Η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού (live)

13:44 9/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, επικεντρώνεται το πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εξειδικεύσει το 4ετές σχέδιο για την Ελλάδα της νέας εποχής, που αποτέλεσε τον κύριο άξονα της ομιλίας του στη χθεσινοβραδινή τελετή εγκαινίων της έκθεσης.

«Θα ήμουν ο τελευταίος που θα έφερνα αντίρρηση να διαδηλώνουν ελεύθερα πολίτες. Χθες όμως είδαμε να δίνουν χρώμα ακραία στοιχεία. Στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με ευαισθησίες των πολιτών. Κανείς δεν πρέπει να παίζει με την πατριωτική ευαισθησία των πολιτών.
Η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο στη Μακεδονία να γίνει ατμομηχανή της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

«Παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων, ορισμένες φορές αυτή περνά τα πλαίσια της συμφωνίας των Πρεσπών.Παρακολουθούμε και επισημαίνουμε οτι όλα όσα λένε πρέπει να βρίσκονται στα όρια όσων έχουμε συμφωνήσει»

«Χαρακτήρισε ευκαιρία την συμφωνία των Πρεσπών» καθώς όπως είπε «κατοχυρώνεται πλήρως η ιστορία της και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις παροχές που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας είπε «Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία. Είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις σε ένα κοινωνικό σώμα που έχει υποστεί τεράστια βάρη, και δυσανάλογα όλο το προηγούμενο διάστημα. Από πέρσι είχα πει πως θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο».

«Όσα εξαγγείλαμε χθες είναι απολύτως εφικτά» επανέλαβε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε νέα ερώτηση για τις παροχές και πρόσθεσε «Δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό. Μόνο κάποια μέτρα που είναι απαραίτητα για να ελαφρύνουμε όσους σήκωσαν τα βάρη. Η εκτίμησή μας είναι πως θα υπάρχει χώρος για κοινωνικό μέρισμα, πάει καλά η οικονομία, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας».

Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι επικοινωνιακό εύρημα, αλλά μια πραγματικότητα, την οποία θα μπορεί να δει στην καθημερινή του ζωή ο πολίτης. Τα μέτρα που εξαγγείλαμε χτες θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. #ΕπόμενηΜέρα

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 9, 2018

Για τα επιτόκια των ομολόγων ο πρωθυπουργός τόνισε:»Έχουμε συμφωνήσει το «δημοσιονομικό μαξιλάρι»που μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τις αναταράξεις στις αγορές για δυόμισι χρόνια.Χωρίς αυτό, θα χρειαζόμασταν πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή ένα καλυμένο μνημόνιο».

Χαρακτήρισε δε, «ανοησίες αυτά που λέγονται οτι οι αγορές αντέδρασαν δήθεν στις «παροχές» που θα έκανα στη Θεσσαλονίκη. Τότε γιατί χτες είχαμε υποχώρηση 50 μονάδων βάσης;»

Ερωτώμενος για τη στάση του Π.Κάμμενου στο ονοματολογικό τόνισε: Εκτιμώ την θέση και την στάση του αν και διαφωνώ μαζί του. Έχουμε σήμερα λύση που δίνει μια προοπτική σημαντική για τη χώρα, ας μη λειτουργούμε σαν να έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πάντως ότι ο Π. Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο». Επίσης ξεκαθάρισε ότι με την συμφωνία των Πρεσπών «σλαβικά γράμματα θα βγαίνουν μόνο στην αναζήτηση North Macedonia

Επιπρόσθετα, άσκησε κριτική στην στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ακραία τυχοδιωκτική & αμοραλιστική η στάση του στο θέμα με την πΓΔΜ» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας και άλλαξε στάση. Μοναδικός του γνώμονας η διατήρηση της σταθερότητας στο εσωτερικό του κόμματός τουότι Ας βγει να πει οτι θα ακυρώσει τη συμφωνία με την πΓΔΜ, γιατί δεν το λέει αυτό και κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό;

Για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών τόνισε ότι «Θα προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης και για τους περιφερειακούς σταθμούς. Μας ταλαιπώρησε η αδειοδότηση των εθνικών, αλλά όλοι σήμερα έχουν καταλάβει οτι ήταν μια αναγκαία μεταρρύθμιση. Και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών η αντιπολίτευση απέδειξε οτι αυτό που ξέρει είναι να παίζει το παιχνίδι της διαπλοκής.Μας ταλαιπώρησε πολύ αυτή η διαδικασία και πιστεύω ότι όλοι έχουν καταλάβει πλέον ότι ήταν απαραίτηση. Η αντιπολίτευση έλεγε ότι μπορούσαμε να έχουμε καμμιά 20αριά ενώ έχουμε τελικά 5 «.

Ήδη έχει εισπραχθεί αναδρομικά ο φόρος διαφήμισης και μαζί με το τέλος συχνοτήτων έχουν μπει στα δημόσια ταμεία πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Ενώ την επόμενη 10ετία θα εισπραχθούν ακόμα 175 εκατ. ευρώ από τις άδειες και 125 εκατ. ευρώ από τον φόρο διαφήμισης. #ΔΕΘ2018

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 9, 2018

Σε ερώτηση για τυχόν πιέσεις που ασκήθηκαν στην κυβέρνηση για την συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός είπε «Ουδείς μας ενόχλησε ή μας πίεσε για το ζήτημα αυτό, εμένα ή τον κ.Κοτζιά. Όλα τα προηγούμενα χρόνια στην ΠΓΔΜ είχαμε έναν εθνικιστή που ήθελε να κλέβει στην ιστορία του ελληνικού λαού. Όταν εξελέγη μια κυβέρνηση που ήταν ανοιχτή στο διάλογο, σπεύσαμε να αδράξουμε την ευκαιρία.Για πράγματα που αποτελούν ξεκάθαρα συμφέρον της χώρας θα ήταν ανόητο να πιεστούμε. Κι αν επρόκειτο για κάτι μη επωφελές για τη χώρα, δεν υπήρχε περίπτωση να ενδώσουμε «.

Σε ερώτηση περί προεδρικής εκλογής και διαδοχής του Πρ. Παυλόπουλου ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχουμε έναν εξαιρετικό ΠτΔ. Δεν καταλαβαίνω το λόγο που έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση.»

Για την επιτροπεία των δανειστών απάντησε ότι «Ότι περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, που βγάζουν προϋπολογισμούς. Εμεις θα καταθέσουμε τον δικό μας έχοντας καλύτερη εικόνα για την επίτευξη τους στόχου για πλέονασμα 3,5%.Δεν θα προβούμε σε καμία περίπτωση σε μέτρα που θα άρουν την δημοσιονομική εξυγίανση ή τον πυρήνα μεταρρυθμίσεων όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, που μας έδωσε το υπερπλεόνασμα».

«Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο.Εκτίμηση δική μας και του μεσοπρόθεσμου είναι ότι θα είμαστε πάνω από τον στόχο και το 2020, αλλά θα έχουν προηγηθεί εκλογές» τόνισε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τη μείωση του αφορολόγητου.

«Θέση της αντιπολίτευσης είναι οι περικοπές. Πολύ φοβάμαι ότι το σχέδιο της ΝΔ δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα» επεσήμανε ο Αλέξης ΤσίπραςΕλλάδα δεν πρέπει να γυρίσει στα μνημόνια και στο ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής».

.@PrimeministerGR «Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο @kmitsotakis χωρίς την παρουσία #ΔΝΤ στην Ελλάδα.Να δούμε και την Αργεντινή, όπου ένας ακραία φιλελεύθερος πρόεδρος επανέφερε το ΔΝΤ μετά από χρόνια.» #live #ΔΕΘ2018 #ΕΡΤ1 #ERTnews

ΕΡΤ Α.Ε. (@ERTsocial) September 9, 2018

Για το ασφαλιστικό είπε ότι «Το σχέδιό μας σε σχέση με αυτό της ΝΔ είναι η μέρα με τη νύχτα. Το είπε χτες ο κ.Καραγκούνης για το σχέδιο Πινοσέτ, δλδ να αλλάξει το αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα.Ο κ.Μητσοτάκης, που προτείνει ασφαλιστικές εισφορές 15% για όλους, σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια».

Για την καταστροφή στο Μάτι ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι διεξάγεται έρευνα από τη δικαιοσύνη. «Έσπευσα να καλέσω έναν διακεκριμένο εμπειρογνώμονα στο εξωτερικό, τον κ. Γκολντάμερ, να συντάξει πόρισμα» επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας και συνέστησε στην αξιωματική αντιπολίτευση «να σταματήσει το παιχνίδι τυμβωρυχίας και δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια τραγωδία.»

Για την έξοδο από τα μνημόνια είπε ότι «Αυτό που έχει αλλάξει είναι οτι η Ελλάδα και οι κυβερνήσεις μας πια θα καθορίζουν τα μέσα για να πιάσουμε τους συμφωνημένους στόχους, κι αυτό είναι επιστροφή της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας. Η διαφορά μας με τις άλλες χώρες που βγήκαν από μνημόνια είναι οτι θα συζητάμε λίγο πιο συχνά με τους δανειστές μας επειδή έχουμε πολύ μεγαλύτερο χρέος

Για τις επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη είπε ότι «H πλωτή δεξαμενή υγροποιηση αερίου FSRU θα προχωρήσει μέσα στο 2019 και θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή.Ο αγωγός IGB θα βοηθηθεί από αυτό το έργο.Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η διαδικασία δεν θα είναι η ίδια με το λιμάνι Θεσσαλονίκης, Δεν θα υπάρξουν μετοχές, αλλά υπο-παραχωρήσεις δραστηριοτήτων, που δεν αναιρούν την στρατηγική μας για τα λιμάνια.Μέχρι τα τέλη Νοέμβρη θα είμαστε σε φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον επιχειρήσεις από ΗΠΑ και άλλες γειτονικές χώρες. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποκτά ιδιαίτερη σημασία».

Για την εμπλοκή ΗΠΑ στην επίτευξη της Συμφωνίας Πρεσπών και για ενδεχόμενη αναγνώριση του Κοσόβου ο κ. Τσίπρας είπε ότι το ερώτημα μάλλον θα πρέπει να απευθυνθεί στον κ. Ζάεφ.

«Η ενεργοποίηση του διπλωματικού παράγοντα είναι κάτι που αφορά χώρες που ο παράγοντας αυτός μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο.Η Ελλάδα δεν είναι τέτοια χώρα,είναι κυρίαρχη και υποδείξεις δεν δέχεται από κανέναν» επεσήμανε.

«Εχουμε δυο χώρες που δεν είναι ισότιμες, αλλά δεν θέλαμε μια συμφωνία ταπεινωτική. Θέλουμε να ζήσουμε με φιλία, ειρήση και αδελφοσύνη με τους γείτονες και πρόσθσε ότι «Στο Κόσοβο θα μπορούσε να δρομολογηθεί προοπτική επίλυσης, εάν υπάρξει συμφωνία δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην την χαιρετήσουμε. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Διαμορφώνονται συνθήκες επίλυσης ενός πολύ δύσκολου θέματος. Δεν κρύβω ότι με ανησυχεί η κατάσταση στη Βοσνία. Αλλά το Κόσοβο το παρακολουθούμε στενά. Αν υπάρξει συμφωνία Σερβίας-Κοσόβου, δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση να την στηρίξουμε».

Για την οικονομία είπε ότι «πηγαίνει καλά, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να πάει ακόμα καλύτερα η οικονομία.

Για τις εκλογές τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 γιατί είναι η δύναμη που πέτυχε, έχει στήριξη από την κοινωνία και έχει σχέδιο και όραμα για τη χώρα. Το δίλημμα για τις επόμενες εκλογές είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, στις σπατάλες, στη διαπλοκή και στη ρεμούλα.»

.@PrimeministerGR «Οι Δημοσκοπήσεις πολλές φορές δίνουν μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τάσεις που κυριαρχούν στην Ελληνική Κοινωνία. Ο @syriza_gr θα κερδίσει τις εκλογές.» #live #ΔΕΘ2018 #ΕΡΤ1 #ERTnews pic.twitter.com/9TMBD5rdSE

ΕΡΤ Α.Ε. (@ERTsocial) September 9, 2018

Σε ερώτηση για την εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός είπε ότι «τα μέτρα θα ψηφιστούν μέχρι τέλους του 2018 προκειμένου να εφαρμοστούν από 1/1/2019. Εξαίρεση, σημείωσε, ο ΕΝΦΙΑ, γιατί δεν θέλουμε μόνο σταδιακή μείωση, αλλά δομική αλλαγή του. Ο σχεδιασμός για τον ΕΝΦΙΑ είναι να μην είναι ένα λαϊκό χαράτσι, αλλά να αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αν ο κ.Μητσοτάκης έχει σχέδιο να τα ακυρώσει αυτά και να εφαρμόσει σχέδιο Πινοσέτ, ας το πει στην ελληνικό λαό».

Εμεις σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας μέσα σε πλαίσια ασφάλειας, δημοσιονομικής σταθερότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στη κρίση, στα μνημόνια και στο ΔΝΤ, με τις ακραίες αντικοινωνικές επιλογές του. pic.twitter.com/qMX3Ggxp5Y

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 9, 2018

Για τη διασφάλιση ιδιωτικού τομέα μέσω πιστοληπτικής γραμμής στήριξης ο πρωθυπουργός είπε ότι «η πιστοληπτική γραμμή δεν θα εξασφάλιζε τον ιδιωτικό τομέα. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες μειώνονται, με στόχο να φτάσουν στο μηδέν».

«Με το χρέος έχουμε «καθαρό διάδρομο» χαμηλών αποπληρωμών μέχρι το 2032.Το χρέος μας καθίσταται πλέον βιώσιμο.Αυτό αναγνωρίζεται από τις αγορές και το βλέπουμε και με επενδυτές που σπεύδουν στην Ελλάδα. Τα ληξιπρόθεσμα χρέεη Δημοσίου προς Ιδιώτες μειώνονται 4,7 δισ (Ιούν.’16) στα 2,7 δισ € (Ιούν.18) – για πρώτη φορά μετά το ’13 μειώνονται ληξιπρόθεσμα ιδιωτών προς Δημόσιο αλλά και Κόκκινα Δάνεια.»

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη επίσκεψη του στη Μόσχα ο πρωθυπουργός είπε «Έχω πρόσκληση να επισκεφθώ τον κ.Πούτιν εντός 2018. Οι σχέσεις μας πέρασαν μια μικρή περιπέτεια. Δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε, τώρα δουλεύουμε για να αποκατασταθεί η κανονικότητα. Φαντάζομαι οτι το επόμενο διάστημα οι διπλωμάτες των δύο πλευρών θα εργαστουν προκειμένεου να προσδιορίσουν το πώς και το πότε θα γίνει αυτή η επίσκεψη».

Για επενδύσεις και ανεργία ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το ρεκόρ στις επενδύσεις του 2017 θα το επαναλάβουμε. Δίνουμε μια καθημερινή μάχη με τη γραφειοκρατία .Δεν πανηγυρίζουμε για το 19% της ανεργίας. Αλλά έχουμε σταθερή αποκλιμάκωση που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.Εξήγγειλα χτες στόχο την επόμενη 5ετία να γίνουμε πρότυπο σεβασμού εργασ. δικαιωμάτων & η ανεργία να πέσει στο 10%».

Για τους νέους τόνισε ότι «εθνικός στόχος του επόμενου διαστήματος είναι να σταματήσουμε αυτή τη διαρροή και οι νέοι επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα.Είμαι περήφανος που παρά τις συνθήκες που επικρατούσαν το 2015, ένα από τα πρώτα μέτρα που πήραμε ήταν να αυξήσουμε το κονδύλι για την έρευνα στο 1% του ΑΕΠ, που διαρκώς θα αυξάνεται.Η εργασία είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας, ο ένας κεντρικός άξονας είναι οι επενδύσεις κι ο άλλος η εργασία. Χτες ανακοίνωσα σειρά παρεμβάσεων, όπως η πρόσληψη 10.000 νέων με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους. Δεν πρόκειται για κάποιο ρουσφέτι. Τους χρειαζόμαστε για μακρόπνοα έργα, όπως η ψηφιοποίηση».

Για επενδύσεις και πιθανές συμφωνίες με την συνεργασία των ΗΠΑ ο πρωθυπουργός είπε ότι «Μπορεί να τρομάξαμε κάποιους στη χώρα, αλλά όχι τους επενδυτές, με όσα εξαγείλλαμε χτες. Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο στόχος την επόμενη τριετία να μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα, είναι εφικτός. Η δική μας απόφαση να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις είναι που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Μόνο εμείς μπορούμε. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν τις έκαναν οι προηγούμενοι.Γιατί δεν προχώρησαν; Γιατί είχαν δεσμεύσεις διαπλοκής. Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν το ποδήλατο, όταν σταματάς να κάνεις πετάλι, πέφτεις.Πρέπει να κάνουμε ακόμα πολλά για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, για τη γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης».

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις και εμπλοκή στην ελληνική οικονομία, που φαίνεται μέσω των συμμετοχών των ΗΠΑ, αλλά δεν θα προβώ ακόμα σε ανακοινώσεις» είπε.

Για clawback και τις ελληνικές φαρμακευτικές τόνισε ότι «απασχολεί την κυβέρνηση η στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας, αλλά και το θέμα των τιμών. Έχουν δρομολογηθεί μέτρα με στόχο να προλάβουν το έλεγχο ζήτησης και του κόστους».

Για την τραγωδία στο Μάτι ο πρωθυπουργός είπε ότι «Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πότε η κριτική λαμβάνει χαρακτήρα στρατευμένης αντιπολίτευσης. Θα ήμασταν πάρα πολύ ανόητοι αν το βράδυ της μεγάλης τραγωδίας μέλημά μας ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να κρύψεις του νεκρούς;Οι νεκροί ούτε κρύβονται, αλλά ούτε και εικάζονται.»

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr

Keywords
live, αλέξης τσίπρας, θεσσαλονικη, τσιπρας, ελλαδα, ΔΕΘ, νέα, μνημονιο, λύση, καμμενος, macedonia, ΠΓΔΜ, εκλογες, νεα δημοκρατια, ΔΝΤ, ΕΡΤ, χρεος, αλεξανδρουπολη, igb, ηπα, συριζα, δίλημμα, δημοσκοπηση, twitter, ενφια, αεπ, ert, μυστικες δημοσκοπησεις, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αλλαγη ωρας, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, αφορολογητο 2020, ερτ1, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, βγαινουν, χαρατσι, ποδηλατο, χωρες, το θεμα, αεπ, αργεντινη, δανεια, εξοδος, εργασια, ηπα, θεμα, καθημερινη, οικονομια, πλαισιο, φιλια, φιλελευθερος, ανεργια, αξονας, ασφαλιστικο, ατζεντα, ατμομηχανη, βαλκανια, βοσνια, βραδυ, γινει, γνωμονας, διαστημα, δυναμη, δημοσιο, δικη, δίλημμα, δομικη, δωσει, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εργα, επενδυσεις, επρεπε, ερευνα, ζωη, ιδια, η δικη, εικονα, κυβερνηση, κοσοβο, λύση, λογο, μακεδονια, ματι, μηνυματα, μητσοτακης, μειωση, μοσχα, νυχτα, ορια, οραμα, ορος, παμε, πινοσετ, πνοη, πουτιν, ρεκορ, ρητορικη, ρολο, συζητηση, σειρα, σωμα, σχεδιο, φορα, χρωμα, αγορες, εφαρμογη, εθνικα θεματα, χωρα, igb, κυριακου, macedonia, μπροστα, νεκροι, παιχνιδι, θεματα
Τυχαία Θέματα