Ιράν: ‘Ερχεται το τέλος της συμφωνίας- Διεθνής συναγερμός ενόψει της ανακοίνωσης Τραμπ

18:08 8/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Οι Ευρωπαίοι τάσσονται υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας (JPCOA) που συνιστά παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας σε μια πολύ εύφλεκτη περιοχή», τόνισε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, σε δηλώσεις εν αναμονή προγραμματισμένης τηλεφωνικής επικοινωνίας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον αμερικανό ομόλογο του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την παραμονή ή όχι των ΗΠΑ στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Το Ιράν

δεν φοβάται τις αμερικανικές κυρώσεις ούτε και επίθεση από τις ΗΠΑ», διαμήνυσε ο υποδιοικητής των Φρουρών της Επανάστασης.

Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων τάχθηκε υπέρ της «διόρθωσης» των προβληματικών σημείων στη συμφωνία και της κατά γράμμα εφαρμογής της, εκφράζοντας την άποψη ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αποσυρθούν από αυτήν.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες «να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην καταδικάσουν την συμφωνία».

Φαίνεται πως με τους Αμερικανούς μπορείς να μιλάς μόνο στη γλώσσα της ισχύος και δεν υπάρχει άλλη λύση», δήλωσε ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζανί.

Σήμερα η απόφαση Τραμπ για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν

«Οι ευρωπαίοι προσπαθούν να πείσουν τον Τραμπ να παραμείνει στη συμφωνία, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν θα δεχθεί ποτέ κανένα αίτημα πέραν της συμφωνίας», μεταδίδει η ιρανική τηλεόραση.

«Η στρατιωτική ισχύς του Ιράν θα καταστήσει ακίνδυνη οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας», ανακοίνωσε ο υποστράτηγος Μοχάμεντ Μπαγκερί του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν.

Ιράν-ΗΠΑ: Δηλητήριο οι βαλλιστικοί πύραυλοι

Τα ιρανικά προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων δηλητηριάζουν τις σχέσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση εδώ και χρόνια, τονίζεται σε έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο το Ιράν αναπτύσσει περί τους δώδεκα τύπους βαλλιστικών πυραύλων βεληνεκούς από 200 έως 2.000 χιλιόμετρα, ικανών να φέρουν γόμωση 450 έως 1.200 χλγ.

Από το 2006, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέσα από σειρά αποφάσεων, υπέδειξε περιοριστικά μέτρα με τον φόβο ότι θα χρησιμεύσουν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Οι αποφάσεις αυτές αντικαταστάθηκαν από την απόφαση 2231 του Ιουλίου 2015 με την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα η οποία είχε υπογραφεί λίγες ημέρες πριν στη Βιέννη, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατακεραυνώσει όσο τίποτα άλλο. Επικυρώθηκε επί προεδρίας Ομπάμα, μετά από 13 χρόνια κρίσης μεταξύ της Δύσης και της Τεχεράνης, ως αποτέλεσμα μαραθώνιων διαβουλεύσεων στις οποίες συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Κίνα και η Γερμανία.

Στόχος είναι να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα. Η Τεχεράνη δεσμεύτηκε να μειώσει κατά 98% τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου για 15 χρόνια και να κρατήσει το επίπεδο του εμπλουτισμού μόλις στο 3,67%, ενώ για πυρηνική βόμβα απαιτείται εμπλουτισμός στο 90%. Σε αντάλλαγμα ανεστάλησαν οι κυρώσεις που έπληξαν την ιρανική οικονομία και ξεπάγωσαν λογαριασμοί με περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ η Τεχεράνη μπόρεσε να πουλήσει το πετρέλαιό της στις διεθνείς αγορές.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα