Ινδία-Πακιστάν: Κλιμάκωση με κατάρριψη αεροσκαφών και ανταλλαγή πυρών (video)

11:26 27/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Πακιστάν «κατέρριψε» δύο ινδικά αεροσκάφη μέσα στον εναέριο χώρο του, ανέφερε εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού στο Twitter, μία ημέρα αφού ινδικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πλήγματα μέσα στο Πακιστάν για πρώτη φορά από το 1971.

« Ένα από τα αεροπλάνα συνετρίβη στο ινδικό Κασμίρ και το άλλο στο πακιστανικό Κασμίρ, ενώ ακολούθησε και ανταλλαγή πυρών με το ινδικό πυροβολικό κατά μήκος της «Γραμμής Ελέγχου», τα ντε φάκτο σύνορα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Video

purportedly shows the aftermath of #IndianAirForce plane crash in Indian-controlled #Kashmir which killed both pilots and a civilian.#India #Pakistan pic.twitter.com/kcKiCZMY4c

Press TV (@PressTV) February 27, 2019

Το Πακιστάν κλείνει τον εναέριο χώρο του «μέχρι νεοτέρας», ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. Παράλληλα οι αρχές της Ινδίας έκλεισαν αρκετά αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της χώρας, αφού πακιστανικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στον ινδικό εναέριο χώρο.

«‘Ενας πιλότος στο νοσοκομείο, ο άλλος υπό κράτηση»

Ο στρατηγός Ασίφ Γκάφουρ επεσήμανε ότι οι δύο Ινδοί πιλότοι των αεροσκαφών έχουν συλληφθεί. ‘Ενας εξ αυτών έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού του Πακιστάν, τα πακιστανικά αεροσκάφη επέλεξαν έξι στόχους προκειμένου να δείξουν την ικανότητά τους να πλήξουν σημαντικές εγκαταστάσεις, όμως σκοπίμως απέφυγαν να προκαλέσουν ζημιές.

«Δεν έχουμε κανέναν σκοπό κλιμάκωσης, αν δεν αναγκαστούμε»

Το Πακιστάν «δεν επιθυμεί να πάει σε πόλεμο» με την Ινδία, διαβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του στρατού της χώρας, επαναλαμβάνοντας ότι η πακιστανική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε δύο ινδικά αεροσκάφη που είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της χώρας.

Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας διεξήγαγε πλήγματα «στην άλλη πλευρά της Γραμμής Ελέγχου» εναντίον «μη στρατιωτικών στόχων, αποφεύγοντας τα ανθρώπινα θύματα και τις παράπλευρες ζημιές».

«Ο ινδικός στρατός ανταπέδωσε και προκάλεσε αρκετές απώλειες»

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας δήλωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι το Πακιστάν άρχισε να βομβαρδίζει με βαρέα όπλα κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου, ενώ δόθηκε απάντηση με στοχευμένα πυρά που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή πέντε θέσεων και αρκετές απώλειες».

#India #IndianArmedForces Respond to Pakistan army ceasefire violations in #LOC #loc #sailkot #Sailkot #ISPR #AfghanPeaceProcess #Afghan #AirSurgicalStrikes #Surgicalstike2 3#JammuAndKashmir #Kashmir #POK #Gujarat #IAFStrike pic.twitter.com/FjyIX3RDJa

— abiveer Singh (@Singh__Bir) February 26, 2019

«Η Ινδία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση» και «θα συνεχίσει να δρα με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση», δήλωνε στο μεταξύ από την Κίνα, η Ινδή υπουργός Εξωτερικών Σούσμα Σουάραζ.

Αναφερόμενη στα πλήγματα που εξαπέλυσε η ινδική Πολεμική Αεροπορία χθες Τρίτη εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης εξτρεμιστών, εξήγησε ότι η επιχείρηση δεν ήταν στρατιωτική, διότι «δεν είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις» του Πακιστάν.

Στ. Ντιπάρτμεντ: «Το Πακιστάν να αναλάβει επειγόντως δράση εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων»

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο προέτρεψε τις κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν, να αποφύγουν «πάση θυσία» κλιμάκωση, τονίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται δράση εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων» με ορμητήριο το Πακιστάν.

Για «προληπτικό πλήγμα» εναντίον του σημαντικότερου στρατοπέδου εκπαίδευσης της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζάις-ι-Μοχάμαντ, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση βομβιστή-καμικάζι που άφησε 40 νεκρούς στις 14 Φεβρουαρίου στο Κασμίρ, έκανε λόγο η κυβέρνηση του Νέου Δελχί.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP- Sputnik,DPA

Σχετική είδηση: Ινδία- Πακιστάν: «Προληπτικός» βομβαρδισμός τζιχαντιστών με παραβίαση εναέριου χώρου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα