Ι.Σ.Η.: «Τομές, όχι ΤΟΜΥ»

11:21 12/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την πρόταση των Ιατρικών Συλλόγων της Κρήτης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία – όπως τονίστηκε – υιοθετήθηκε από την γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ως βάση συζήτησης με την πολιτεία, παρουσίασε χθες η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.
Η παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου έρχεται λίγο πριν από το Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης, στο οποίο θα υπάρχει ειδική θεματική για την υγεία, με έμφαση στη υπό εξέλιξη μεταρρύθμιση

της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου εξέφρασε την άποψη ότι με το νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δημιουργείται ένα συγκεντρωτικό και κρατικοδίαιτο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Πρόκειται για ένα νόμο, μια μεταρρύθμιση που έρχεται από το παρελθόν. Αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την λάθος κατεύθυνση» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η παράλληλη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών του κράτους και του ιδιωτικού τομέα, αποτελεί το «key-point» της εφαρμογής της και της εξοικονόμησης χρημάτων για την λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Υγείας
Τόνισε τέλος ότι η Πρωτοβάθμια Υγεία έχει ανάγκη από τόλμη, τομές, όχι ΤΟΜΥ (σ.σ.Τοπικές Μονάδες Υγείας) και λύσεις άμεσα εφαρμόσιμες.
Η πρόταση των Ιατρικών Συλλόγων του νησιού, όπως αναφέρθηκε, προβλέπει τα εξής:
– Άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας του ασθενούς ως μέσου καταγραφής και ελέγχου επισκέψεων και φαρμακευτικής δαπάνης. Μέσω αυτής καθιέρωση όριο ετήσιας δαπάνης ασθενούς για εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις λαμβάνοντας υπόψη το φύλο, την ηλικία και η νοσηρότητα. Οι χρόνιες ασθένειες (π.χ ο σακχ. διαβήτης είναι εκτός ορίου εξετάσεων), ακολουθούν το δικό τους επιστημονικό πρωτόκολλο.
– Δημιουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου 24ωρης εφημερίας που θα αποφορτίσουν τα Νοσοκομεία από τα επείγοντα που δεν χρειάζονται νοσηλεία.
– Αξιοποίηση όλου του ιατρικού ανθρώπινου δυναμικού, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους γιατρούς του κρατικού τομέα, δίδοντας κίνητρο παραμονής στους νέους γιατρούς, ποιότητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
– Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων σε προγράμματα πρόληψης γιατί η πρόληψη στοιχίζει λιγότερο της θεραπείας.
– Η ιατρική συνταγή να είναι απαραίτητη για την χορήγηση των φαρμάκων. Να εφαρμοστεί επιτέλους η θεραπεία μηνός και το ημερήσιο κόστος νοσηλείας στην χορήγηση όλων των φαρμάκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα