Η Περιφερειακή Πολιτική για τον Σύγχρονο Πολιτισμό στο επίκεντρο της συζήτησης της Υπ. Πολιτισμού με φορείς του ΒΑ Αιγαίου

21:05 19/5/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένας από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2018 από την Υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά, η Περιφερειακή Πολιτική για το Σύγχρονο Πολιτισμό, που θα ψηφιστεί ως νομοσχέδιο τον Ιούνιο, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της κ. Ζορμπά στη Λέσβο με τους πολιτιστικούς φορείς του ΒΑ Αιγαίου, παρουσία και του πρώην υπουργού Νίκου Σηφουνάκη.

Εκπρόσωποι από ένα ευρύ φάσμα φορέων της περιοχής που βρέθηκαν στη Λέσβο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα

της Υπουργού Πολιτισμού, τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει μια οργανωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη του Σύγχρονου Πολιτισμού στην περιφέρεια, που θα αξιοποιεί και θα ενδυναμώνει όλα τα ζωντανά πολιτισμικά της κύτταρα. Αποτελεί απαραίτητη παράμετρο για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτισμικού μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικο-πολιτισμικής συνοχής.

Από την πλευρά της η κ. Ζορμπά επισήμανε ότι με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού επιβάλλεται να συζητηθεί το επόμενο βήμα. Στόχος του Υπουργείου είναι οι πόλεις και οι περιφέρειες της χώρας να οργανώσουν, με τη στήριξη των υπό ίδρυση νέων υπηρεσιών του Υπουργείου, τους πολιτιστικούς οργανισμούς, τους φορείς και τα κύτταρα πολιτισμού σε δυναμικά δίκτυα.

Τα βασικά δομικά στοιχεία της Περιφερειακής Πολιτικής Σύγχρονου Πολιτισμού, η Ειδική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού, το Συμβούλιο Περιφερειακής Πολιτισμικής Πολιτικής και το Συμβούλιο Σύγχρονου Πολιτισμού θα συνδεθούν με τις περιφερειακές διευθύνσεις σύγχρονου πολιτισμού στις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού. Οι περιφερειακές διευθύνσεις σύγχρονου πολιτισμού θα συμμετέχουν στη σύνταξη και υλοποίηση των περιφερειακών επιχειρησιακών σχεδίων, μέσω των «Χώρων Βιβλίου και Πολιτισμού» και θα δικτυώνονται μεταξύ τους, ενώ θα διασυνδέονται και με τον «Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού» και τον κόμβο νεανικής δημιουργικότητας «Ακροπόλ», τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού αναπτύσσοντας το όραμά της για την Περιφερειακή Πολιτική του Σύγχρονου Πολιτισμού.

Στους στρατηγικούς στόχους των Περιφερειακών Διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού περιλαμβάνεται επίσης η διερεύνηση και αξιοποίηση των διεθνών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα επιμορφωτικά προγράμματα και οι επικοινωνιακές δράσεις, η διεύρυνση της συμμετοχής στην πολιτιστική παραγωγή ανά την επικράτεια, η ενίσχυση της αλληλεπίδρασης και διασύνδεσης των δρώντων στο χώρο του σύγχρονου πολιτισμού και η διεύρυνση συμμετοχής του κοινού, με έμφαση τις ευάλωτες ομάδες.

«Οι κοινότητες ζουν ανασαίνουν και παράγουν τον πολιτισμό στην περιοχή τους. Η δικτύωση με την υπόλοιπη χώρα θα τους επιτρέψει να συνδεθούν με τις πιο κοντινές περιφέρειες ή και τις πιο μακρινές πόλεις, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με εξωστρέφεια, καινοτομία και ευελιξία. Η σύνδεση του πολιτισμού με την τοπική κοινότητα, τη μνήμη, τις προσδοκίες και τις ανάγκες της θα αποτελεί πεδίο συνεχούς ανανέωσης και διαπραγμάτευσης. Θα επιτρέψει τη διεύρυνση του πεδίου του πολιτισμού, ώστε να συμπεριλάβει τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής και τη βιωμένη κουλτούρα. Θα επιτρέψει εν τέλει στον πολιτισμό να αλλάξει τις πόλεις και την περιφέρεια και τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο. Στόχος μας η αλλαγή των νοοτροπιών, των στάσεων ζωής αλλά και η δημιουργική οικονομία, η βελτίωση αλλά και ο πολιτισμικός εμπλουτισμός και η διεύρυνση του ορίζοντα της καθημερινής πολιτισμικής ζωής» δήλωσε, κλείνοντας την τοποθέτησή της, η Υπουργός Πολιτισμού.

Εντωμεταξύ, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνης Ζορμπά πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης η μεγάλη γιορτή «Δεν είναι όλα εφήμερα» με τη συμμετοχή πλήθους φορέων των νησιών του ΒΑ Αιγαίου.

«Οι φορείς της περιφέρειας αποτελούν για το Υπουργείο Πολιτισμού ισότιμους συνδιαμορφωτές του πολιτισμικού πεδίου. Συνυπολογίζοντας τη γεωγραφία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πολιτιστικών οργανισμών και δυνάμεων της χώρας , στοχεύουμε στην πολιτισμική συνοχή, μέσα από τη μείωση των ανισοτήτων και διακρίσεων, τις συμμετοχικές διαδικασίες και την παραγωγική και οικονομική αναζωογόνηση» ανέφερε η κ. Ζορμπά για τη σειρά εκδηλώσεων «Δεν είναι όλα εφήμερα».

Στην εκδήλωση της Μυτιλήνης παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα αποτυπώματα της πολιτιστικής διαδρομής του 2018 στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Η αρχαιολογική ανακάλυψη μιας ανθρώπινης τραγωδίας 28 αιώνων στο Ίππειο της Λέσβου, δηλαδή ο ασύλητος τάφος μιας αρχόντισσας του 8ου π. Χ. αιώνα, η οποία έφερε στα σπλάχνα της έμβρυο (τα οστά του βρέθηκαν στην κοιλιακή της χώρα) θα παρουσιαστεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Σημαντική δράση παρουσίασε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου με την ολοκλήρωση της σωστικής ανασκαφής στον Ακρόχειρα Άντισσας που έφερε στο φως με πρωτοποριακές τεχνικές γιγάντια ευρήματα του υποτροπικού δάσους του Αιγαίου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια, συμβάλλοντας στην αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Εμβληματική δράση της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αποτελεί η Μαστιχοκαλλιέργεια, που εντάχθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας .

Στο ίδιο πλαίσιο, η συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 αναδείχτηκε με σειρά δράσεων για το πολιτιστικό αποτύπωμα που άφησε στο νησί το προϊόν της μαστίχας, εστιάζοντας στο διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ πολιτιστικής κληρονομιάς και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Εκπαιδευτικές δράσεις για την εξοικείωση των νέων με τη μοντέρνα τέχνη πραγματοποιεί τα τελευταία τρία χρόνια στο Μουσείο – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη- Teriade το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δράσεις που απευθύνονται και σε ομάδες ανηλίκων προσφύγων.

10 χρόνια μετά την ίδρυση του Μουσείου Δημοκρατίας στον Άγιο Ευστράτιο, το κτήριό του αποκαταστάθηκε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Β. Αιγαίου.

Το Μουσείο Θεόφιλου προχώρησε στην επανέκθεση 86 ζωγραφικών έργων του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ που τοποθετήθηκαν σε νέα πλαίσια προστασίας μουσειακών προδιαγραφών, όπου αναδεικνύεται η ζωντάνια και η εκφραστικότητα της ζωγραφικής του Θεόφιλου.

Από την πλευρά του, το Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου, ένα θεματικό τεχνικό Μουσείο, έχει ως σκοπό τη διάσωση και διαφύλαξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στη ναυπηγική και ναυτική τέχνη του Αιγαίου με τη συνεργασία του Δήμου Σάμου και της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τα 58 αρχαία και μεσαιωνικά ναυάγια που εντοπίστηκαν στο Αρχιπέλαγος των Φούρνων , ένα μοναδικό απόθεμα ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς που απέκτησε μάλιστα διεθνή αναγνώριση μέσω αρχικά του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, και στη συνέχεια και των υπόλοιπων διεθνών ΜΜΕ, παρουσιάστηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ρίχνοντας άπλετο φως στη μελέτη των θαλάσσιων δρόμων.

Επίσης, η ΕΦΑ Λέσβου με τα έργα ανάδειξης και αποκατάστασης που πραγματοποιεί στην ανεμόεσσα Λήμνο, στον οχυρωμένο οικισμό της Πολιόχνης και στο ιερό των Καβείρων, ενισχύει το δίκτυο των πολιτιστικών και τουριστικών διαδρομών της Λήμνου.

Το έργο της στερέωσης και αποκατάστασης του Ι. Ναού Ζωοδότη Χριστού στο Στελί Ικαρίας , ο οποίος είναι κατάγραφος εσωτερικά με εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες του 1708 από τον Χιώτη ιερέα Ιωάννη Χωματζά και είναι πλέον επισκέψιμος, θα παρουσιαστεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου Ικαρίας. Παράλληλα, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, με ευρήματα από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους, που στεγάζεται σε διατηρητέο νεοκλασικό κτήριο του παλιού Γυμνασίου, ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη.

Τέλος, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς συμμετείχε στη γιορτή «Δεν είναι όλα εφήμερα» με την παρουσίαση δύο περιοδικών εκθέσεων με αυθεντικές φωτογραφίες και πρωτότυπο οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό.

Το πλήθος και η διαφορετικότητα των μουσείων που συμμετείχαν στην εκδήλωση «Δεν είναι όλα εφήμερα» έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο την ιδιαιτερότητα της Λέσβου που είναι ένα από τα λίγα νησιά όπου μπορεί κανείς να βρει μουσεία από την αρχαιότητα έως το σύγχρονο πολιτισμό, δημιουργώντας ένα πλήρες δίκτυο.

The post Η Περιφερειακή Πολιτική για τον Σύγχρονο Πολιτισμό στο επίκεντρο της συζήτησης της Υπ. Πολιτισμού με φορείς του ΒΑ Αιγαίου appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα