ΗΠΑ: Το Facebook θα πρέπει να αποζημιώσει χρήστες του Ιλλινόις για νέα «παραβίαση»

16:00 17/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Από νέο μέτωπο δέχεται το Facebook κατηγορίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, καθώς δικαστήριο της Καλιφόρνιας στοιχειοθετεί δικογραφία «για χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και συγκέντρωση βιομετρικών πληροφοριών, χωρίς τη ρητή συγκατάθεση των χρηστών».

Tον Δεκέμβριο του 2017, το Facebook ανακοίνωσε ότι οι χρήστες θα ειδοποιούνται αν κάποια φωτογραφία τους μεταφορτωθεί από κάποιον άλλον, ακόμη και αν δεν είχαν επισημανθεί

με «tag suggestions» , ( καθ΄υπόδειξη «ετικέτες»).

Λόγω των κανονισμών περί απορρήτου, αυτή η λειτουργία δεν είναι διαθέσιμη στην Ευρώπη και τον Καναδά, ανέφερε η εταιρεία εκείνη την εποχή.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή, σύμφωνα με τον αμερικανό δικαστή James Donato, παραβιάζει τους νόμους «περί απορρήτου» του Ιλλινόις, επειδή εντοπίζει πιθανούς φίλους χρηστών από μεταφορτωμένες φωτογραφίες.

Το Facebook ήδη αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες, ωστόσο οι αμερικανικές αρχές, προειδοποιούν τον ιδρυτή της εταιρίας Μαρκ Ζούκερμπεργκ «να ετοιμάζεται να πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια, αφού όλοι οι χρήστες μπορούν να προβούν σε μήνυση και να αποζημιωθούν».

Η κατηγορία βασίζεται σε καταγγελίες χρηστών του Facebook «στο Ιλλινόις για τους οποίους το Facebook αναγνωρίζει πρόσωπα μετά τις 7 Ιουνίου 2011», σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση.

Η απόφαση έρχεται λίγες μέρες αφού ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αντιμετώπισε νομοθέτες των ΗΠΑ σε ακροαματική διαδικασία σχετικά με τη χρήση και διάθεση της βάσης δεδομένων που διαθέτει η εταιρία.

«Αν δεν έχετε επισημάνει ποτέ τα στοιχεία σας στο Facebook ή δεν έχετε προσθέσει ετικέτες σε φωτογραφίες σας, τότε δεν έχουμε τις συγκεκριμένες πληροφορίες για εσάς», λέει η εταιρεία, ενημερώνοντας τους χρήστες ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου προέρχεται από τις ομοιότητες σε κάθε φωτογραφία την οποία «ανεβάζει» χρήστης στις ΗΠΑ.

Η λειτουργία μπορεί πάντως να απενεργοποιηθεί από τις ρυθμίσεις για τους χρήστες των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ:BBC

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα