ΗΠΑ: Νέο πλήγμα για τον Ντ. Τραμπ η δικαίωση νεαρών μεταναστών στο Ανώτατο Δικαστήριο

00:12 19/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε το καθεστώς 700.000 νέων μεταναστών, κρίνοντας παράνομη την απόφαση της αμερικανικής διοίκησης να αναστείλει το πρόγραμμα DACA της κυβέρνησης Ομπάμα, το οποίο προστάτευε από την απέλαση τους μετανάστες κάτω των 30 ετών που είχαν έρθει παράνομα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά.

Ο επικεφαλής του Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς, συντάχθηκε με τους τέσσερις προοδευτικούς συναδέλφους του στην απόφαση

– κόλαφο για τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ελήφθη με μικρή πλειοψηφία των 5 εκ των 9 δικαστών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε άρει το 2012 την απειλή απέλασης σε βάρος των νεαρών μεταναστών, παρέχοντάς τους αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, κάτι αναγκαίο για να μπορούν να βρουν δουλειά, να οδηγούν ή να σπουδάσουν στις ΗΠΑ.

Το 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να τερματίσει το πρόγραμμα DACA, θεωρώντας το «παράνομο». Δικαστήρια, που συγκλήθηκαν εκτάκτως, ανέστειλαν την απόφασή του, όμως η κυβέρνηση άσκησε έφεση προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το οποίο τελικά απεφάνθη κατά του για διαδικαστικούς λόγους.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη πως οι δικαιούχοι του προγράμματος DACA μπορούν να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στις ΗΠΑ χωρίς τον καθημερινό φόβο της απέλασης», αναφέρει η αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων.

«Η Αμερική είναι η γη της ελπίδας και των ευκαιριών και χάρη σε αυτήν την απόφαση, θα παραμείνει φωτεινός φάρος για τόσους πολλούς», σημείωσε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, που έδωσε μάχη για τη διάσωση του προγράμματος DACA.

Επίκριση Τραμπ για τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε ως «φριχτές» και «πολιτικά κατευθυνόμενες» τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο του επέφερε διπλό πλήγμα μέσα σε λίγες μέρες, με τις αποφάσεις του σχετικά με τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και διεμφυλικών εργαζομένων και το καθεστώς των εκατοντάδων χιλιάδων νεαρών μεταναστών.

«Αυτές οι φρικτές και πολιτικά κατευθυνόμενες αποφάσεις που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο φτύνουν κατάμουτρα τους ανθρώπους που είναι περήφανοι που αποκαλούνται Ρεπουμπλικανοί ή Συντηρητικοί…. Ψηφίστε Τραμπ 2020», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πηγή: Reuters

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Νέο, Τραμπ, Ανώτατο Δικαστήριο,ipa, neo, trab, anotato dikastirio