Ιταλία: Προωθείται ν/σ για επαναλειτουργία των σχολείων από Σεπτέμβριο

14:32 5/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται έντονη συζήτηση στην Ιταλία για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία από τον Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση σπεύδει να καταρτίσει ένα σχετικό με το θέμα νομοσχέδιο, στο οποίο προτείνει την προσαρμογή των χώρων και δραστηριοτήτων με τα απαιτούμενα επί Covid-19 υγειονομικά και αποστασιοποιητικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η εγκατάσταση διαχωριστικών πάνελ από plexiglass μεταξύ των θρανίων, ενώ οι μαθητές θα πρέπει να φορούν πλαστικές προστατευτικές μάσκες κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στα σχολεία.

Τα μέτρα αυτά προτείνονται ώστε να μπορέσει να τηρηθεί ένα πλαίσιο κοινωνικότητας σε χώρους και ηλικιακές ομάδες όπου ο συνωστισμός είναι ουσιαστικά αναπόφευκτος, ειδικά όσον αφορά τα μικρά παιδιά.

Η Υπουργός Παιδείας κα. Azzolina, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τα συνδικάτα και φορείς του σχολικού τομέα, τόνισε πως, παρόλο που η εξ αποστάσεως μάθηση αναδείχθηκε ως «ευκαιρία», η κυβέρνηση θα δαπανήσει ποσό ύψους 4 δισ. ευρώ, ώστε το σχολικό έτος να ξεκινήσει με ασφάλεια και με την παρουσία των μαθητών στα σχολεία.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε πως τα συνδικάτα αλλά και οι δήμοι εξέφρασαν απορίες για το πόσο θα είναι εφαρμόσιμα τα προτεινόμενα μέτρα. Για παράδειγμα, αναμένεται λύση για το ζήτημα του διαθέσιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, ένας κόμβος που παραμένει προσωρινά άλυτος, με 32 χιλιάδες δασκάλους που περιμένουν να καθοριστούν οι όροι του διαγωνισμού για τη μονιμοποίησή τους. Επίσης, εκκρεμεί και το ζήτημα των πάνελ από plexiglass, που απαιτούν έκτακτα κατασκευαστικά έργα στα σχολεία ενόψει του Σεπτέμβρη.

Εκτός απροόπτου, μέχρι το βράδυ του Σαββάτου αναμένεται να ψηφιστεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο, αλλιώς θα πρέπει να κατατεθεί ξανά στο Ιταλικό Κοινοβούλιο. Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις επί του θέματος, με την αντιπολίτευση να παρουσιάζει ενστάσεις με αλλαγές και τροποποιήσεις.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα