Η Βουλή αποφασίζει για τον Γιάννο Παπαντωνίου

17:21 5/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Για «συκοφαντική δυσφήμιση που υπηρετεί φαύλες πολιτικές σκοπιμότητες» κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου στο υπόμνημα που απέστειλε στην Ολομέλεια της Βουλής όπου διεξάγεται η συζήτηση επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής «για ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων κατά του Δημοσίου».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισήγησης των μελών της Προανακριτικής προς την Ολομέλεια, λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής, ο κ. Παπαντωνίου θα πρέπει να παραπεμφθεί

και να δικαστεί από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο για το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι έχει παραγραφεί.

Σε αυτό το σκεπτικό του πορίσματος της Προανακριτικής, που, σημειώνεται, ψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία, κινούνται και οι σημερινές τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, με διαφορετικές ωστόσο πολιτικές προσεγγίσεις.

«Η υπόθεση Παπαντωνίου επιστρέφει εκεί όπου πραγματικά ανήκει, στην ποινική δικαιοσύνη και αυτό που έχει σημασία είναι η ηθική και η ποινική καταδίκη ενός συστήματος που έχει καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών ως η πραγματική αιτία της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.

Την ποινική διάσταση θα εξετάσει η δικαιοσύνη, το πιο σημαντικό είναι η ηθική διάσταση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε πως «συζητούμε για μια εποχή βαθιάς ηθικής παρακμής και απαξίωσης, αμοραλισμού και κατάρρευσης κάθε αρχής και αξίας».

«Ήταν η εποχή που προμήνυε την επερχόμενη κατάρρευση» επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως κατανοεί την απουσία του κ. Μητσοτάκη, αλλά όχι της κ. Γεννηματά.

Νωρίτερα, ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας Χρήστος Καραγιαννίδης, τόνισε την ανάγκη αλλαγής του «άκρως προβληματικού», όπως το χαρακτήρισε «άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών» το οποίο, τόνισε, δεν επιτρέπει στη Βουλή να μπει στο βάθος της υπόθεσης ώστε να βρεθούν στοιχεία που αθωώνουν ή δεν αθωώνουν τον κ. Παπαντωνίου.

«Εφόσον ο κ. Παπαντωνίου πήγαινε σε Ειδικό Δικαστήριο δεν θα διαρκούσε πάνω από πέντε λεπτά η συζήτηση για το αδίκημα της απιστίας γιατί έχει παραγραφεί».

Παράλληλα ο κ. Κοντογιαννίδης, υποστήριξε την ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την «τρομακτικά προβληματική 8ετή περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

«Αν προσθέσουμε το Χρηματιστήριο, τα Ολυμπιακά έργα και τα εξοπλιστικά φτάνουμε σε ένα ιλιγγιώδες ποσό», επισήμανε χαρακτηριστικά ενώ κατηγόρησε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι «κάνει προσπάθεια να μην ακουμπηθεί η περίοδος του Κώστα Σημίτη».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εισηγητής της Αθανάσιος Δαβάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, επέλεξε να αφήσει «υπόνοιες και να χαράξει σκιές, ενώ γνώριζε από την αρχή ότι η Βουλή είναι αναρμόδια», και η απάντηση όπως είπε είναι ότι «με την πλήρη κατάρρευση της αντιμνημονιακής της πολιτικής στήνει διαχωριστικές γραμμές διαφάνειας, σταυροφόρων κάθαρσης, νομίζοντας ότι θα ξεγελάσει τον ελληνικό λαό από τα καθημερινά του προβλήματα».

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την ουσία της υπόθεσης. Διαφάνεια, απονομή δικαιοσύνης και χρηστή διαχείριση ζητά ο κόσμος. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να παρασύρεται από τέτοιες βόμβες κρότου λάμψεις που είναι ατελέσφορες», κατέληξε ο κ. Δαβάκης.

«Έχετε αποτύχει και στη σκηνοθεσία και στην παράσταση, με όσους Πολάκηδες και με όσους Καμμένους να ανεβάσετε στο προσκήνιο», ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗ.ΣΥ., Θεόδωρος Παπαθεωδόρου.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι, ενώ ο πρωθυπουργός αρνήθηκε την Εξεταστική για το Noor 1 και ζήτησε «όποιος έχει στοιχεία να προσφύγει στην Δικαιοσύνη», επιδεικνύει «»πρωτοφανή δυσανεξία στον έλεγχο, ακόμη και των δικαστών». Είναι μια κυβέρνηση που τα βάζει με ολόκληρο το πλαίσιο του δημοκρατικού συνταγματισμού της χώρας. Θα καταρρεύσει, όχι μόνον από τη διαχειριστική της ανεπάρκεια, αλλά κυρίως η πολιτισμική αυταπάτη του καθεστωτισμού της», κατέληξε την τοποθέτησή του ο κ. Παπαθεωδόρου.

«Ο πρώην υπουργός δεν θα προστατευθεί από ειδικές και ευνοϊκές διατάξεις και ρυθμίσεις που ισχύουν κατά το Σύνταγμα για μέλη της κυβέρνησης, αλλά θα αντιμετωπιστεί όπως ένας απλός πολίτης», τόνισε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, επισημαίνοντας πως με την παραπομπή των δικογραφιών στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών διασφαλίζεται η επιτάχυνση και η αποτελεσματικότητα απονομής δικαιοσύνης με όρους κράτους-δικαίου.

«Το μεγαλύτερο, το τεράστιο σκάνδαλο είναι να πληρώνει ο ελληνικός λαός τα μαλλιά της κεφαλής του για εξοπλισμούς που δεν υπηρετούν κατά κύριο λόγο την άμυνά του», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αναφερόμενος στο πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Βαρύ κατηγορώ για τον ρόλο μερίδας των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών, αλλά και του πολιτικού συστήματος, στην καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Γιάννο Παπαντωνίου.

«Στα εξοπλιστικά προγράμματα υπήρξε περίοδος που οι μίζες έπεφταν βροχή! Τι βροχή; Καλύτερα θα ήταν να πω καταιγίδα, και μάλιστα τροπική, ή ακόμη καλύτερα ή χειρότερα, κατακλυσμός. Το δυστύχημα είναι, ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, αλλά δυστυχώς και κάποιοι εισαγγελείς και δικαστές έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν. Η δικαιοσύνη, εκτός από τυφλή, προσέθεσε στα αυτιά της και ωτοασπίδες. Όχι μόνο για να μην βλέπει, αλλά και για μην ακούει».

Ριζική αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να δικάζονται όπως οι απλοί πολίτες, ζητεί ο γγ του ΚΚΕ. «Είναι προσχηματική η παύση της διερεύνηση της υπόθεσης», εκτίμησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Μήνυμα ότι η Βουλή δεν μπορεί και δεν πρέπει να δεχθεί να μείνει απαθής σε όσους επιχειρούν να απλώσουν το χέρι τους στη νομοθετική εξουσία, είτε είναι εντός είτε εκτός της χώρας, έστειλε, επ΄ αφορμή της συζήτησης για το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Βούτσης, που επέλεξε να μιλήσει στη συνεδρίαση ως απλός βουλευτής, έσπευσε να υπογραμμίσει πως αν οι δύο άλλες εξουσίες, δικαστική και εκτελεστική, συνιστούν το κεντρικό νευρικό σύστημα του κοινοβουλευτικού μας συστήματος, η καρδιά της δημοκρατίας χτυπάει στη Βουλή και γι΄ αυτό «η Βουλή δεν δικαιούται να είναι τυφλή, να είναι κουφή, να είναι σιωπηλή απέναντι σε έναν τέτοιο κίνδυνο».

Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση, ότι «δεν πιστεύει στη δημοκρατία» και ότι «γελοιοποιεί τη Δικαιοσύνη» εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής κατά του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στον αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με αφορμή τα όσα είπε για την τελευταία απόφαση του ΣτΕ, κάνοντας λόγο για ειρωνικές, υβριστικές αναφορές κατά του ανώτατου δικαστηρίου. «Στήθηκε σειρά υβριστικών αναφορών κατά των δικαστικών λειτουργών. Αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα σε βάρος της Δικαιοσύνης», είπε.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, που αναμένεται αργά το απόγευμα, θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής για την έγκριση της πρότασης της Προανακριτικής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή πάνω από 151 βουλευτές.

Πηγή:ΕΡΤ

Σχετική είδηση:Τσίπρας: Ο Σημίτης έβλεπε τις μίζες να περνούν χωρίς να αντιδρά

Keywords
Τυχαία Θέματα