και την Πρυτανεία σε δύσκολη θέση, οπότε αναμένουμε τις πορείες αυτών των ερευνών και των Δικαστηρίων. Αν υπάρχει η όποια καταδίκη εμείς θα είμαστε εξίσου σκληροί ακολουθώντας κατά γράμμα τον νόμο, το έχουμε δείξει στο παρελθόν ότι σεβόμαστε τους νόμους αλλά σεβόμαστε και ότι κάποιος είναι αθώος, μέχρι να αποδειχτεί ότι δεν είναι.»

Στην ερώτηση για τα δύο θέματα που άνοιξε ο Πρωθυπουργός Α.Τσίπρας στην ομιλία του στην Ξάνθη, που αφορούν το νομοθετικό πλαίσιο του νόμου 1920/1991, και που πρέπει να αντικατασταθεί από μια διαδικασία για την ανάδειξη Μουφτήδων από σώμα θρησκευτικών λειτουργών της μειονότητας, που θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή τους από το σύνολο της μειονότητας, όπως και στις απαραίτητες τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν, για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου του 2008 για την ανάδειξη των Διαχειριστικών Επιτροπών και των Βακουφικών Επιτροπών μέσω εκλογών, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είπε:

«Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφέστατος στην Ξάνθη ότι το θέμα αλλαγής του τρόπου διορισμού και ανάδειξης των Μουφτήδων είναι στην Ημερήσια Διάταξη. Θα πρέπει να το μελετήσουμε πολύ σοβαρά, ήδη το μελετάμε πολύ σοβαρά εδώ και ενάμιση χρόνο, για αυτό προχωρήσαμε στον διορισμό των Διαχειριστικών Επιτροπών, όχι για μια τριετία αλλά για ένα χρόνο, προσπαθώντας να δούμε και να βρούμε τρόπους εκλογής των Διαχειριστικών Επιτροπών. Σε μια δημοκρατική χώρα, τίποτα δεν πρέπει να είναι ταμπού, όλα πρέπει να συζητούνται, πράγματι υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο του 2008. Αυτό θέλει αρκετές τροποποιήσεις, αλλά σίγουρα αποτελεί μια σοβαρή βάση γι’ αυτά τα ζητήματα και νομίζουμε ότι όλα αυτά θα είναι υπέρ των μειονοτικών συμπολιτών μας, που αυτή την εποχή έχουν το Ραμαζάνι και τους εύχομαι κάθε καλό γι’ αυτή την περίοδο της ζωής τους.

Για τους διορισμούς εκπαιδευτικών:
«Θα γίνουν 15000 διορισμοί εκπαιδευτικών στην επόμενη τριετία. Η πλατφόρμα άνοιξε στις 8 Μαΐου για τους 4500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή εντός του 2019, οι διορισμοί θα γίνουν μέχρι το Σεπτέμβριο. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και δείχνει την σημασία που δίνουμε ως κυβέρνηση σε αυτόν τον πολύ ευαίσθητο τομέα. Σύντομα θα γίνει προκήρυξη για τους επόμενους 10500. 5250 για το 2020 και άλλοι τόσοι για το 2021. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία που καταφέραμε μετά τον Αύγουστο που βγήκαμε από την Επιτροπεία. Είναι στοιχείο μιας σοβαρής κυβέρνησης να δείξει στους πολίτες ότι έχει πρόγραμμα και δεν κάνει σπασμωδικές κινήσεις. Ταυτόχρονα λειτουργεί για πρώτη φορά, σε 15 νηπιαγωγεία με αμιγώς μειονοτικό μαθητικό πληθυσμό, ένα πιλοτικό πρόγραμμα όπου διευκολυντές – διαμεσολαβητές από την μειονότητα που μιλούν τις μητρικές γλώσσες των νηπίων, συνεισφέρουν στην καλύτερη κοινωνικοποίησή τους και στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας χωρίς να απολέσουν ή να ξεχάσουν την μητρική τους γλώσσα. Αυτά νομίζω ότι είναι μεταρρυθμίσεις που πριν λίγα χρόνια αν λέγαμε ότι θα γίνουν, κανείς δεν θα πίστευε ότι θα γίνουν.»

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, κάλεσε την ΟΛΜΕ να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Σημείωσε ότι:
«Δεν μπορεί να υπάρχει μια γενική συνωμοσία σε όλα τα σχολεία που πηγαίνω και να παίρνω ένα εντελώς άλλο κλίμα, ή αποδοχή ή δυσπιστία, όχι πάντως άρνηση. Δυο χρόνια τώρα καλούμε την ΟΛΜΕ να καταθέσει τις προτάσεις της για το πως πρέπει να διορίζονται οι Διευθυντές, πως πρέπει να διορίζονται οι καθηγητές της Μέσης εκπαίδευσης και με τι κριτήρια, πως πρέπει να είναι η Γ’ λυκείου, αλλά οι απαντήσεις που παίρνουμε είναι τόσο γενικές που δεν βοηθούν στο να υπάρχει μια ανταλλαγή απόψεων. Είμαι σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας θέλει μια αναβαθμισμένη εκπαίδευση. Αυτό όμως δεν είναι μια πρόταση, είναι ένα αίτημα απολύτως σεβαστό και είναι κρίμα, άτομα με τόση εμπειρία στην εκπαίδευση να μην είναι σε θέση λόγω προφανών εσωτερικών αγκυλώσεων στα συνδικαλιστικά όργανα, να έρθουν με συγκεκριμένες προτάσεις.
Καλώ την αντιπολίτευση να μας πει τα δύο-τρία σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το λύκειο σήμερα. Κατά τη γνώμη μας είναι ότι πρώτον δεν υπάρχει ουσιαστικά Γ’ λυκείου, κάτι που απαξιώνει τον ρόλο του καθηγητή. Δεύτερον τα παιδιά μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με ένα απάνθρωπο σύστημα, που τα εξαντλεί και μετά ξεχνούν όσα έμαθαν στα φροντιστήρια. Εμείς λοιπόν λέμε ξανά, στην Γ’ λυκείου 4 μαθήματα 6 ώρες το κάθε μάθημα τελεία και παύλα, ανάλογα με την κατεύθυνση που θέλεις να πας. Πρέπει να ξαναπεισθούμε όλοι, ότι το Δημόσιο σχολείο θα μας ετοιμάζει για το Πανεπιστήμιο. Το σχέδιο μας θέλει στην υλοποίηση του πολύ προσοχή, για αυτόν τον λόγο και του χρόνου θα κρατήσουμε τα ίδια βιβλία, απλώς θα προσθέσουμε ελάχιστη ύλη, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες αναταράξεις. Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε έναν θεσμό, που στο παρελθόν έχει κάνει θαύματα, που και στο μέλλον μπορεί και έχει τις δυνατότητες να κάνει θαύματα. Θέλουμε την εμπιστοσύνη και την πίστη της κοινωνίας, ότι ο δημόσιος θεσμός μπορεί να μας προετοιμάσει και για το πανεπιστήμιο.»

Κλείνοντας ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις πρόσθεσε:
«Είμαστε πανέτοιμοι, εύχομαι στα παιδιά να μπορέσουν να ελέγξουν το άγχος τους και είναι απολύτως φυσιολογικό το άγχος που έχουν. Αλλά η μεγάλη έκκληση που κάνω είναι προς τους γονείς, να αφήσουν τα παιδιά τους τώρα αυτές τις ημέρες και να μην τα καταπιέζουν, να αφήσουν να προετοιμαστούν όπως αυτά ξέρουν. Έτσι κι αλλιώς είναι πολύ κοντά οι πανελλαδικές εξετάσεις και τα παιδιά ξέρουν πώς να το χειριστούν, δεν έχουν την ανάγκη να έχουν και τα άγχη των γονέων και οικογενειών επιπλέον στην πλάτη τους σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.»

www.ert.gr

Keywords
λειτουργια, πανελληνιες 2013, ιουνίου, νέα, ελλαδα, τει, δπθ, αλεξανδρουπολη, ΕΡΤ, αεπ, αθηνα, ξανθη, πατρα, σημαίνει, θεσσαλονικη, κομοτηνη, τσιπρας, μαΐου, αμιγώς, ολμε, σχολεια, πανελλαδικες 2012, ert, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, πανελληνιες 2011, απαντησεις πανελληνιων, θεματα πανελληνιων, βασεις πανελληνιων, βαθμολογιες πανελληνιων 2011, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, η ημέρα της γης, πανελληνιες, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, σχεδιο αθηνα, ξανα, πολυνομοσχεδιο, το θεμα, αδεια, αεπ, αιτηση, γνωμη, δπθ, εργασια, ημερησια, θαυματα, θεμα, θρακη, μηχανογραφικο, νομοτελεια, ολμε, πλαισιο, προγραμμα, σχολες, τα νεα, υλη, αγχος, αγωγη, αμιγώς, ανεργια, αρχιτεκτονικη, τει, βαθμολογια, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, γλωσσα, γονεις, γραμμα, δευτερο, δημοσιο, δικη, δειχνει, δομη, δωσει, εγχειρημα, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εκπαιδευση, εξετασεις, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, επτα, επιτυχια, ερευνα, εσωτερικων, ζωης, ιδια, ιδρυση, υπηρχαν, υποθεση, ισχυει, θετικη κατευθυνση, ομιλια, κυβερνηση, κλιμα, κτηνιατρικη, λυκειο, λογο, μαΐου, μορια, μπορεις, νομικη αθηνων, νομοι, νομικη, ομαδα, παντα, ουσιαστικα, παιδια, παμε, πιστη, ποιοτητα, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, ραμαζανι, ρολο, σεμιναρια, σιγουρα, σιγουρος, συζητηση, συντομα, σωμα, σχεδιο, σχολειο, τμημα, τρια, υλοποιηση, υπουργος παιδειας, υψηλη, φροντιστηρια, φορα, χαρα, ωρες, εφαρμογη, ευχερεια, γλωσσες, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κωστας, μεινει, νομικου, οργανα, σημαίνει, θελω να, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα