Η πρόοδος με τα προαπαιτούμενα και η δόση στο τραπέζι του EwG

10:34 11/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το πολυνομοσχέδιο και γενικότερα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης μαζί με την δόση αναμένεται να συζητηθούν κατά το σημερινό Euroworking Group (EwG) που αποτελείται από τους αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και συνεδριάζει για να προετοιμάσει το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Την χώρα αναμένεται να εκπροσωπήσει στο EwG ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του EwG,

Τόμας Βίζερ, αποχωρεί συνταξιοδοτούμενος και θα τον διαδεχθεί ο Ολλανδός Χανς Φλάιμπριφ.

Το EwG θα προχωρήσει σε μια αποτίμηση της προόδου που έχει σημειωθεί ως προς την εκπλήρωση των 110 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης.

Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει σήμερα μια θετική σύσταση για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων και τη σύμφωνη γνώμη του EwG για μια ενισχυμένη δόση σε περίπτωση που το Eurogroup δώσει την ευλογία του για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου.

Η δόση θα μπορούσε να ανέλθει σε 9,8 δισ. ευρώ έναντι 5,5 δισ. που δικαιολογεί η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Το θέμα των πλειστηριασμών, στο οποίο οι θεσμοί και ιδιαίτερα η ΕΚΤ δίνουν μεγάλη βαρύτητα, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του EwG.

H ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Δευτέρα και η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων που απαιτούνται για να ικανοποιηθούν σχεδόν όλα τα 110 προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας ώστε να ενσωματωθούν στην έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) που συντάσσει η Κομισιόν. Η έκθεση θα παρουσιασθεί στο επόμενο Eurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα