Η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποιεί για επιδείνωση των συνθηκών στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ ενόψει χειμώνα

21:03 9/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τέσσερις εβδομάδες μετά τις φωτιές που κατέστρεψαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου στη Μόρια, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επαναλαμβάνει την έκκλησή της ότι χρειάζεται επείγουσα δράση και βελτιώσεις για να αποφευχθεί η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για τους περίπου 7.800 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, που διαμένουν στη δομή έκτακτης ανάγκης στον Καρά Τεπέ.

“Οι ψυχρότερες καιρικές συνθήκες

και η έλευση του χειμώνα θα δυσχεράνουν κι άλλο τις δύσκολες συνθήκες για τους ανθρώπους εκεί. Υπάρχουν κρίσιμες ελλείψεις σε θέματα αποστράγγισης, ύδρευσης, αποχέτευσης, υγιεινής και ιατρικών υπηρεσιών, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστέρηση”, τονίζει .

Οι βαριές βροχοπτώσεις στις 8 Οκτωβρίου επιδείνωσαν την κατάσταση για τους διαμένοντες στη δομή έκτακτης ανάγκης. Κάποιοι είδαν τις σκηνές του να πλημμυρίζουν από τα νερά. Σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία τονίζει ότι “βρέθηκε επί τόπου στο πλαίσιο της δράσης της για θέματα προστασίας, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση στη δομή μετά τις βροχοπτώσεις και διένειμε κατά προτεραιότητα μουσαμάδες στους ανθρώπους που οι σκηνές τους επηρεάστηκαν από τη βροχή. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες κατέφυγαν επίσης σε προσωρινά μέτρα σκάβοντας αυλάκια για το νερό και λάκκους γύρω από τις σκηνές τους για να τις προστατέψουν από την πλημμύρα, καθώς δεν υπάρχει κατάλληλη αποστράγγιση σε ολόκληρη τη δομή”.

“Η Ύπατη Αρμοστεία και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις – όπως τονίζεται στην ανακοίνωση – έχουν προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές σχετικά με τους κινδύνους σε θέματα ασφάλειας στη νέα δομή, οι οποίοι απαιτούν την άμεση παρέμβασή τους. Η περιοχή είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο πλημμύρας και τα καταλύματα σε σκηνές δεν είναι κατάλληλα εφοδιασμένα για να εξασφαλίσουν την αναγκαία προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μετά από αίτημα των αρχών και με στόχο να βοηθήσει στην ανθρωπιστική ανταπόκριση που συντονίζει η κυβέρνηση, η Υ.Α. εφοδιάζει χαλίκι για να μειωθεί ο κίνδυνος πλημμυρών στις περιοχές που υπάρχουν σκηνές και κοινοί χώροι. Καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και υγρός, παρέχουμε πακέτα με υλικό μόνωσης, παλέτες για τα δάπεδα και κόντρα πλακέ για τις οικογενειακές σκηνές”.

Εν όψει της επιδείνωσης του καιρού και των βροχοπτώσεων, η Υ.Α. “απευθύνει έκκληση για επείγουσα δράση σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Στη Σάμο, όπου σχεδόν 4.500 άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν σε ανεπαρκείς συνθήκες υπερσυνωστισμού, οι περισσότεροι κοιμούνται σε καλοκαιρινές σκηνές ή αυτοσχέδια καταλύματα στο δάσος, έξω από το κέντρο υποδοχής που έχει χωρητικότητα για 650 άτομα. Η περαιτέρω ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων μπορεί να αποφευχθεί μέσα από την προετοιμασία για τον χειμώνα και περισσότερες μεταφορές σε κατάλληλη στέγαση”.

“Στο μεταξύ – τονίζει – είναι ενθαρρυντικές οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν αυτόν τον μήνα για να μειωθεί ο υπερσυνωστισμός στα κέντρα υποδοχής σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, μέσα από μεταφορές των πιο ευάλωτων αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων στην ενδοχώρα, υπό τον συντονισμό της κυβέρνησης. Η Ύπατη Αρμοστεία εξακολουθεί να παρέχει στήριξη και να παροτρύνει την επιτάχυνση των προσπαθειών αυτών”.

The post Η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποιεί για επιδείνωση των συνθηκών στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ ενόψει χειμώνα appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα