Κ. Αγοραστός: «Τα έργα διδάσκουν ευλογότερων πάσης δεινής ρητορικής τέχνης»

19:43 23/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Το νερό έχει μνήμη. Όποιοι δραστηριοποιούνται κοντά στην μνήμη του νερού αναμφίβολα θα έχουν προβλήματα. Κανένα έργο το οποίο υλοποίησε η Περιφέρεια από το 2011 δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα και όπου υπάρχουν προβλήματα επεμβαίνουμε άμεσα» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, αναφορικά με τις ζημιές που δημιουργήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων στα παράλια της Αγιάς.

Συγκεκριμένα

ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε τα εξής : «Τα έργα διδάσκουν ευλογότερων πάσης δεινής ρητορικής τέχνης . Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς έχει υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή έργα συνολικού προϋπολογισμού 55,7 εκατ. ευρώ σε όλους τους τομείς δείχνοντας έτσι το διαρκές ενδιαφέρον της. Από την πρώτη στιγμή, που τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν την περιοχή, έγιναν επεμβατικές ενέργειες από τις Υπηρεσίες μας όπου απαιτήθηκε. Η περιοχή είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , καταγράφουμε τις ζημιές και συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Υποδομών και τον αν. Υπουργό κ. Χαρίτση έτσι ώστε να εντάξουμε νέα έργα υποδομής για την περιοχή και να αποκαταστήσουμε τις όποιες ζημιές. Τα φαινόμενα βρίσκονται σε εξέλιξη και οι ζημιές είναι ακόμα ενεργές και δεν έχουν φανεί στην ολότητα τους. Παρόλα αυτά διευκολύνουμε προσπελασιμότητα για την επικοινωνία των ανθρώπινων κοινοτήτων. Υπάρχουν ευθύνες για την αυθαίρετη δόμηση αλλά και τις παρεμβάσεις οργανισμών κοινής ωφέλειας στους δρόμους χωρίς την ποιοτική και πλήρη αποκατάστασή τους. Και δεν μπορεί το κράτος εκεί που τιμωρεί εκεί και να αθωώνει, εκεί που σου λέει να πας γρήγορα εκεί και να ορθώνει εμπόδια. Σημειώνεται ότι στα παράλια της Λάρισας, σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης στη χώρα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ειδικότερα:

1) Στην περιοχή της παραλίας αποκαλούμενη και ως «Νησί», πλησίον της γέφυρας, υποχώρησε το οδόστρωμα σε μήκος περίπου 50 μέτρων και αποκαλύφθηκε αγωγός όμβριων υδάτων ο οποίος δεν υπέστη ζημιές και έχει τοποθετηθεί προ εικοσαετίας. Η ζημιά αποκαταστάθηκε άμεσα και πριν το τριήμερο της Καθ. Δευτέρας όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ενώ οι υπόλοιπες υποδομές (γέφυρα, δρόμος, κ.α.) δεν υπέστησαν ζημιές, παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ύψος βροχής ήταν τόσο μεγάλο που το νερό υπερπήδησε τα αναχώματα.

2) Στον επαρχιακό δρόμο Βελίκας – Παλιουργιάς τμήμα του δρόμου κατέρρευσε λόγω ανθρώπινης παρέμβασης καθώς η ποσότητα νερού που συσσωρεύετε δεν διοχετεύεται σωστά.

3) Στο δρόμο Αγιοκάμπου Σκήτης, έπεσε τμήμα του δρόμου καθώς εκεί ο ΟΤΕ είχε περάσει παλιότερα μια οπτική ίνα και χρειαζόταν ποιοτική και τεχνική αποκατάσταση της παρέμβασης.

4) Στο δρόμο Αγιάς – Μελιβοίας ανθρώπινη παρέμβαση στο ρέμα κάτω από τον δρόμο ήταν αρκετή για να πέσει τμήμα του και το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλα τα ρέματα στο Δήμο Αγιάς επενδύθηκαν με τοίχους αντιστήριξης (σαρζανετ), τα φερτά υλικά όπως κορμοί δένδρων και υλικά ανθρωπογενών δραστηριοτήτων δημιούργησαν τα προβλήματα.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποιεί συντηρήσεις, οι καταπτώσεις είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου. «Παρ’ όλα αυτά επειδή στεκόμαστε με σεβασμό και ενδιαφέρον προς τον συνάνθρωπο τις κάνουμε εμείς ως Περιφέρεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα