Ισως επιβληθούν περιορισμοί σε παράγωγα κρυπτονομισμάτων στην ΕΕ

13:16 18/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η κορυφαία εποπτική Αρχή των ευρωπαϊκών αγορών εξετάζει την επιβολή περιορισμών σε ορισμένα παράγωγα κρυπτονομισμάτων, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης καταστολής της πώλησης ριψοκίνδυνων χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε μικροεπενδυτές, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Χρεογράφων και Αγορών (European Securities and Markets Authority, ESMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι τα αποκαλούμενα συμβόλαια διαφοράς (contracts for difference, CFD) που βασίζονται σε κρυπτονομίσματα μπορεί να περιληφθούν στους προτεινόμενους περιορισμούς

για την πώληση CFDs και binary options (σ.σ.: επιλογών που μπορεί να δώσουν σε μικροεπενδυτές συγκεκριμένα ποσά ή τίποτε). Τα CFDs είναι παράγωγα που επιτρέπουν στους επενδυτές να κερδοσκοπούν με την τιμή μετοχών, νομισμάτων και εμπορευμάτων χωρίς να τα έχουν στην κατοχή τους.

O επικεφαλής της πολιτικής της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Βάλντις Ντομπρόβσκις, ζήτησε τον περασμένο μήνα από τις τρεις εποπτικές Αρχές να επικαιροποιήσουν τις προειδοποιήσεις τους προς τους καταναλωτές «ως επείγον θέμα» υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στην αγορά.

Οι μετοχές χρηματιστηριακών εταιρειών σε παράγωγα μετοχών υποχώρησαν τον περασμένο μήνα, όταν για πρώτη φορά η ESMA αναφέρθηκε σε πιθανά μέτρα παρέμβασης στα προϊόντα αυτά.

Η ESMA δήλωσε ότι θέτει από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση την πρότασή της έως τις 5 Φεβρουαρίου. H εποπτική Αρχή πρότεινε, επίσης, τον περιορισμό των ποσών που μπορούν να χάσουν οι επενδυτές από τα συμβόλαια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα