Η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας στις «Χορωδιογραφίες»

10:21 15/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αφιέρωμα στην Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας, κάνουν οι «Χορωδιογραφίες» της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου 2017 στις 9μ.μ. Πρόκειται για μία παραγωγή της ΕΡΤ Βόλου για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Την επιμέλεια και παρουσίαση της εκπομπής έχει ο Γιώργος Διαμαντόπουλος ενώ την ηχογράφηση έχει κάνει ο Γιάννης Δημάκος.

Κάθε 1η & 3η Παρασκευή κάθε μήνα ,στο 3ο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ στους 90.9 για την Αττική ,στους 96,8 για την κεντρική Ελλάδα

και στις κατά τόπους συχνότητες της χώρας στα FM και διαδικτυακά: />Για επικοινωνία με την εκπομπή θα αποστείλετε τα νέα σας στο mail: [email protected] ή στην σελίδα στο FB Χορωδιαογραφίες με Ελληνικούς χαρακτήρες.

Η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας ιδρύθηκε το 1983 από το σημερινό της Καλλιτεχνικό διευθυντή, Μο Σταύρο Σολωμό και μία ομάδα φιλόμουσων Πατρινών, με στόχο τη δημιουργία ενός χορωδιακού ομίλου με σύγχρονες προδιαγραφές.

Στα 31 χρόνια της δραστηριότητας της, η Πολυφωνική με τα τμήματα της, έδωσε πάνω από 1000 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό μετέχοντας παράλληλα, στα πλέον έγκριτα διεθνή Φεστιβάλ χορωδιακής μουσικής της χώρας μας αλλά και της Βουλγαρίας, Αγγλίας, πρώην Γιουγκοσλαβίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Γερμανίας, Βελγίου, Ουαλίας, Αυστρίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, Ρουμανίας, Σουηδίας, Κύπρου, Σερβίας, Γαλλίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Τουρκίας και Ιαπωνίας.

Έχει βραβευτεί σε 78 διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς με κορύφωση την ανάδειξη της, ως καλύτερη Ελληνική χορωδία, κατακτήσασα το GRAND PRIX των Ελληνικών χορωδιών στο διεθνή διαγωνισμό της Αθήνας το 1994. Επίσης έχει βραβευτεί με 3 χρυσά μετάλλια στην Αθήνα, Ρόδο και Φλωρεντία Ιταλίας [Παιδική χορωδία, 2003-2004, 2012], χρυσό μετάλλιο στη Ναύπακτο [Μικτή Χορωδία 2003], 2 χρυσά μετάλλια στην Αθήνα και Πρέβεζα [Βυζαντινός χορός 1997, 2000], 6 χρυσά μετάλλια στην Αθήνα [Παιδικό χορωδιακό εργαστήρι- ‘’Εμμέλεια’’ 2001-2004 έως 2007], 6 ασημένια μετάλλια στη Βιέννη Αυστρίας, Νιιρεγκιχάζα Ουγγαρίας, Φλωρεντία Ιταλίας, Πρέβεζα και Αθήνα [Γυναικεία Χορωδία Δωματίου & Μικτή Χορωδία 2004, Παιδική Χορωδία 2006, 2007, 2008, 2012], Ειδικό Βραβείο καλύτερης ερμηνείας έργου σύγχρονου συνθέτη, στη Φλωρεντία της Ιταλίας [2012] καθώς και 2 χάλκινα μετάλλια στο διεθνή διαγωνισμό χορωδιών δωματίου της Τακαρατσούκα Ιαπωνίας το 1993 [Χορωδία Δωματίου] και δύο χάλκινα μετάλλια στη 1η Ολυμπιάδα χορωδιών στο Λιντς της Αυστρίας [Μικτή χορωδία, 2000].
Η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας, που τον Ιούλιο του 2000 απέδωσε το ‘’ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ ΟΡΑΤΟΡΙΟΝ’’ του Mακαριστού Μητροπολίτου πρώην Πατρών κυρού Νικοδήμου Βαληνδρά, στο ΗΡΩΔΕΙΟ, σε εναρμόνιση και ενορχήστρωση του Μο Σταύρου Σολωμού, ενώ συμμετείχε και σε 5 συναυλίες με το συνθέτη Διονύση Σαββόπουλο, δύο εκ των οποίων στο ΗΡΩΔΕΙΟ επίσης, απαρτίζεται από τα πιο κάτω τμήματα.

ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ [Διεύθυνση: ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΙΤΣΟΥ, βοηθός Διεύθυνσης ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΖΑΚΗ, πιάνο ΜΑΡΙΝΑ ΜΥΛΩΝΑ, 8 βραβεύσεις, 50 Μέλη].
ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ [Διεύθυνση: ΑΡΕΤΟΥΣΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, πιάνο ΜΑΡΙΝΑ ΜΥΛΩΝΑ, 17 βραβεύσεις, 50 μέλη].
ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ [Διεύθυνση: ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΙΤΣΟΥ, πιάνο: ΑΛΜΠΕΝΑ ΠΕΝΚΟΒΑ 30 μέλη, 1 βράβευση].
ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ [Διεύθυνση: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, πιάνο ΛΟΥΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, 15 βραβεύσεις, 80 μέλη].
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ [Δ/νση: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΤΟΡΟΣ, 7 βραβεύσεις, 30 μέλη].
ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ «ΕΜΜΕΛΕΙΑ» (Διεύθυνση: ΑΛΜΠΕΝΑ ΠΕΝΚΟΒΑ, Πιάνο: ΑΡΕΤΟΥΣΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, 2 ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ, 40 ΜΕΛΗ).
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ [Διεύθυνση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΠΟΥΛΟΣ, 45 μέλη]ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ [Διεύθυνση: ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ , 50 μέλη]ΩΔΕΙΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ [ Διευθυντής: Γιώργος Μπουρδόπουλος, Διοικητική Διευθύντρια: Έφη Καββαδία- Ζέρβα].
Ορχηστρικό Σχήμα «Vibrato» (Διεύθυνση: Γιώργος Αθανασακόπουλος)

Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΤΡΑΣ αποτελεί κύριο και ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό φορέα της πόλης της Πάτρας, τιμηθείσα κατ’ επανάληψη, όχι μόνον από ιδιώτες φορείς της πόλης, αλλά και από την ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ, την ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ, τη ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΧΑΙΑΣ, το ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ, το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, την ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, το ΡΟΤΑΡΙΑΝΟ ΟΜΙΛΟ ΠΑΤΡΩΝ, το ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ Κ.Υ. ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ, την Π.Α.Λ.Ο., το ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΑΤΡΩΝ, το Σύλλογο Εθελοντών ‘’ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ’’, την ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ κ.λ.π.

Είναι μέλος της INTERNATIONAL FEDERATION FOR CHORAL MUSIC, της EUROPEAN CHORAL ASSOCIATION- EUROPA CANTAT, της FOERDERVEREIN INTERKULTUR e.v., της ACTION AID, καθώς και ιδρυτικό μέλος της ΣΤΕΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ.
Καλλιτεχνικός Διευθυντής : Μο Σταύρος Σολωμός
Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια : Εφη Καββαδία-Ζέρβα
Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΤΡΑΣ διοικείται από 7μελές διοικητικό συμβούλιο με Πρόεδρο το Διευθυντή του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτη, Γιάννη Κοττορό.

Keywords
Τυχαία Θέματα