Η ώρα της κάλπης για την Κεντροαριστερά – Η διαδικασία της εκλογής

20:55 11/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ώρα της κάλπης για την Κεντροαριστερά έφτασε, με τους υποψηφίους να καλούν τους πολίτες στις κάλπες καθώς κοινό στοίχημα όλων είναι η συμμετοχή.

«Μπορούμε να κάνουμε τη 12η Νοέμβρη μια γιορτή της Δημοκρατίας. Καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες να έρθουν να ψηφίσουν. Η μεγάλη συμμετοχή είναι και η εγγύηση για την ενότητα του χώρου την επόμενη μέρα. Αλλά είναι και μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο που έχει επιβάλει στη

χώρα η κυβέρνηση και στον αυταρχισμό με τον οποίο κυβερνά. Είναι όμως και μήνυμα αντίδρασης στη ΝΔ, στη συντήρηση και στη λογική της λιτότητας και της οπισθοδρόμησης. Αλλά είναι και ένα μήνυμα ελπίδας και εθνικής αυτοπεποίθησης» τόνισε στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Πολιτικά Παραλειπόμενα» η Φώφη Γεννηματά.

«Η μαζική συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Κεντροαριστεράς μπορεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση» δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Νίκος Ανδρουλάκης, καλεσμένος στην εκπομπή της ΕΡΤ «ΕΠΤΑ» εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συμμετοχή του κόσμου. «Πιστεύω ότι θα είναι πάνω από 150.000 και πρόσθεσε ότι «θα είμαι ικανοποιημένος αν αυτή η διαδικασία δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να πιστέψουν ότι την επόμενη μέρα θα έχουν ένα σοβαρό προοδευτικό κόμμα να διασφαλίσει τα συμφέροντά τους».

Ο Γιάννης Ραγκούσης, υποψήφιος της Κεντροαριστεράς μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πάμε Αλλιώς» κάλεσε τους προοδευτικούς πολίτες προσέλθουν στις κάλπες. «Εγώ εύχομαι να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, όσοι δεν έρθουν να ξέρουν ότι στην πραγματικότητα ότι θα αφήσουν την παράταξη στα χέρια των υπολοίπων, όποιοι είναι αυτοί που θα έρθουν, άρα υπάρχει ένα τεράστιο ευθύνης και συμμετοχής όλων» επεσήμανε.

Τους εθελοντές και υποστηρικτές της προεκλογικής του εκστρατείας για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα συνάντησε και ευχαρίστησε ο Γιώργος Καμίνης. «Αύριο στις κάλπες απαντάμε σε ένα και μόνο ερώτημα. Θέλουμε ένα μικρό κόμμα ή μια μεγάλη παράταξη;»

Μήνυμα προς τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετάσχουν στη ψηφοφορία της Κυριακής έστειλε μέσω του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο πρόεδρος ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών & Δεοντολογίας, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

Η ψηφοφορία

Για να εκλεγεί στον πρώτο γύρο νικητής, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί, χρειάζεται να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, οι δύο πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο. Νικητής θα αναδειχθεί ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τις περισσότερες έγκυρες ψήφους.

Την Κυριακή θα λειτουργήσουν 1.000 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα και 11 σε χώρες του εξωτερικού. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, εκτός από την Αθήνα όπου οι κάλπες θα κλείσουν στις 9 το βράδυ λόγω του Μαραθωνίου.

Για να ψηφίσει κάποιος θα πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και να καταβάλει κατ’ ελάχιστον το ποσό των 3 ευρώ. Όσοι δεν ψηφίσουν στον πρώτο γύρο δεν θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στον δεύτερο.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

Keywords
Τυχαία Θέματα