Η Τουρκία ενισχύει την ναυτική της παρουσία με αφορμή τις βολές στο φορτηγό πλοίο

18:41 4/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έντονη αντίδραση του υπουργού εξωτερικών στις τουρκικές ανακοινώσεις μετά την ρίψη προειδοποιητικών βολών από το ελληνικό λιμενικό κατά Τουρκικού φορτηγού πλοίου στα ανοικτά της Ρόδου.

Ο κ. Κοτζιάς κάλεσε την Άγκυρα ν` ασχοληθεί με το αν πράγματι το πλοίο μετέφερε ναρκωτικά και να μην βλέπει επιθετικές κινήσεις από την Ελλάδα.

Η «ρητορική έντασης δεν χρειάζεται ούτε για την Ελλάδα ούτε και για την Τουρκία, ενώ διεξάγονται συνομιλίες

για το Κυπριακό», δήλωσε παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, καλώντας την Τουρκία «να ανταποκριθεί σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για να σταματήσει το εμπόριο του θανάτου, καθώς οι υποψίες θέλουν το πλοίο να μετέφερε ναρκωτικά».

Είχε προηγηθεί η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών που χαρακτήριζε υπ​​​​έρμετρη την αντίδραση των στελεχών του λιμενικού σώματος να προχωρήσουν σε προειδοποιητικές βολές.

Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες Λιμενικοί προχώρησαν στην κίνηση αυτή όταν φορτηγό πλοίο με σημαία Τουρκίας, που έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο ανοιχτά της Ρόδου.

Όπως ανακοίνωσε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το Λιμενικό της Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία ότι το φορτηγό πλοίο με όνομα «ACT», μετέφερε ναρκωτικές ουσίες.

Εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, και ενώ ο πλοίαρχος του κλήθηκε να το οδηγήσει σε Ελληνικό όρμο και να δέσει προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους του Λιμενικού, το οποίο εν συνεχεία έριξε προειδοποιητικές βολές.

Το φορτηγό πλοίο συνέχισε να κατευθύνεται προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Το σκάφος του Λιμενικού σταμάτησε την καταδίωξη στην οριογραμμή, ενημερώνοντας τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Μετά το περιστατικό αυτό η Τουρκία ανακοίνωσε πως στέλνει δυο σκάφη του Λιμενικού κι ένα πολεμικό πλοίο στο Νότιο Αιγαίο, κάτι που έως τώρα δεν έχει συμβεί.

Πηγή: ΕΡΤ1

Keywords
Τυχαία Θέματα