Η. Θεοδωρίδης «Αναγκαία η μεταρρύθμιση της Α΄θμιας φροντίδας υγείας»

10:59 17/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η μεταρρύθμιση που γίνεται στον τομέα της Α΄θμιας φροντίδας υγείας είναι μια μεταρρύθμιση που κατά την γνώμη μου έχει την ίδια ισχύ με την μεταρρύθμιση του Εθνικού συστήματος υγείας το 1983 ,» σχολίασε σε δηλώσεις του από την Αλεξανδρούπολη στο περιθώριο ενημερωτικής εκδήλωσης,ο υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας -Θράκης κ. Ηλίας Θεοδωρίδης.

«Σήμερα η μεταρρύθμιση αυτή είναι απολύτως αναγκαία

,διότι η Α΄θμια υγεία συνδέεται για πρώτη φορά με την πρόληψη, καθώς εκατό τις εκατό η δουλειά της Αθμιας φροντίδας είναι η πρόληψη,» τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης.

Ο υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ αναφέρθηκε στα τρία προγράμματα πρόληψης που έγιναν και αφορούν :το πρώτο τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου.(80.000 παιδιά κάνουν το θεωρητικό πρόγραμμα εκπαίδευσης μαθαίνοντας να βουρτσίζουν τα δόντια τους και μετά επισκέπτονται τον οδοντίατρο ,όπου δημιουργείται η ηλεκτρονική κάρτα στοματικής υγείας των παιδιών.)Το δεύτερο αφορά την διακοπή καπνίσματος με 46 ιατρεία, όπου έχει εκπαιδευτεί προσωπικό σε καθένα απ αυτούς τους τομείς, ενώ το τρίτο πρόγραμμα αφορά την πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου(παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση ).

Όπως διευκρίνησε ο κ. Θεοδωρίδης το βασικό στοιχείο στην Α΄θμια φροντίδα υγείας είναι ότι, όλη αυτή η δουλειά θα γίνεται από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας ( ΤΟΜΥ).

Σήμερα στην ΑΜΘ λειτουργούν ΤΟΜΥ σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή ,Καβάλα ,μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να λειτουργήσουν σε Ξάνθη ,Δράμα και Κιλκίς, ενώ η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει 100 ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο.

Συντάκτης: Όλγα Ορφανίδου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα