Η υγεία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ο προβληματισμός στην Εκκλησία και η διαδοχή

14:50 3/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τον τελευταίο καιρό οι συζητήσεις στους κόλπους της Κρητικής Εκκλησίας όσον αφορά στην υγεία του σεβασμιότατου Αρχιεπίσκοπου Κρήτης, Ειρηναίου, ήταν και είναι συνεχείς.

Έντονος ήταν ο προβληματισμός ειδικότερα μετά τις δηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας μέσα στους Ναούς, που προκάλεσαν αντιδράσεις αναγκάζοντας την Ιερά Σύνοδο να εκδώσει ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας τις αποφάσεις και τα ανακοινωθέντα που είχε δώσει στη δημοσιότητα.

Μετά τις πρώτες ημέρες μεταφοράς του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κρήτης

στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται με αναπνευστική ανεπάρκεια, έχοντας υποστεί τραχειοστομία για την υποστήριξη της αναπνοής, οι συζητήσεις έχουν ενταθεί, τόσο στους κόλπους της τοπικής Εκκλησίας όσο και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Εκκλησία της Κρήτης είναι ημιαυτόνομη και μετέχει με όλες τις Μητροπόλεις στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η Ιερά Σύνοδος της Κρητικής Εκκλησίας εκλέγει τους Μητροπολίτες, όμως ο Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οι Μητροπολίτες του νησιού

Στην Κρήτη πέρα από την Αρχιεπισκοπή, που έχει έδρα το Ηράκλειο, υπάρχουν 8 Ιερές Μητροπόλεις που είναι:

-Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, με Μητροπολίτη τον κ.κ. Ειρηναίο 76 ετών.

-Γορτύνης και Αρκαδίας, με Μητροπολίτη τον κ.κ. Μακάριο 59 ετών.

-Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, με Μητροπολίτη τον κ.κ. Ανδρέα 62 ετών.

-Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, με Μητροπολίτη τον κ.κ. Ευγένιο 52 ετών.

-Ιεραπύτνης και Σητείας, με Μητροπολίτη τον κ.κ. Κύριλλο 49 ετών.

-Πέτρας και Χερονήσου, με Μητροπολίτη τον κ.κ. Γεράσιμο 51 ετών.

-Κυδωνίας και Αποκορώνου, με Μητροπολίτη τον κ.κ. Δαμασκηνό 62 ετών.

-Κισσάμου και Σελίνου, με Μητροπολίτη τον κ.κ. Αμφιλόχιο 56 ετών.

Επίσης υπάρχει και ο Επίσκοπος Κνωσού και βοηθός Αρχιεπισκόπου κ.κ. Πρόδρομος 41 ετών, ο οποίος όμως δεν μπορεί να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος.

Τα ερωτηματικά που τίθενται είναι πλέον πολλά και έχουν να κάνουν κυρίως με την ικανότητα του Κρητικού Ιεράρχη να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, καθώς οι εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται έδειξαν ότι υπάρχουν και προβλήματα νευρολογικής φύσεως με κυριότερο τη νόσο του κινητικού νευρώνα από την οποία διαπιστώθηκε ότι πάσχει.

Η προβλέψεις του καταστατικού χάρτη

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης, ο Αρχιεπίσκοπος ή Μητροπολίτης αντικαθίστανται μετά το θάνατό του.

Υπάρχουν όμως και δύο άλλες προβλέψεις.

Η πρώτη εάν παραιτηθεί λόγω γήρατος ή χρόνιας ασθένειας, όπως έγινε με το μακαριστό Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίο.

Η δεύτερη: «Η Ιερά Σύνοδος Κρήτης δύναται και αυτεπαγγέλτως να αποφανθεί περί της δια νόσον ή γήρας διαρκούς ανικανότητος και απαλλαγής εκ των καθηκόντων του Αρχιερέως τινός, μετά προτέραν ένορκον πιστοποίησιν τριών ιατρών ενώπιον του αρμοδίου Προέδρου των Πρωτοδικών».

Αυτές τις ημέρες το σύνολο των Κρητικών Ιεραρχών στέκεται στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος εκλέχτηκε το 2006 και η παρουσία του χαρακτηρίζεται από ηπιότητα, σεμνότητα και κατανόηση. Διοικεί με χαμηλούς τόνους, βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, ενώ τα 14 αυτά χρόνια δεν έχει παρατηρηθεί η παραμικρή ένταση στους κόλπους της Εκκλησίας της Κρήτης.

Όμως εάν με την πάροδο του χρόνου διαπιστωθεί ότι ο σεβασμιότατος Ειρηναίος δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, σε μια περίοδο ιδιαίτερα απαιτητική, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις.

Η διαδοχή

Ο Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, Ειρηναίος

Όσον αφορά στο διάδοχό του δεν μπορεί να γίνει καμία υπόθεση αυτή τη στιγμή. Με βάση την ιεραρχία αρχαιότερος Μητροπολίτης είναι ο 76χρονος Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, Ειρηναίος, και ακολουθούν ο Γορτύνης και Αρκαδίας, Μακάριος 59 ετών, και ο Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Ανδρέας 62 ετών.

Ο Γορτύνης και Αρκαδίας, Μακάριος

Το ερώτημα αφορά πλέον στην τακτική του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο το 2004, επέλεξε ως νέο Αρχιεπίσκοπο τον κ.κ. Ειρηναίο σε ηλικία 73 ετών, που ήταν ο αρχαιότερος των ιεραρχών του νησιού.

Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, αλλά φαίνεται να διευκολύνει το Πατριαρχείο η ενότητα που υπάρχει στην Κρητική εκκλησία, αν και είναι ανθρώπινες οι φιλοδοξίες για την θέση του Αρχιεπισκόπου.

Ο Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Ανδρέας

Όλα όμως δείχνουν ότι εάν οδηγηθούμε στην εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ο νέος προκαθήμενος της Κρητικής Εκκλησίας θα είναι ένας εκ των τριών αρχαιοτέρων ιεραρχών, όπως τους έχουμε παρουσιάσει.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα