Κ. Αγοραστός: Το Σχέδιο Νόμου του ΥΠ. EΣ. φέρνει καινούργια προβλήματα

21:10 11/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση είναι το αποτελεσματικό εργαλείο που θα οδηγήσει την πατρίδα μας στην παραγωγική ανασυγκρότηση για περισσότερες δουλειές, μικρότερους φόρους, μεγαλύτερο εισόδημα», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στο 2ο συνέδριο ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ.

«Αυτή είναι η μεταρρύθμιση που θα αμβλύνει τη γραφειοκρατία και θα βελτιώσει την καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας

και κάθε Έλληνα. Αυτή είναι η μεταρρύθμιση για την Ελλάδα της νέας εποχής», τόνισε και συνέχισε:

«Οι πολίτες σήμερα αξιώνουν: νέες λύσεις, όχι καινούργια προβλήματα. Σταθερότητα και ασφάλεια, όχι ακυβερνησία και ανασφάλεια. Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, όχι καθυστερήσεις και κωλυσιεργία.

Το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών όχι μόνο δεν εγγυάται νέες λύσεις σε υπάρχοντα προβλήματα αλλά, αντίθετα, φέρνει καινούργια προβλήματα ακόμη κι εκεί που εφαρμόζονται δοκιμασμένες λύσεις», κατέστησε σαφές και διερωτήθη:

«Μπορεί να είναι βάση διαλόγου ένα Σχέδιο Νόμου στο οποίο δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, καμιά αναφορά στα νησιά μας, ενώ ακόμη και η λέξη «Περιφέρεια» αναφέρεται ελάχιστες φορές;»

Ο κ. Κ. Αγοραστός χαρακτήρισε «το Σχέδιο Νόμου φοβικό, άτολμο και άχρωμο κείμενο, ένα βαθύτατα συντηρητικό κείμενο γραμμένο από μια κρατική γραφειοκρατία που αγωνιά να διατηρήσει τα κεκτημένα της και να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της και από μια κομματική γραφειοκρατία που αγωνιά να βρει νέους ρόλους, καινούργια αξιώματα και διατήρηση των ανθρώπων της στα κέντρα εξουσίας».

«Δεν φέρνετε την άδολη αλλά τη δόλια αναλογική»
Αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ υπογράμμισε απευθυνόμενος στον παριστάμενο Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη: «Δεν φέρνετε την απλή και άδολη αναλογική αλλά την πολύπλοκη, τη δόλια αναλογική.
Οι απόψεις μας και ιδίως οι δικές μου για το εκλογικό σύστημα, είναι γνωστές. Σας ακούω, όμως, να μιλάτε διαρκώς για την απλή αναλογική και πραγματικά έχει γεννηθεί στο μυαλό μου η απορία:

Αφού είσαστε υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής, τι τον θέλετε τον β’ γύρο; Τι χρειάζεται η ψηφοφορία της δεύτερης Κυριακής;

Διότι, η πρώτη Κυριακή είναι άδολη, η δεύτερη είναι δόλια…

Διότι, άλλο η συνεργασία στο φως κι άλλο η συναλλαγή στο σκοτάδι…

Διότι άλλο η συνεργασία σε προγραμματικό πλαίσιο κι άλλο η συναλλαγή με ανταλλάγματα…

Άλλο η δημοκρατική λειτουργία με συναίνεση και συνεργασία κι άλλο η πλειοψηφία να καθίσταται όμηρος της μειοψηφίας…

Μία Κυριακή λοιπόν. Με βάση το ποσοστό κάθε συνδυασμού στον α’ γύρο, θα κατανέμονται οι έδρες στο Συμβούλιο και ο πρώτος θα εκλέγεται Περιφερειάρχης ή Δήμαρχος αντίστοιχα.

Άλλωστε και εσείς ο ίδιος μήπως είστε υπουργός β’ Κυριακής; Μήπως ο πρωθυπουργός είναι πρωθυπουργός β’ γύρου;

Θέλετε, λοιπόν, να πείσετε την κοινωνία για τις αγνές προθέσεις σας;

Φέρτε μια τέτοια ρύθμιση και εμείς – παρ’ όλες τις ενστάσεις μας για τι θα επιφέρει – να τη συζητήσουμε.

Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Β. Λεβέντης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής κα Μ. Θελερίτη, εκ μέρους της ΝΔ ο γραμματέας της ΠΕ κ. Ελ. Αυγενάκης, εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής η βουλευτής κα Π. Χριστοφιλοπούλου, εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής κ. Ν. Καραθανασόπουλος, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο κ. Γιάννης Μοίρας . Παρέστησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Θηβαίος και Θ. Μεγαλοοικονόμου, οι βουλευτές της ΝΔ Ν. Κεραμέως, Θ. Φορτσάκης και Γ. Γιακουμάτος, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης, και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ.Θεοχάρης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και πλήθος αιρετών του Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού Αυτοδιοίκησης.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα