Η ΠΓΔΜ διαμαρτυρήθηκε προς την Ελλάδα για τον αποκλεισμό του τελωνείου των Ευζώνων

18:38 16/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σκόπια, 16 Φεβρουαρίου 2017 (του ανταποκριτή της ΕΡΤ-Νίκου Φραγκόπουλου)

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ απέστειλε διάβημα διαμαρτυρίας προς το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια για τον αποκλεισμό της συνοριακής διάβασης των Ευζώνων από αγρότες και ζήτησε την λήψη μέτρων για την επίλυση του προβλήματος.

Όπως ανέφεραν πηγές από το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ,

η απάντηση που έλαβαν τα Σκόπια από τις ελληνικές Αρχές είναι ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και «κάνουν ό, τι μπορούν», καθώς ζημιές υπόκειται όχι μόνο η ΠΓΔΜ αλλά και η Ελλάδα.

Ωστόσο, από το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ σχολίασαν πως αν η Ελλάδα θέλει να επιλύσει το πρόβλημα μπορεί να το κάνει, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε την κατάσταση στα σύνορά της με την Βουλγαρία (σ.σ. στο τελωνείο του Προμαχώνα, μη επιτρέποντας τον αποκλεισμό του ), ασχέτως αν η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Ακόμη, το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι με τον αποκλεισμό της συνοριακής διάβασης των Ευζώνων, ο οποίος διαρκεί ήδη 18 ημέρες, παραβιάζεται η Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την ΕΕ, η οποία έχει υπογραφεί και από την Ελλάδα και εγγυάται την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων και ανθρώπων.

Πηγές από το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι στο ενδιάμεσο η χώρα ζήτησε προσφορά από το λιμάνι του Δυρραχίου στην Αλβανία για τις υπηρεσίες που προσφέρει, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιχειρήσεις από την ΠΓΔΜ σχετικά με τις εισαγωγές και εξαγωγές τους, καθώς λόγω του αποκλεισμού του τελωνείου των Ευζώνων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα