ΗΠΑ: Διαψεύδει ο Τραμπ ότι χαρακτήρισε χαμένους και κορόιδα τους αμερικανούς πεσόντες στον Α’ Παγκόσμιο

14:12 4/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τους αμερικανούς στρατιωτικούς οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου «χαμένους» (losers) και «κορόιδα» (suckers), σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού The Atlantic, κατηγορία που ο Λευκός Οίκος διέψευσε κατηγορηματικά.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γαλλία τον Νοέμβριο του 2018, για να τιμηθεί η συμπλήρωση 100 ετών από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο αμερικανός πρόεδρος είχε ακυρώσει την προγραμματισμένη περιήγησή του σε αμερικανικό νεκροταφείο

πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου κοντά στο Παρίσι, με τη δικαιολογία πως οι άσχημες καιρικές συνθήκες κατέστησαν αδύνατη την επίσκεψη.

AP Photo/Jacquelyn Martin

Όμως, όπως υποστηρίζει το Atlantic, μηνιαίο περιοδικό που χαίρει εκτίμησης στις ΗΠΑ, ο νεοϋορκέζος μεγιστάνας δεν πήγε στο νεκροταφείο, απλούστατα διότι δεν ήθελε.

«Γιατί πρέπει να πάω σε αυτό το νεκροταφείο; Είναι γεμάτο χαμένους», είχε πει σε μέλη της ομάδας του, σύμφωνα με το περιοδικό, το οποίο επικαλείται πολλές πηγές, χωρίς όμως να τις κατονομάζει.

AP Photo/Evan Vucci«Ήταν κορόιδα που σκοτώθηκαν»

Όπως αναφέρει το άρθρο, ο Τραμπ είχε επίσης χαρακτηρίσει τους 1.541 αμερικανούς στρατιωτικούς που χάθηκαν στη μάχη του Δάσους Μπελό «κορόιδα», ενώ αμέσως μετά ρώτησε «ποιοι ήταν οι καλοί» στον πόλεμο αυτό και διερωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στο πλευρό των Συμμάχων.

Λευκός Οίκος: Ψευδείς και γελοίες οι κατηγορίες

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα αναφέρονται στο άρθρο του Atlantic.

«Κανένας δεν ήταν αρκετά θαρραλέος για να βάλει το όνομά του κάτω από αυτές τις κατηγορίες. Διότι είναι ψευδείς», είπε ένας από τους εκπροσώπους της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζαντ Ντιρ.

AP Photo/Andrew Harnik

Ο Χόγκαν Γκίντλι, πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου που είχε συνοδεύσει τον Τραμπ σε εκείνο το ταξίδι στη Γαλλία το 2018, επίσης κατήγγειλε ως «εντελώς γελοίες» τις κατηγορίες και ως «αξιοθρήνητες και δειλές» τις ανώνυμες πηγές από τις οποίες προήλθαν.

«Μου αρέσουν όσοι δεν πιάστηκαν αιχμάλωτοι»

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καταφερθεί δημόσια εναντίον της ιδιότητας του ήρωα του πολέμου του Βιετνάμ, που αποδιδόταν στον θανόντα πρώην γερουσιαστή Τζον Μακέιν, άλλοτε πιλότο μαχητικού που είχε αιχμαλωτιστεί και βασανιστεί κατά τη διάρκεια της κράτησής του επί πέντε χρόνια.

AP Photo/John Minchillo

«Δεν είναι ήρωας πολέμου. Εμένα μου αρέσουν εκείνοι που δεν τους έπιασαν αιχμάλωτους», είχε πει ο τότε υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία.

Πηγή: The Atlantic, ΑΠΕ/ΜΠΕ, Associated Press

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Διαψεύδει, Τραμπ, Α’ Παγκόσμιο,ipa, diapsevdei, trab, a’ pagkosmio