Ισλανδία: Η χώρα που βρίσκεις ευκολότερα δουλειά παρά σπίτι για ενοικίαση (audio)

21:11 8/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ισλανδία, η νησιώτικη χώρα του Βόρειου Ατλαντικού με τα εκατοντάδες ηφαίστεια, είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και το θέμα της εκπομπής «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στη Φωνή της Ελλάδας. Με πολύ χαμηλό ποσοστό ανεργίας, ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης, η χώρα έχει προσελκύσει κάπου 200 Έλληνες, κυρίως τα χρόνια της κρίσης. Για την Ισλανδία μιλήσαμε με τον Δημήτρη Τσίκα, πρόεδρο του συλλόγου Ελλήνων

της Ισλανδίας, και τον Αντώνη Σικαλιά που εργάζεται στον κλάδο του τουρισμού, για την οικονομική κατάσταση της χώρας και τους λίγους ‘Ελληνες που ζουν εκεί. Με την ανεργία σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η εξεύρεση εργασίας και μάλιστα καλοπληρωμένης είναι εύκολη υπόθεση. Ομως, η ζωή είναι ακριβή και η εξεύρεση σπιτιού για ενοικίαση είναι δύσκολη υπόθεση. Πάντως, η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνή.

Η Ισλανδία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί στην Ευρώπη μετά την Βρετανία και βρίσκεται κάπου μεταξύ Σκωτίας, Νορβηγίας και Γροιλανδίας με πληθυσμό 357.000 άτομα περίπου. Το πρώτο κοινοβούλιο (Alþingi) στην Ευρώπη ιδρύθηκε εκεί το 930 μ.Χ.. Η χώρα βρίσκεται ακριβώς στο ρήγμα που χωρίζει την ευρωασιατική τεκτονική πλάκα από εκείνη της Βορείου Αμερικής. Η μέρα διαρκεί 24 ώρες το καλοκαίρι αλλά τον χειμώνα, π.χ. Δεκέμβριο, μόλις 3-4 ώρες.

Η χώρα, η οποία έγινε ευρέως γνωστή την τελευταία δεκαετία γιατί κατόρθωσε να εξέλθει από την οικονομική κρίση με σχετικά περιορισμένες συνέπειες, παραβλέποντας τις συμβουλές διεθνών οργανισμών όπως του ΔΝΤ, έχει πρωτεύουσα το Ρέικγιαβικ που συγκεντρώνει το 60% του πληθυσμού. Η αλιεία-εξάγει κυρίως μπακαλιάρο- και ο τουρισμός είναι οι δυο βασικότερες πηγές εσόδων ενώ η χώρα έχει άφθονη γεωθερμική και υδροηλεκτρική ενέργεια. Η φθηνή ενέργεια έχει δώσει ώθηση στα θερμοκήπια και στην «εξόρυξη» ψηφιακών νομισμάτων όπως το bitcoin.

Η Ισλανδία αναπτύσσεται επίσης στους κλάδους της βιοτεχνολογίας και ΙΤ. Η ισλανδική γλώσσα δεν είναι εύκολη αλλά μπορεί κάποιος να εργασθεί αν ξέρει αγγλικά. Η ισλανδική γλώσσα περιλαμβάνει τα γράμματα δέλτα και θήτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα