Ιρλανδία: Ο πάπας Φραγκίσκος ντρέπεται για τα «απεχθή εγκλήματα» του κλήρου (video)

22:20 25/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την «ντροπή» και την «οδύνη» του για «την αποτυχία των εκκλησιαστικών αρχών» να αντιμετωπίσουν με ικανοποιητικό τρόπο τα «απεχθή εγκλήματα» του κλήρου στην Ιρλανδία εξέφρασε το Σάββατο 25 Αυγούστου 2018 ο πάπας Φραγκίσκος που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα αυτή.

«Η αποτυχία των εκκλησιαστικών αρχών – των επισκόπων, των ιερέων και άλλων – να αντιμετωπίσουν με ικανοποιητικό τρόπο αυτά τα απεχθή εγκλήματα δικαίως προκάλεσε αγανάκτηση και παραμένει αιτία οδύνης και ντροπής για την καθολική κοινότητα. Κι εγώ ο ίδιος συμμερίζομαι αυτά τα αισθήματα»

είπε ενώπιον των πολιτικών και πολιτειακών αρχών της Ιρλανδίας.

Η Καθολική Εκκλησία της Ιρλανδίας κατηγορείται κυρίως ότι κάλυψε τους εκατοντάδες ιερείς που φέρονται να κακοποίησαν σεξουαλικά χιλιάδες παιδιά επί πολλές δεκαετίες.

«Δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω το σοβαρό σκάνδαλο που προκάλεσαν στην Ιρλανδία οι κακοποιήσεις ανηλίκων εκ μέρους μελών της Εκκλησίας που είχαν αναλάβει να τους προστατεύουν και να τους εκπαιδεύουν», σχολίασε ο πάπας, ενώ αναφέρθηκε και «στις γυναίκες που στο παρελθόν βίωσαν ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις».

Πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν αποκαλύψει ότι ήταν ευρέως διαδεδομένες οι παράνομες υιοθεσίες παιδιών που γεννήθηκαν εκτός γάμου στην Ιρλανδία.

Ο Αργεντινός πάπας υπενθύμισε ότι ο προκάτοχός του Βενέδικτος ΙΣτ΄, το 2010 με επιστολή του προς όλους τους Καθολικούς Ιρλανδούς παραδέχτηκε τις ευθύνες της Εκκλησίας.

«Η ειλικρινής παρέμβασή του εξακολουθεί να ενθαρρύνει τις προσπάθειες των εκκλησιαστικών αρχών να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος και να υιοθετήσουν κανόνες για να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί», τόνισε.

«Άγιε Πατέρα σας ζητώ να ακούσετε τα θύματα»

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ κάλεσε τον πάπα Φραγκίσκο, με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης ενός ποντίφικα στη χώρα μετά από 39 χρόνια, να χρησιμοποιήσει τη θέση του και την επιρροή του ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς σε όλον τον κόσμο.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πληγές των θυμάτων παραμένουν ακόμη ανοιχτές και, μετά τα λόγια, χρειάζεται να γίνουν και πράξεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

«Πάνω απ’ όλα, Άγιε Πατέρα, σας ζητώ να ακούσετε τα θύματα. Είναι μια ιστορία οδύνης και ντροπής», συνέχισε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι από το 2002 περισσότεροι από 14.500 άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς στην Ιρλανδία.

«Άγιε Πατέρα, πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση μεταξύ της Εκκλησίας και του κράτους της Ιρλανδίας, μια νέα συμμαχία για τον 21ο αιώνα. Ελπίζω ότι η επίσκεψή σας θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μας», κατέληξε ο Λίο Βαράντκαρ.

Συνάντηση με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε σήμερα με οκτώ Ιρλανδούς, θύματα σεξουαλικής κακοποίησης που διαπράχθηκε από μέλη του κλήρου και μέλη του προσωπικού καθολικών ιδρυμάτων, ανακοίνωσε το Βατικανό.

Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και πραγματοποιήθηκε το νωρίς βράδυ του Σαββάτου.

Στους παρευρισκόμενους περιλαμβάνονταν η Μαρί Κόλινς και ο Πολ Ρέντμοντ, από τους επικεφαλής της εκστρατείας καταγγελίας των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας.
Τα θύματα επεδίωκαν να υπάρξει συνάντηση του πάπα με τέτοια πρόσωπα τα οποία θα τον έφερναν αντιμέτωπο με τον ρόλου του Βατικανού στην διαχείριση των σκανδάλων.

Ο Πολ Ρέντμοντ, ο οποίος γεννήθηκε σε ένα από τα ιδρύματα «Mother and Baby Homes» και υιοθετήθηκε σε ηλικία 17 ημερών δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι η συνάντηση ήταν εγκάρδια και ήπια και ότι ο πάπας ζήτησε συγγνώμη για ό,τι συνέβη στα ιδρύματα αυτά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα