Η Σερβία δεν θα θυσιάσει το Κόσοβο και τις σχέσεις με τη Ρωσία για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει ο πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς

12:08 29/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου ούτε να διακόψει τις σχέσεις της με την Ρωσία δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΄΄Al Jazeera΄΄.

«Η Σερβία επιθυμεί να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά υπάρχουν δύο όροι που δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όπως, να προχωρήσουμε στην αναγνώριση του Κοσόβου και να ακολουθήσουμε την Ε.Ε. στην διαμάχη της

με κάποιες χώρες και ιδιαίτερα με την Ρωσία» επισήμανε ο Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι οι ιστορικοί, θρησκευτικοί και φυλετικοί δεσμοί των σέρβων και των ρώσων αποτελούν παρακαταθήκη και κανένας πολιτικός δεν έχει δικαίωμα να θέσει σε δοκιμασία τις αδερφικές σχέσεις των δύο λαών.

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς απέρριψε επίσης και το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Σερβία στο ΝΑΤΟ. «Το 1999 δεχθήκαμε επίθεση και βομβαρδιστήκαμε ανηλεώς από το ΝΑΤΟ. Οι βομβαρδισμοί αυτοί διαμόρφωσαν τη στάση των πολιτών και είμαι πεπεισμένος ότι εκφράζω την συντριπτική πλειοψηφία του λαού όταν λέω ότι η Σερβία ποτέ δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» τόνισε ο Τόμισλαβ Νίκολιτς. Εκτίμησε δε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει να προσφέρει κάποια μεγαλύτερη ασφάλεια στη Σερβία αφού όπως είπε ΄΄ η Σερβία περιβάλλεται από χώρες του ΝΑΤΟ και καμία δεν την απειλεί ΄΄.

Βελιγράδι, 29 Νοεμβρίου 2016

του ανταποκριτή της ΕΡΤ Νίκου Πέλπα

Keywords
Τυχαία Θέματα