Κ. Αγοραστός: H πρόταση της ΕΝ.ΠΕ. για την περιφερειακή διακυβέρνηση

21:06 18/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Έκλεισε ο κύκλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως την ξέραμε. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε θαρραλέα στην Περιφερειακή και Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα στην πρώτη ημέρα του πρώτου κοινού συνεδρίου ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ, το οποίο ολοκληρώνεται αύριο στην Αθήνα.

Ο κ.

Κ. Αγοραστός παρουσίασε την πρόταση της ΕΝΠΕ για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση επισημαίνοντας ότι απαιτείται «η ριζική, τολμηρή αλλά και βιώσιμη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, η ενίσχυση του πολιτικού ρόλου της καθώς και να αποκτήσει την κανονιστική αυτονομία, δηλαδή την αρμοδιότητα να νομοθετεί η ίδια, στα θέματα ευθύνης της». Απευθυνόμενος στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη, ο κ. Κ. Αγοραστός ανακοίνωσε στο συνέδριο την κατά πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ στην τελευταία του συνεδρίαση με την οποία αντιτίθεται στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι θα οδηγήσει σε «εγκλωβισμένη ακυβερνησία» στους ΟΤΑ και σχολιάζοντας πως «συναίνεση με το στανιό δεν γίνεται». Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ έκρινε αναγκαίο να γίνει διάλογος τουλάχιστον δύο μηνών από την ημερομηνία που θα παρουσιαστεί το «νομοσχέδιο – φάντασμα», όπως το χαρακτήρισε. Διάλογος με προειλημμένες αποφάσεις, ιδεοληπτικές εμμονές και συμπλεγματικές λογικές, δεν είναι διάλογος… «Όσο η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών κρατούν «κλειστά» τα «χαρτιά» τους για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση ούτε έχει γίνει διάλογος ούτε νοείται ως διάλογος. Μπορείτε να «βαφτίζετε» το κρέας ψάρι, αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει», κατέστησε σαφές ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ απευθυνόμενος στον Υπουργό Εσωτερικών. Ο κ. Κ. Αγοραστός χαρακτήρισε το κυοφορούμενο νομοσχέδιο – «φάντασμα» και τόνισε ότι «το χρονικό διάστημα του διαλόγου πρέπει να είναι ανάλογο της σοβαρότητας, του εύρους και του βάθους της μεταρρύθμισης. Τουλάχιστον δύο μήνες – αν όχι και παραπάνω», είπε. Επισήμανε ακόμη πως «διάλογος με προειλημμένες αποφάσεις, ιδεοληπτικές εμμονές και συμπλεγματικές λογικές, δεν είναι διάλογος…»

Σχολιάζοντας όσα ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Π. Σκουρλέτης για το κυοφορούμενο νομοσχέδιο, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ προέβη στην εκτίμηση ότι αυτό «αφορά αποκλειστικά το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση» και σημείωσε: «Αυτό δεν είναι ούτε μεταρρύθμιση και πολύ περισσότερο δεν είναι η μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη η Αυτοδιοίκηση, η ελληνική κοινωνία και η χώρα». Ο κ. Κ. Αγοραστός ανακοίνωσε στο συνέδριο την κατά πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κατά της υιοθέτησης της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στους ΟΤΑ κάνοντας τις εξής επισημάνσεις: -«Δε νοείται επιβεβλημένη συναίνεση, δεν γίνεται συναίνεση με το στανιό. Υπάρχει εγγενής αντίφαση στη συλλογιστική που αναπτύσσει το Υπουργείο. Άλλωστε και σήμερα υπάρχει συναίνεση και συνεργασία στην Αυτοδιοίκηση.
– Η διατήρηση του Β΄ γύρου ακυρώνει πλήρως το σκεπτικό της κυβέρνησης καθώς στην ουσία πρόκειται για απλή αναλογική στον Α’ Γύρο και ενισχυμένη αναλογική στον Β’ Γύρο.
-Οι εκλογές στην Αυτοδιοίκηση παρουσιάζουν μια σημαντική ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές. Δεν αφορούν την ανάδειξη κοινοβουλίου, αλλά θεσμικών Οργάνων που ασκούν διοίκηση. Στη Βουλή, όταν δεν επιτυγχάνεται πλειοψηφία, υπάρχει η δυνατότητα της πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτό δεν ισχύει. Συνεπώς, θα οδηγήσει σε εγκλωβισμένη ακυβερνησία.
-Η απλή αναλογική αρέσει σε όλους. Στα λόγια. Ως άκουσμα, ως ταμπέλα. Τι γίνεται όμως την επόμενη μέρα; Όταν καλείσαι να προσφέρεις στο συνάνθρωπό σου πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, για να προχωρήσεις στην παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας;
-Ας αναλογιστούμε συνεπώς όλοι μας αν υπάρχει σήμερα το κατάλληλο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον για την υιοθέτηση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στους ΟΤΑ. Ας αναλογιστούμε τις προκλήσεις των καιρών, ιδίως στα εθνικά θέματα. Ας αναλογιστούμε ότι με την απλή αναλογική η εξάρτηση από κυκλώματα παρανομίας και οι ολιγάρχες θα μπορούν με ελάχιστες χορηγίες να δημιουργούν και να ελέγχουν εύθραυστες ισορροπίες».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα