Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου: Ταχύτατη στελέχωση και λειτουργία της δομής υγείας στο ΚΥΤ Μόριας

15:06 8/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου μπροστά στην καθημερινή αύξηση των θετικών περιστατικών στο ΚΥΤ Μoριας κρούει ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου και καταθέτει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας ιδιαίτερα ανάμεσα στους πρόσφυγες αλλά και γενικότερα στον πληθυσμό του νησιού.

Σε ανακοίνωσή του τονίζει: “οι προτάσεις που επανειλημμένα καταθέσαμε μέχρι τώρα, παρά την ομόφωνη αποδοχή από όλους του φορείς , ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Και ο Ιατρικός Σύλλογος – ο καθ΄ υλην αρμόδιος σύμβουλος για την περιφρούρηση της υγείας του λαού – δεν

καλείται ούτε στις συσκέψεις. Οι ευθύνες τις κυβέρνησης είναι μεγάλες και οι στιγμές κρίσιμες.”

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου μπροστά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στη Λέσβο προτείνει :

1) Απαραίτητη βάση για κάθε συζήτηση αντιμετώπισης της πανδημίας είναι η επάρκεια του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως πολλές φορές μέχρι τώρα έχει αποδειχτεί. Επομένως άμεση είναι η ανάγκη πρόσληψης γιατρών και νοσηλευτών στο νοσοκομείο και στα ΚΥ του νησιού για να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια.

2) Ταχύτατη στελέχωση και λειτουργία της δομής 62 κλινών που χορήγησε η Ολλανδική κυβέρνηση. Η στελέχωση και λειτουργία να γίνει με ευθύνη του ΕΟΔΥ και με προτίμηση στους Έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές.

3) Είναι επιβεβλημένη η 12ωρη λειτουργία των ιατρειών του κεντρικού χώρου διαλογής των περιστατικών, (triage) η οποία θα πρέπει τώρα να λειτουργεί μόνο για διαλογή των ύποπτων περιστατικών , σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και κάτω από την εποπτεία του ΕΟΔΥ.

Με τον τρόπο αυτό θα λειτουργεί ένα πολύ σημαντικό φίλτρο των περιστατικών και θα ανασχεθει η μεγάλη επιβάρυνση του ΕΚΑΒ και του νοσοκομείου. Εντος του χώρου του ΚΥΤ, σ αυτές τις περιστάσεις θα πρέπει να λειτουργούν μόνο τα επείγοντα από τους γιατρούς του ΕΟΔΥ όπως και το ιατρείο των ανηλίκων.

Επίσης , άμεση πρέπει να είναι η απομάκρυνση των ευάλωτων ομάδων από το ΚΥΤ για να μην έχουμε απώλειες ανθρώπων.

4) Να λειτουργήσει μηχάνημα για μοριακά τεστ στον χώρο του ΚΥΤ ώστε να μην επιβαρύνεται με επιπλέον εργασία το ΤΕΠ του νοσοκομείου και το ΚΥ Μυτιλήνης.

Το σχέδιο αντιμετώπισης του κορονοιου στον προσφυγικό καταυλισμό θα πρέπει άμεσα να εκπονηθεί με συνεργασία των αρμόδιων γιατρών του νοσοκομείου , του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου και του ΕΟΔΥ.

Τέλος, τονίζει ότι οι ειδικές αυτές προτάσεις λαμβάνοντας υπόψη και τις τελευταίες εξελίξεις “θα διασφαλίσουν τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας ανάμεσα στους πρόσφυγες , θα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της δυνατότητας μετάδοσης του ιού στον τοπικό πληθυσμό και στην αποφόρτιση των δημοσίων δόμων υγείας του νησιού ώστε να αντέξουν στην έξαρση της επιδημίας. Επιπλέον θα είναι μια παρακαταθήκη για τους μήνες που έρχονται, που θα αυξηθούν τα κάθε λογής εμπύρετα και τα περιστατικά γρίπης που θα πρέπει να μας βρουν όλους καλύτερα οργανωμένους.”

The post Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου: Ταχύτατη στελέχωση και λειτουργία της δομής υγείας στο ΚΥΤ Μόριας appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα