ΗΠΑ: Μετρημένες οι μέρες του Μαδούρο – Έκκληση Γουαϊδό προς τη διεθνή κοινότητα

20:01 24/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και πολιτών στα σύνορα της Βενεζουέλας με Κολομβία και Βραζιλία, που παραμένουν κλειστά για την ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Χουάν Γουαϊδό καλεί τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί πως η Ουάσιγκτον θα αναλάβει δράση.

Clashes break out after aid trucks attempt to cross border#Venezuela #SanAntoniodeTachira pic.twitter.com/uAySIcMGeJ

Ruptly (@Ruptly) February 24, 2019

Οι μέρες του Νίκολας Μαδούρο είναι μετρημένες, διαμηνύει από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Απέρριψε παράλληλα τους ισχυρισμούς του προέδρου της Βενεζουέλας πως η αποστολή βοήθειας είναι πρόσχημα για να μπορέσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη χώρα.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, ο Μάικ Πομπέο, απαντώντας σε ερώτηση αν ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να καταφύγει στη βία, αρνήθηκε να το αποκλείσει, όπως είναι η γραμμή που ακολουθεί η Ουάσιγκτον αφότου ξεκίνησε η κρίση.

Μετά τα βίαια επεισόδια, με τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας απέσυρε τα φορτηγά και τους εθελοντές από τα σύνορα.

Ο Χουάν Γουαϊδό ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και για τον λόγο αυτό μεταβαίνει στη Μπογκοτά όπου θα παραστεί στη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας, ενώ θα έχει και συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς.

Είδαμε έναν άνδρα, ο οποίος δεν πονά για τον λαό του, να δίνει εντολή να καταστραφούν οι απαραίτητες προμήθειες για τους ανθρώπους που πεινούν, δήλωσε ο Χουάν Γουαϊδό.

Το Σάββατο, ο Νίκολας Μαδούρο έδωσε το παρών σε συναυλία που έγινε στο κέντρο του Καράκας. Μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του δήλωσε πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω και ανακοίνωσε πως διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία.

Δεν θα ανεχτούμε άλλο η περιοχή της Κολομβίας να χρησιμοποιείται για επιθέσεις εναντίον της Βενεζουέλας, δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κολομβίας, δεκάδες Βενεζουελάνοι στρατιωτικοί έχουν αυτομολήσει στη χώρα τα τελευταία 24ωρα.

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να συμμετάσχει στην «απελευθέρωση», όπως αναφέρει, της Βενεζουέλας, έκανε και η κυβέρνηση της Βραζιλίας.

Τις πράξεις βίας και την καταφυγή σε ένοπλες ομάδες από την κυβέρνηση στη Βενεζουέλα, προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα αυτή, καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετική είδηση: Νέες συγκρούσεις στη Βενεζουέλα- Νεκροί και τραυματίες- Συνάντηση Γκουαϊδό-Πενς (video)

Πηγές: ΕΡΤ [Επιμέλεια: Ζ. Κονταξή], Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα