Η «Βραδιά του ερευνητή» – «Η Επιστήμη σε προ(σ)καλεί!»

10:19 25/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με κεντρικό σύνθημα «Η Επιστήμη σε προ(σ)καλεί!», η «Βραδιά του ερευνητή», μια μεγάλη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, πραγματοποιείται στην Αθήνα την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στον κήπο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, και ταυτόχρονα στο κτήριο του Πολυτεχνείου, καθώς και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο,

Λάρισα, Ξάνθη, Καλαμάτα, Ρέθυμνο και Κόρινθο.

Μέσα από παρουσιάσεις, πειράματα, δρώμενα ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές, εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και ποικίλες εκδηλώσεις καθώς και δράσεις όπου η τέχνη συναντά ή εμπνέεται από την επιστήμη, η έρευνα ανοίγει τις πόρτες της τόσο στον χώρο της εκπαίδευσης όσο και στο ευρύτερο κοινό δίνοντας του την ευκαιρία μιας άμεσης προσέγγισης με τους ανθρώπους της επιστήμης.

EΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ξεναγεί μαθητές σχολείων στους χώρους του και θα τους μυήσει στα μυστικά της επιστήμης (ύστερα από σχετική κράτηση).

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το ερευνητικό κέντρο «ΑΘΗΝΑ» σε συνεργασία με την «Ελευσίνα 2021», το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας και το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο Λαυρίου, επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις στο Παλιό Αναψυκτήριο ΟΛΕ στην παραλία Ελευσίνας. Η καλλιτεχνική ιδέα βασίζεται στη «Μετάβαση στην EUphoria» και ο συνδυασμός της με την ψηφιακή επιστήμη και τεχνολογία θα είναι η έκπληξη της βραδιά.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό στην έκθεση ΙΔΕΑ – Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία, μία έκθεση για την εξέλιξη της σκέψης των αρχαίων Ελλήνων μέσα από όλα τα σπουδαία τεχνικά και τεχνολογικά επιτεύγματα του Αρχαίου Κόσμου.

Στο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» η έρευνα γίνεται παιχνίδι. Φέτος ταξιδεύει στην Καλαμάτα. Οι πόρτες για τα σχολεία είναι ανοιχτές στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας για να παρακολουθήσουν οι μαθητές ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα, όπου θα πειραματιστούν στη Χημεία και Βιολογία, θα προγραμματίσουν ρομπότ, θα κτίσουν υλικά με μόρια και θα μάθουν για τον σπουδαιότερο ερευνητή όλων των εποχών, τον Δημόκριτο.

Η 4η Ημερίδα μεταπτυχιακών φοιτητών και μεταδιδακτόρων στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ πάνω στις εξελίξεις της βιοϊατρικής έρευνας απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές και στο ευρύ κοινό. Από το πρωί νέοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Η απογευματινή εκδήλωση «Εμβόλια: Επιστήμη και Μύθοι (back to the basics)» θα λύσει όλες τις απορίες μας για τον εμβολιασμό και η βραδιά θα κλείσει με συναυλία στον κήπο του Παστέρ.

Παράλληλα, η Sci-Co υλοποιεί στο Αττικό Μετρό το Mind the Lab. Εντυπωσιακά επιστημονικά πειράματα, τεχνολογικές εφαρμογές, διαδραστικά παιχνίδια, καλλιτεχνικά δρώμενα και πολλές άλλες δραστηριότητες θα ενθουσιάσουν τους επισκέπτες του μετρό, μικρούς και μεγάλους, βιαστικούς και χαλαρούς.

ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Αγία Παρασκευή

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, 17:00-24:00

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα