Ινδονησία: Εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες-Λέκκας: Σπάνιο το τσουνάμι χωρίς σεισμό (video)

13:10 24/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέο απολογισμό εξέδωσαν οι αρχές της Ινδονησίας που ανεβάζει στους 373 τον αριθμό των νεκρών, και τους τραυματίες στους 1459, στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα, εξαιτίας του τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα («το Παιδί του Κρακατόα»). Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση προς τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών κοντά στο ηφαίστειο να απομακρυνθούν, καθώς υπάρχει κίνδυνος για νέο τσουνάμι, ενώ τουλάχιστον 57 άνθρωποι αγνοούνται.

Σπάνιο φαινόμενο να προκαλείται τσουνάμι

από έκρηξη ηφαιστείου και υποθαλάσσια κατολίσθηση, ενώ συνήθως προέρχεται από μεγάλο σεισμό, επεσήμανε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ.

Φαίνεται ότι ένα κυβικό χιλιόμετρο μετακινήθηκε υποθαλάσσια, μεταξύ δυο νησιών.

«250.000 ζωές χάθηκαν μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα του 2004»

Στη χώρα των 240 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου συγκρούεται η ευρασιατική πλάκα με αυτήν της Αυστραλίας, ήταν ευτυχής η συγκυρία που η κύρια μάζα κατευθύνθηκε προς τη νότια πλευρά που είναι λιγότερο πυκνοκατοικημένη, τόνισε ο κύριος Λέκκας.

Για να υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση πρέπει να υπάρχει μεγάλη συστοιχία οργάνων κάτι που δεν υπάρχει στην Ινδονησία, εξηγεί ο Ευθύμιος Λέκκας, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για κατολίσθηση και όχι για σεισμό.

Στον μεσογειακό χώρο

Απέναντι από τη δυτική Ελλάδα, στο ηφαίστειο της Αίτνα βρίσκεται σε εξέλιξη η μετατόπιση της μιας πλευράς προς θάλασσα, τόνισε ο καθηγητής.

Το τσουνάμι προκλήθηκε από «υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Ανάκ Κρακατόα κι ενισχύθηκε από την παλίρροια λόγω της πανσελήνου.

Το 1883 η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, γνωστό ως Κρακατάου, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 36.000 ανθρώπων από τσουνάμι και άλλαξε το κλίμα της γης κατά 2 βαθμούς.

Θεωρείται η σημαντικότερη έκρηξη μετά το ηφαίστειο της Σαντορίνης, τόνισε ο κ. Λέκκας.

Landslide on Krakatau volcano seen as likely trigger of Indonesia tsunami pic.twitter.com/jRIkyR4yTu

Reuters Top News (@Reuters) December 24, 2018

Νέο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, δείχνει τη στιγμή που το τσουνάμι παίρνει τη ζωή τεσσάρων μουσικών, τοπικό ροκ συγκροτήματος (Boys Βand), την ώρα ζωντανής συναυλίας.

Tsunami kills 222: Heartbroken singer weeps for four bandmates swept to their deaths when giant wave smashed into their stage pic.twitter.com/lNbPnLsF0f

Daily Mail Online (@MailOnline) December 23, 2018

Την ίδια ώρα, οι ελπίδες αναπτερώνονται από το βίντεο διάσωσης πεντάχρονου παιδιού το οποίο αναζητούσαν από το περασμένο Σάββατο.

WATCH: Police rescue a 5-year-old child trapped in the rubble caused by the tsunami in Indonesia that has killed at least 280 people and injured more than 1,000 pic.twitter.com/OtWIH4xFXl

— TicToc by Bloomberg (@tictoc) December 24, 2018

Αστυνομικοί διέσωσαν το αγόρι, που είχε παγιδευτεί σε αυτοκίνητο, το οποίο είχε θαφτεί κάτω από ξεριζωμένα δέντρα και χαλάσματα, σύμφωνα με το βίντεο της διάσωσής του που έδωσε στο Twitter η αστυνομία της Ινδονησίας.

Οι σημαντικότερες καταστροφές από τσουνάμι στον κόσμο μετά το 2004

–26 Δεκεμβρίου 2004: Νοτιοανατολική Ασία: Υποθαλάσσιος σεισμός στα ανοιχτά της νήσου Σουμάτρα στην Ινδονησία, μεγέθους 9,3 βαθμών–ο ισχυρότερος των τελευταίων 40 ετών–προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε τις ακτές πολλών χωρών της ΝΑ Ασίας αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 220.000 νεκρούς. Στην επαρχία Άτσεχ, όπου τα κύματα έφθασαν τα 30 μέτρα, περίπου 170.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

–17 Ιουλίου 2006: Ινδονησία: Υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι κοντά στις νότιες ακτές της νήσου Ιάβας προκαλώντας 654 θανάτους.

–2 Απριλίου 2007: Νησιά του Σολομώντα: 52 νεκροί από τσουνάμι που έπληξε το δυτικό τμήμα των Νησιών του Σολομώντα (στον νότιο Εριηνικό). Καταστράφηκαν 13 παραθαλάσσια χωριά από το τσουνάμι, το οποίο προκλήθηκε από έναν σεισμό 8 βαθμών.

–29 Σεπτεμβρίου 2009: Σαμόα: Περισσότεροι από 190 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα νησιά Σαμόα, Τόνγκα και Αμερικανική Σαμόα από τον σεισμό που σημειώθηκε μεγέθους 8 βαθμών, ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι. Τα περισσότερα θύματα–πάνω από 150– καταγράφηκαν στα νησιά Σαμόα όπου το τσουνάμι κατέστρεψε την νότια ακτή της νήσου Ουπόλου, την πιο πυκνοκατοικημένη του αρχιπελάγους.

–27 Φεβρουαρίου 2010: Χιλή: Ένας σεισμός που προκάλεσε τσουνάμι άφησε πίσω του περισσότερους από 520 νεκρούς. Τα περισσότερα θύματα ήταν στην παραθαλάσσια ζώνη του Μαουλέ, σε απόσταση 400 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύσουας Σαντιάγο.

-25 Οκτωβρίου 2010: Ινδονησία: Περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό 7,7 βαθμών στο αρχιπέλαγος των Μενταγουάι, στα ανοιχτά της Σουμάτρας.

-11 Μαρτίου 2011: Ιαπωνία: Ένα κύμα που ξεπερνούσε τα 10 μέτρα κατέστρεψε την βορειοανατολική ακτή του αρχιπελάγους και κυρίως την πόλη Σεντά, στο Νησί Χονσού, λίγο μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό των 9 βαθμών. Ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων ξεπέρασε τις 19.000.

-28 Σεπτεμβρίου 2018: Ινδονησία: Τουλάχιστον 1.234 άνθρωποι σκοτώθηκαν έπειτα από σεισμό 7,5 βαθμών και το τσουνάμι που προκάλεσε στο νησί Σελέμπρ.

-22 Δεκεμβρίου 2018: Ινδονησία: Ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 222 ανθρώπους.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Ινδονησία: Ψάχνουν επιζώντες από το φονικό τσουνάμι – Εκατοντάδες νεκροί (video)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα